Kuukauden Digilluusio: Digiennustuksia vuodelle 2013

Aika katsoa tulevaisuuteen, aina vuoteen 2013 saakka!
Aika katsoa tulevaisuuteen, aina vuoteen 2013 saakka!
Aika katsoa tulevaisuuteen, aina vuoteen 2013 saakka!

Digitrendit 2013

Maya-intiaanien maailmanlopun ennusteita tulkittiinkin väärin, joten muiden itseään tärkeänä pitävien teknologiapalstojen tapaan on myös Digilluusion aika niputtaa kasaan ennnustuksia vuoden 2013 merkittävimmille ilmiöille sosiaalisen median ja teknologisten vimpainten maailmassa.

Kirjoituksen lähteinä on hyödynnetty muun muassa Mashablen, Markkinointi & Mainonnan ja monen muun sivuston julkaisemia artikkeleita. Niissä esitettyjen ennusteiden sekaan on ujutettu omia visioitani, jotten olisi täysin ryöstöhakkuilla.

Lukiessani vuodelle 2012 laatimiani ennustuksia huomaan, miten moni kuluneelle vuodelle povattu trendi saa jatkaa kehitystä lähemmäs valtavirtaa vielä vuonna 2013. Muiden ennustajien yleinen mielipide tuntuukin olevan, että vuoden 2013 trendit ovat enimmäkseen vain päättyvän vuoden innovaatioiden jatketta. Ilman uusia hittituotteita tai -ilmiöitä tulemme tuskin kuitenkaan jäämään.

Yhä useampi suomalainen löytää Twitterin ja Foursquaren

Joku menestyy, joku ei.
Joku menestyy, joku ei.

Sen lisäksi, että palvelu kohauttaa jälleen käyttöehtomuutoksilla, Facebook kehittää vuonna 2013 lisää uusia tapoja brändeille mainostaa itseään käyttäjien uutisvirroissa ja profiileissa. Uusien mainosmuotojen synnyttämä brändiähky alkaa pikku hiljaa ajaa käyttäjät muihin somepalveluihin.

Facebook on huikeassa suosiossa Suomessa yli kahdella miljoonalla käyttäjällään, joten en toki usko käyttäjien hylkäävän palvelua kokonaan vielä useampaan vuoteen. Kuluneen vuoden aikana yhä useampi ja useampi on kuitenkin innostunut Foursquaresta ja Twitteristä. Siinä missä Twitter oli pitkään vähän sellainen pienten piirien juttu, on sen suosio selvässä nousussa muidenkin kuin HC-nörttien keskuudessa. Tästä on varmasti kiittäminen viime vuosien sosiaalisia vaalivalvojaisia ja viihdeohjelmia, jotka hyödyntävät omia hashtagejaan luodakseen pöhinää. Facebook säilyttää varmasti paikkansa kätevänä yhteydenpitovälineenä, mutta kilpailijat alkavat olla entistä suositumpia jakopalveluita. Muiden tekemisiä väijytään siis Facebookin kautta, mutta omat tekemiset tuodaan esille esimerkiksi Twitterin ja Instagramin kautta.

Instagram ja Foursquare kasvattavat nekin suosiotaan älypuhelinten yleistyessä, kun taas Pinterest ja Google+ feidaantuvat taka-alalle. Googlen “sosiaalinen kerros” ei onnistunut vuoden 2012 aikana lunastamaan paikkaansa Facebookin haastajana, vaikka Google miten sitä yrittikin palveluihinsa upottaa, eikä alkava vuosi sekään Google Plussalle hyvää lupaile.

Nettisisällöt muuttuvat maksulliseksi

Jo lähes 40% suomalaisista käyttää älypuhelimia, ja pian älypuhelinpenetraatio on yli 50%. Samalla, kun älylaitteet ja mobiilinetti kasvattavat suosiotaan, myös mobiilimaksaminen ja verkkokauppa yleistyvät entisestään. Mobiilimainonta yleistyy, ja perinteiselläkin selaimella nähdyt mainokset ovat entistä tarkemmin kohdennettuja nettikäyttäytymisemme mukaan.

Mobiililaitteet kasvattavat suosiotaan niin, että perinteisten desktop-koneiden aika alkaa olla lopullisesti ohi. Windows 8 -julkistaminen syksyllä oli selvä merkki siitä, että pöytäkoneiden sijaan hankimme seuraavaksi tablet- tai AIO-koneita. Käytämme niitä entistä enemmän muualla kuin perinteisen työpöydän täytteenä ja tallennamme yhä suuremman osan tiedostoistamme pilveen. Puhelimet ja tietokoneet yhdistyvät netin kautta suuriksi ekosysteemeiksi, joissa sisällöt siirtyvät saumattomasti laitteelta laitteelle.

Verkkoyhteyksien kehittyminen, laitteiden saumaton yhteys ja älytelevisioiden yleistyminen muuttavat television katselua. Sisältöjä katsotaan yhä enemmän Netflixin kaltaisten viihdepalveluiden kautta silloin kuin huvittaa. Perinteisiin televisio-ohjelmiin tuodaan entistä enemmän sosiaalisen median elementtejä, ja mobiililaitteille suunnatut erityissovellukset tuovat second screen experiencen lähemmäs valtavirtaa. Tosin Suomen televisiotuotannot ovat tällä hetkellä kuitenkin sen verran pieniä ja lyhytkestoisia, että harvalla tv-ohjelmalla on rahkeet rakentaa erityissovellusta erityissisältöineen.

Helsingin Sanomat teki vastikään nettipalveluunsa merkittävän muutoksen, joka toimii varmasti suunnannäyttäjänä muillekin nettipalveluille. Vastedes HS.fin käyttäjä voi lukea vain rajallisen määrän nettiartikkeleita maksutta. Pieni kuukausimaksu taas mahdollistaa sisältöjen rajattoman selaamisen.

Aluksi käyttömaksun vaatiminen tuntui nettietiikan vastaiselta, mutta pian muutos alkoi tuntua oikeutetulta. Aika on viimein oikea sille, että laadukkaasta nettisisällöstä voi pyytää maksua, ja on varmaa, että monet palvelut pohtivat paraikaa, miten tehdä sisällöistään maksullisia ilman, että liikenne suuntaa kokonaan pois omalta saitilta. Osittain paywallin rakentaminen kuulostaa suoraan sanottuna typerältä, mutta laatujulkaisuiden kohdalla sen voi hyväksyä. Tuleehan tässä jo Spotifystäkin tottuneesti maksettua rajattomasta käytöstä. Maksun pyytäminen voi vaikuttaa mediakenttään siinä, että jos esimerkiksi kaikki uutissaitit pyytävät maksua, yleisöt turvautuvat mitä todennäköisimmin 1-2 sivustoon pääasiallisina lähteinään. Eihän kukaan itseään sairaaksi halua kuitenkaan maksaa.

Mysteerilaatikko – Lopuksi

Aina on jätettävä varaa yllätyksille...
Aina on jätettävä varaa yllätyksille…

Ennustuksia voitaisiin varmasti vielä listata vaikka millä mitalla. Yhdysvalloissa on kohkattu 3D-tulostamisesta jo pitkään, mutta Suomeen edullisten 3D-tulostinten lupaama tee-se-itse-vallankumous on tuskin lähiaikoina rantautumassa. Taivuteltavilla näyttöruuduilla varustettuja puhelimia on niitäkin odotettu jo kauan, mutta tuskinpa sellaisistakaan mitään superhittejä tulee.

Vaikka monet epäilevät, ettei vuonna 2013 nähdä suuria teknologiamullistuksia, on luvassa varmasti myös yllätyshittejä. Vuosi sitten kukaan ei osannut ennustaa Pinterestin nousua superhitiksi, vaikka suosio räjähti jo alkuvuodesta 2012. Saa nähdä, milloin sosiaalisen median palveluiden taistelukentälle saapu uusi haastaja ja millä ominaisuudella se erottuu muusta kilpailusta. Joukkorahoituspalveluilla on potentiaalia kasvaa Suomessakin suureen suosioon, jos vain lainsäädäntö ei jarruttaisi kehitystä. Olisi myös ilo nähdä TaskRabbitin kaltaisten nakkikonepalveluiden saavan tulta alleen.

Yhden mullistuksen uskaltaa Digilluusio kuitenkin jopa luvata, sillä uudistus koskee Space: Kerkkoa. Aiheesta luvassa lisää lähiviikkoina… Sitä odotellessa toimitus toivottaa kaikille oikein hyvää uutta vuotta 2013!

Yhtäkään aikakonetta ei käytetty näiden ennusteiden kokoamiseen.
Yhtäkään aikakonetta ei käytetty näiden ennusteiden kokoamiseen.

EasterEgg: Musiikillisesti vuosi 2012 kului hyvin monipuolisissa merkeissä, joten vuoden ykköslevyä tai parasta biisiä en osaa valita. Last.fm-tilastojen mukaan biisi, jota kuuntelin vuoden aikana eniten, oli Billy Oceanin Caribbean Queen. Loppuvuodesta olen ihastunut myös mm. Keith Sweatin pehmopornahtavaan How Deep Is Your Love? -biisiin ja The Heavyn kappaleeseen Same Ol’. Albumirintamalla positiivisimmin on tainnut yllättää suomalaisen Ruger Hauerin elektro-hiphop-teos Erectus. Suosittelen etenkin biisiä Antimateria, jonka scifistinen fiilistely saattelee sopivan vainoharhaisesti vuoteen 2013.

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.