Oikea järjestys esittää Star Warsit omille lapsille

Machete Order esittää ideaalin järjestyksen katsoa episodit 1–6 mielenkiintoisimmassa järjestyksessä.
Vuosia vaivanneeseen ongelmaan on viimein löytynyt ratkaisu.

Esittelyssä Machete Order

Vanhemmuuden myötä superfanit joutuvat ongelman eteen: missä järjestyksessä esittää Tähtien Sota -elokuvasarja omille lapsille?

Kysymys on jälleen kerran hyvin akuutti Disneyn ilmoitettua uusien Star Wars -elokuvien julkaisusta. Täytyyhän lapsia valistaa ennen kuin uudet elokuvat tulevat teattereihin. Mutta esittääkö episodit kronologisen järjestyksen vai julkaisuvuosien mukaan?

Ratkaisu on jotain muuta: The Machete Order.

Esitysjärjestys on Star Wars -leffamaratonin järjestämisen ikuinen ongelma. Aikuisemmat katsojat ovat jo tottuneet sivuuttamaan osat 1-3 kokonaan, mutta halutessaan aivopestä myös lapsensa erään kaukaisen galaksin ihailijoiksi vanhemman pitää niellä ylpeytensä ja näyttää muutakin kuin alkuperäinen trilogia.

Päivitys 2021! Ehdotukseni Star Wars -katselujärjestyksestä, jossa huomioidaan myös Disneyn tuottamat elokuvat.

Lucasin visio vie jännityksen

George Lucasin mukaan episodit tulisi tietysti katsoa tarinallisessa aikajärjestyksessä ykkösestä kuutoseen.

Etkotrilogia kuitenkin kampittaa juonenkäänteitä – Imperiumin Vastaiskussa kuultavalta sukulaisuussuhdepaljastukselta menee kaikki teho kronologista järjestystä noudattamalla.

Lisäksi etkotrilogia on toteutukseltaan huomattavasti alkuperäistä trilogiaa heikompi – etenkin sarjan tarinallisesti aloittavan Pimeän Uhkan tasapaksuus ja kömpelö komediallisuus voivat lopullisesti vieraannuttaa potentiaaliset pikkufanit.

Missä järjestyksessä katsoa Star Wars -leffat?

Onneksi Rod Hilton on kehittänyt Machete Orderiksi ristimänsä katsomisjärjestyksen. Tässä järjestyksessä etkotrilogian osia upotetaan alkuperäisen trilogian sekaan takaumien tapaan. Ja mikä mahtavinta, Pimeä Uhka putoaa joukosta kokonaan pois. Järjestys on siis seuraava:

  • Episodi IV: Uusi Toivo
  • Episodi V: Imperiumin Vastaisku
  • Episodi II: Kloonien Hyökkäys
  • Episodi III: Sithin kosto
  • Episodi VI: Jedin paluu

George Lucasin mukaan koko sarjan varsinainen päähenkilö on Anakin Skywalker, mutta Hiltonin järjestyksessä päähenkilöksi nousee oikeutetusti Luke ja hänen kasvunsa nuoresta jolpista viimeiseksi suureksi jediksi.

Machete Orderin myötä Anakinin ja Luken kasvutarinoihin löytyy uusia rinnakkaisuuksia, ja Luken pysyminen Voiman valoisalla puolella tuntuu kutkuttavasti epävarmemmalta.

Episodi I:n poistamisen ansiosta emme joudu kestämään Jake Lloydia (sorry, kid) ja Jar Jar Binksiäkin tarvitsee kestää paljon vähemmän. Koska emme enää näe Anakinia pikkupoikana, Padmén on soveliasta ihastua jotakuinkin omanikäiseensä nuoreen kolliin episodi II:ssa. Senaattori Palpatinen muuttuminen pahaksi Keisariksi ei ole ihan niin ilmiselvä käänne. Hilton esittelee sivustollaan lisää vakuuttavia perusteita sille, miten Episodi I on lähes sataprosenttisen yhdentekevä elokuva tarinan kannalta.

Katsoessamme Imperiumin jälkeen Kloonit ja Sithin näemme paljon kiintoisammalla tavalla, miten Luken isästä tulee paha Darth Vader.

Machete Order ei toki ole sataprosenttisen aukoton, mutta suosittelen silti tutustumaan. Sen onnistuu tiivistää saagan narratiivia, hahmot ovat ‘yhtenäisempiä’ ja isoimmat juonenkäänteet säilyttävät dramatiikkansa. Jedin paluuseen, jossa Luke kohtaa Vaderin ja Keisarin viimeisen kerran, saadaan jopa entistä enemmän jännitettä.

Viiden elokuvan järjestelmä saa Hurraakerkolta kaksi peukkua pystyyn. Vaikka jotkut uutiset saavat huolestumaan Disneyn tuottamien kokonaan uusien Star Warsien toteutuksesta, odotan elokuvia innolla. Jos “rebootit” tehdään yhtä tyylikkäästi kuin Tron: Legacy taannoin, on uudella SW-trilogialla ainakin rahtunen toivoa onnistua.

Lue myös: Top 40 kohtausta Star Wars -saagassa

6 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.