Schwarzenggerin elämäkerta on yllättävän koukuttava

Arnold Schwarzeneggerin omaelämäkerta on täynnä uskomattomia tarinoita.
Schwarzenegger elämäkerta
Tässä on tosimiehen joululahjaideoiden ykkönen: The Expendables II -toimintaleffa samaan pakettiin Arnold Schwarzeneggerin omaelämäkerran kanssa.

Arvostelussa Schwarzeneggerin elämäkerta Total Recall

Arnold Schwarzeneggerin tähdittämän scifi-klassikon mukaan nimetty Total Recall kertoo miehen matkasta itävaltalaisesta pikkukylästä Jenkkilään Kalifornian osavaltion kuvernööriksi. Arnold kertoo tarinaansa hyvin yksityiskohtaisesti, mutta samalla erittäin sujuvasti.

Lukija kiinnittääkin heti ensimmäisenä huomiota siihen, miten hienosti muistelo on kirjoitettu.

Pienet sattumukset ovat erittäin hyvässä balanssissa suurempien elämäntapahtumien kanssa. 650 sivua tuntuu hyvin oikeutetulta, sillä Arnold kertoo ilman turhaa jeesustelua omista ja muiden agendoista ja saavutuksista. Jopa Arnoldin teoriat kehonrakennuksesta on kerrottu hyvin mielenkiintoisesti.

Aivan, Arnold kertoo. Toki Arskalla on ollut ollut projektissa kirjoituskumppani, mutta miehen oma ääni välittyy tekstistä selkeästi läpi. Eikä kyseessä tosiaankaan ole Arnoldin ensimmäinen kirjallinen teos, joten ansioita alalta kyllä löytyy.

Omalla kohdalla mielenkiintoisinta aikaa Arnoldin elämässä on aika ennen ensimmäistä Conan-elokuvaa. Arnold kertoo kasvamisesta köyhissä oloissa Grazin kylässä, joka jää liian pieneksi suurten unelmien rinnalla. Hän kertoo, miten kehonrakennusinnostus johtaa ennätyksiin ja koko alan nousuun pienistä piireistä valtavirtaan.

Mikä yllättävintä, Arnold paljastaa olevansa aito bisnesmies, joka Jenkkilään muutettuaan perustaa oman postimyyntibisneksen ja tienaa huippuliksoja myös kiinteistökaupoilla.

You always want to throw a little shit on the other diamonds to make sure you’re the only one who sparkles.

Arnold Schwarzenegger kilpailuvietistään kirjassa Total Recall

Unbelievably true story

Kultalusikka suussa Arnold ei tosiaankaan ole syntynyt. Elämäntarinan kantavana voimana onkin Arnoldin huikea draivi, kunnianhimo asettaa isoja tavoitteita ja saavuttaa ne.

Hän on työnarkomaani, joka osallistuu aktiivisesti projektiensa suunnitteluun ja markkinointiin, on kyse sitten kuntosalin promoamisesta, elokuvista tai kiinteistöbisneksestä. Jo pienenä Arnold päättää nousta kehonrakennuksen mestariksi ja käyttää tätä menestystä matkalippuna Hollywoodiin. Tietysti Arnold myöntää itsekin olevansa kaikkea muuta kuin shakespearelainen näyttelijä, mutta uraansa Hollywoodissa hän rakentaa bisnesmiehen älyllä.

Elämäntarina tuntuu vain soljuvan eteenpäin, joten kirjaa on vaikea laskea käsistä. Toki sujuvuus voi osaltaan johtua siitä, että luen Total Recallia alkuperäiskielellä – joskus käännöksissä katoaa originaalin “flow”. Niinpä luonnollisesti suosittelen hankkimaan kirjan alkuperäisversion. Samalla lukija voi leikkiä Arnoldia ja lukea kirjaa itävaltalaisella aksentilla.

Toki kirjasta löytyy muutamia nurinan aiheita.

Kuvagalleriat on pakattu nippuihin leipätekstin varrelle niin, että usein osa kuvista esittelee tapahtumia, joita itse tekstissä ei vielä ole tapahtunut. Kuvat ovat siis usein aikamoisia spoilereita.

Conan Barbaaria ja muutamaa muuta elokuvaa lukuun ottamatta Arskan leffoja ei käsitellä erityisen kattavasti – jotkut hititkin kuitataan jopa vain parilla lauseella. Ymmärrän kuitenkin, että tarkoitus on kertoa Arnoldin koko tähänastisesta elämästä, ei pelkästään elokuvista.

Not the last action for this hero

Total Recall on ei-saarnaava kertomus huikeasta kunnianhimosta.
Total Recall on ei-saarnaava kertomus Schwarzeneggerin huikeasta kunnianhimosta.

Arnoldin elämäkerta Total Recall on yksityiskohtainen, muttei nippelitietoon kompasteleva lukunautinto, joka koukuttaa, inspiroi ja ajoittain jopa hämmästyttää. Kerronta on soljuvaa, eikä Arnold hehkuta liikaa itseään tai republikaanipolitiikkaansa.

Kirjoittaessani tätä arvostelua olen lukenut teoksesta noin kaksi kolmasosaa, eli 90-luvun alkupuolella mennään. Odotan mielenkiinnolla selontekoa Arnoldin toiminnasta Kalifornian kuvernöörinä (pesti, jota Arnoldille alun perin ehdotti presidentti George Bush), sillä uraa poliitikkona tuli seurattua tiiviisti.

Kirja on mielestäni julkaistu loistavaan aikaan. Arnold on jättänyt kuvernöörin viran ja aloittamassa paluuta Hollywoodiin. Niinpä lukijalle tulee lupaus siitä, ettei Arnoldin tarina ole vielä lopussa, vaan legenda jatkuu. Tosifani voikin valmistautua ensi vuonna julkaistavien Escape Planin ja The Last Standin ensi-iltoihin polttamalla sikarin, lukemalla idolinsa elämäkerran ja luottamalla vanhaan viisauteen “I’ll Be Back!”

Päivitys 2022: Katso myös arvostelu elokuvasta Raaka keikka

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.