TOP 10 viihdemaailman kuvitteellista kaupunkia tai valtiota

Universumi on täynnä mielenkiintoisia matkakohteita – ainakin viihdeteollisuuden mukaan.
Universumi on täynnä mielenkiintoisia matkakohteita – ainakin viihdeteollisuuden mukaan.

Kuvitteelliset hahmot viihtyvät kuvitteellisissa paikoissa

Kauan, kauan sitten eräässä kaukaisessa galaksissa… ja monessa muussa mielikuvituksen loihtimassa ympäristössä olemme päässeet mukaan huikeisiin seikkailuihin elämää suurempien sankarien seurassa. Elämyksiä koetaan niin oikeissa kuin kuvitteelisissa paikoissa.

Hurraakerkko listaakin nyt viihdemaailman legendaarisimpia fiktiivisiä lokaatioita, ja vaikka onkin Film February, on listalla täkyjä myös peleistä ja kirjallisuudesta.

Sijoittamalla tarinansa kuvitteelliseen maailmaan tekijä voi parodioida tai kritisoida tosimaailmaa. Kuvitteellisten maailmoiden rakentaminen ei valitettavasti ole enää niin kuumaa hottista kuin ennen. Leffat sijoittuvat orjallisesti tosielämästä tuttuihin kaupunkeihin ja maihin, joiden olemusta vääristellään korkeintaan silloin, kun tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen. Fantasiagenre niin elokuvissa kuin kirjallisuudessa sentään pitää yhä yllä kunniakasta feikkimaailmoiden kehittämisen perinnettä.

Mielikuvitusmaailmatrendi saattaa olla laskusuhdanteessa, minkä takia onkin syytä nostaa hattua seuraaville feikkikaupungeille ja -valtioille.

10. Carpathia (Ghostbusters II, 1989)

"On a mountain of skulls, in the castle of pain, I sat on a throne of blood! What was will be! What is will be no more! Now is the season of evil!"
“On a mountain of skulls, in the castle of pain, I sat on a throne of blood! What was will be! What is will be no more! Now is the season of evil!”

Emme koskaan päässeet näkemään, millainen paikka tämä nykyisen Unkarin seutuvilla sijainnut valtio oli asua, mutta erityisesti viihtyisältä se ei kuulosta. 1500-1600-luvulla maata hallitsi mustaan magiaan perehtynyt Vigo (syntyjään Vigo Von Homburg Deutschendorf), joka sorti alamaisiaan hirmuvaltiaan elkein.

Carpathia ei tosiaan kovin houkuttelevalta lomakohteelta vaikuta: elokuvassa Haamujengi II ylösnoususta haaveileva Vigo kuvailee johtaneensa maataan “veriseltä valtaistuimelta tuskan linnassa, joka oli rakennettu pääkallovuoren päälle”.

9. Cobra Island (G.I. Joe -sarjakuvat (1942–)

"No man is an island", sanotaan, mutta Cobra Commander on niin kova, että rakentaa itselleen saaren.
Cobra Commander on niin kova, että rakentaa itselleen saaren.

Jenkkiarmeijan erikoisyksikön taistoa pahaa Cobra-organisaatiota vastaan seuraava GI Joe oli yksi lempparisarjakuvistani (ja lelusarjoista) lapsena. Cobra Commanderin johtama pahisjoukko piti päämajaa Meksikonlahdella sijaitsevalla Cobra Islandilla, jonka syntytarina on varsin huikea.

Cobran suunnittelemaan ansaan langettuaan Joe pommittaa Meksikonlahden pohjassa olevaa bunkkeria. Isku on niin voimakas, että merenpohjan kallioperä repeää, ja volkaanisen reaktion myötä meren pinnalle nousee kokonainen uusi saari.

Joet hyökkäävät noin 10 neliökilometrin kokoiselle saarelle, mutta samaan aikaan Cobran asianajajat ympäri maailmaa junailevat saarekkeen valtauslupaa ja itsehallinto-oikeutta. YK tunnustaa uuden valtion itsenäisyyden, ja Joet joutuvat poistumaan saarelta häntä koipien välissä.

8. Isla Nublar (Jurassic Park -kirjat ja elokuvat, 1990–)

Islanublarilainen viisaus: "When you gotta go, you gotta go."
Islanublarilainen viisaus: “When you gotta go, you gotta go.”

Noin 120 kilometrin päässä Costa Rican rannikolta sijaitsevan Isla Nublarin saari on hyvin vehreä ja vuoristoinen, ja sen nimi tarkoittaa “pilvistä saarta”.

Isla Nublarin suuri vetonaula, aitoja dinosauruksia isännöivä Jurassic Park -huvipuisto, ei ehdi edes aloittaa toimintaansa ennen kuin villiintyneet elikot päätetään jättää oman onnensa nojaan.

Esihistoriallisia elikoita yritetään myöhemmin hakea Yhdysvaltojen puolelle läheiseltä Isla Sornan saarelta, mutta eläinten siirtäminen ei suju ongelmitta. Niinpä saaret on jätetty rauhaan, joskin eräiden lähteiden mukaan Isla Nublarin eläimet olisi tuhottu napalmi-iskulla.

Lue myös turvavyömetaforasta Jurassic Parkissa

7. Hill Valley (Paluu Tulevaisuuteen -trilogia, 1985-1990)

Hill Valleyssä tehdään historiaa uudestaan ja uudestaan.
Hill Valleyssä tehdään historiaa uudestaan ja uudestaan.

Jossain Kalifornian pohjoisosassa sijaitseva rauhaisa Hill Valleyn pikkukaupunki on kokenut monia historiallisia muutoksia – joskin pitkälti sen väestön tietämättä.

Paikkakunnan ensimmäiset asukkaat saapuivat alueelle 1850-luvulla. Hill Valleyn oksymoronimainen nimi otettiin käyttöön 1865, ja jossain seuraavan 15 vuoden aikana rakennettiin junarata kaupungin ja San Franciscon välille.

Hill Valleyn suosituin nähtävyys on varmasti kaupungintalo aukioineen. Yksi Hill Valleyn rakkaimmista perintökaluista onkin kaupungintalon kellotaulu, joka maineikkaasti pysähtyi salaman osuttua siihen 12.11.1955. Kaupungista löytyy myös muun muassa elokuvateatteri, high school ja ostoskeskus.

Juhlistakaamme tässä yhteydessä kahta muutakin pikkukaupunkia. Niin True Bloodin Bon Tempsin kuin Buffy Vampyyrintappajan Sunnydalen asukkaat kamppailevat yliluonnollisesten voimien (kuten vampyyrien, demonien ja ihmissusien) kanssa. Bon Tempsissa on ehkä louisianalaista lämmintä tunnelmaa, mutta Sunnydale on lähempänä sydäntäni salaisen arkkitehtuurinsa vuoksi – kaupunki on kuitenkin rakennettu Helvetinportin päälle.

6. Mordor (Taru Sormusten Herrasta -kirjat ja elokuvat, 1954–)

Barad-dûrin rakentamisen kerrotaan kestäneen 600 vuotta.
Barad-dûrin rakentamisen kerrotaan kestäneen 600 vuotta.

Kuten olen joskus myöntänytkin, en ole suuri TSH-fani. Pahan lordi Sauronin hallinnoima, Helvettiä muistuttava Keski-Maan osa on kuitenkin niin legendaarinen paikka, ettei sitä voinut sivuuttaa.

Vuoriston ympäröimä Mordor on ikuisen yön ja tulivuorenpurkausten karu ja synkkä valtakunta. Sen nimi tarkoittaakin eri kielillä joko mustaa maata tai varjojen maata.

Nähtävyyksiin kuuluu monta linnoitusta. Niistä maineikkain lienee Barad-dûr, jonka korkeimmasta tornista Keski-Maata valvoo suuri Sauronin silmä. Kannattaa käydä tutustumassa myös tulivuori Mount Doomiin, joka on koko valtakunnan paras paikka sormusten sulattamiseen.

5. Gotham City (Batman-universumi, 1939–)

Listan ainoa entry, jolla on R. Kellyn duunaama tunnusbiisi.
Listan ainoa entry, jolla on R. Kellyn duunaama tunnusbiisi.

Kaikki fanit varmastikin tietävät Batmanin kotikaupungin perustuvan New York Cityyn, mutta Gotham Cityn syntyhistoria ei varmastikaan ole yhtä tunnettu. Alan Mooren sarjakuvan mukaan Gothamin perusti norjalainen palkkasoturi, ja myöhemmin britit valtasivat kaupungin. Muut sarjakuvataiteilijat ovat ottaneet tämän tarinan mukaan omiin teoksiinsa ja lisänneet kierroksia: milloin kaupunkia koettelee maanjäristys, milloin hallitus erottaa Gothamin Yhdysvalloista.

Elokuvasovituksissa ei ehkä valoteta Gothamin historiaa kovinkaan paljon, mutta muuten kaupunkia kuvataan hyvin eri tavoin.

Tim Burtonin elokuvissa goottilainen tunnelma sitoo yhteen retroa ja futurismia ja Joel Schumacherin elokuvissa kaupungin pilvenpiirtäjien keskellä kasvaa jättimäisiä ihmispatsaita. Christopher Nolanin elokuvissa kaupunki on niin sanotusti realistisempi, muistuttaen paljon tosielämän New Yorkia ja Chicagoa. Kaupunkia suojelee Waynen suku ainakin kahdessa polvessa, niin julkisesti kuin lepakkopukuun naamioituneena.

Nostettakoon tässä yhteydessä esiin toinenkin kaupunki, joka on tuttu myös elokuvista ja videopeleistä. Resident Evileistä tuttu Raccoon City kätkee (ainakin ensimmäisessä RE-leffassa) alleen salaisen tutkimuslaitoksen. Umbrella Corporationin omistamasta laboratoriosta pääsee valloilleen virus, joka muuttaa kuolleet eläviksi. Raccoon City on siis zombie-apokalypsin ground zero. The town’s ‘Welcome’ sign practically writes itself.

4. Tatooine (Star Wars -universumi, 1977–)

A New Hope.
A New Hope.

Luke Skywalkerin kotiplaneetta on syrjäinen, gangstereiden hallitsema hiekkakasa. Rikollisuuden lisäksi on varottava aavikolla asustavia hiekkaihmisiä, Sarlaccia ja muita örvelöitä. Planeetan suosituimpiin ajanvietteisiin lukeutuu pod race -ajokilpailu, ja lohtua nuorukaisten kaihoon tarjoaa ainoastaan kaksoisauringonlasku.

Star Wars –saagan tapahtumat elokuvissa, peleissä, kirjoissa ja sarjakuvissa ovat täynnä kiehtovia maailmoita, mutta tarkemmin ajateltuna ne ovat kuitenkin hyvin lapsellisia (ikävä sanoa näin isona SW-fanina): Tatooine on aavikkoplaneetta, Coruscantin planeetta on pelkkää kaupunkia. Hoth on jääplaneetta, Endor on metsäkuu. Eikö ulkoavaruudessa ole yhtään planeettaa, jolta löytyisi niin metsää kuin aavikkoa, niin merta kuin jäätikköä?

Tatooinen ja Hothin ohella lempipaikkojani Star Wars -universumissa on Knights of the Old Republic -pelissä esitelty Korriban. Planeetan komeimpia nähtävyyksiä on edesmenneiden sith-lordien muistoksi rakennettu jättimäinen hautausmaa Valley of the Dark Lords, joka tuo mieleen muinaisen Egyptin hautakatakombit.

Lue myös: Top 40 -suosikkikohtaustani Star Wars -elokuvissa

3. Liberty City / San Andreas (Grand Theft Auto -pelit, 1997–)

Liberty City on anarkistien unelmakaupunki.
Liberty City on anarkistien unelmakaupunki.

Useimpien Grand Theft Auto -pelien tapahtumapaikka Liberty City on yksi maailman vaarallisimmista kaupungeista: italianamerikkalainen mafia, japanilainen yakuza ja muut rikollisliigat käyvät jatkuvaa jengisotaa keskenään siviilien turvallisuudesta välittämättä. Kaupungilla kuljeksii porukkaa aseet kourassa keskellä kirkasta päivää. Autosi voidaan varastaa pysähtyessäsi liikennevaloihin.

GTA III tarjosi aikanaan ainutlaatuisen avoimen virtuaalimaailman kokemuksen. Tehtävien välissä saattoi haahuilla ympäri Libertyä tuntikausia ilman päämäärää.

Rockstar Gamesin kehittämistä eläväisistä, jättimäisistä virtuaalikaupungeista lähinnä sydäntäni on kuitenkin Liberty Cityn ja Vice Cityn kanssa samaan “universumiin” kuuluva Yhdysvaltojen länsirannikon San Andreas, joka South Central -kliseineen ja vanhan koulun gangstoineen on hiphop-fanille ehdotonta nannaa.

2. Duckburg, Calisota (Aku Ankka -universumi, 1934–)

Taustalla kuulut maamerkit rahasäiliö ja kaupungin perustajan näköispatsas.
Taustalla kuulut maamerkit rahasäiliö ja kaupungin perustajan näköispatsas.

Yhdysvaltain länsirannikolla sijaitseva Duckburg eli Ankkalinna oli pitkään hiljainen pikkukylä, joka kehittyi Sir Francis Draken 1500-luvulla rakennuttaman linnakkeen ympärille. 1800-luvulla brittijoukkojen oli kuitenkin paettava alueelta. He luovuttivat alueen hallinnan Julle Ankanpäälle, joka nimesi kaupungin Ankkalinnaksi. Ankanpäätä pidetäänkin kaupungin perustajana.

Ankkalinna oli yhä pieni maanviljelijöiden kaupunki, kunnes vuonna 1902 skottilainen liikemies Roope Ankka saapui ostamaan Ankkalinnakkeen alueen Ankanpään jälkeläisiltä. Roope rakensi linnakkeen tilalle kaupungin maineikkaimman maamerkin, päämajanaan pitämän rahasäiliön.

Ankan bisnesten ansiosta kaupunki kasvoi nopeasti moderniksi teolliseksi kaupungiksi, jonka asukkaita yhdistää ennakkoluuloisuus naapurikaupunki Hanhivaaran asukkaita kohtaan.

1. Val Verde (mm. Commando, 1985)

Val Verdestä ei jää paljon jäljelle, kun John Matrix on asialla.
Val Verdestä ei jää paljon jäljelle, kun John Matrix on turistireissulla.

Eteläamerikkalainen, vähävarainen Val Verde oli 1980-luvulla poliittisesti epävakaa pikkuvaltio.

Yhdysvaltojen masinoimassa vallankaappauksessa diktaattorin asemasta syösty kenraali Arius haluaa takaisin vallan kahvaan hinnalla millä hyvänsä. Hän pakottaa ex-sotilas John Matrixin salamurhaamaan Val Verden nykyisen presidentin. Suunnitelma menee kuitenkin mönkään, kun Matrix hyökkää Ariuksen tukikohtaan tuhoisin seurauksin.

Ariuksen hirmuvalta on siis ohi, mutta muutamaa vuotta myöhemmin toinen valverdeläiskenraali, huumekauppaa harjoittava diktaatori Ramon Esperanza aiheuttaa vuorostaan harmaita hiuksia Yhdysvaltojen viranomaisille. Kun Esperanzan on määrä saapua jenkkioikeusistuimen eteen, palkkasoturit auttavat häntä karkaamaan. Esperanzan ja apureiden suunnitelmien esteenä on vain etsivä John McClane.

Val Verde (‘Vihreä laakso’) on sekä Commandon että Die Hard II:n käsikirjoittajan Steven E. De Souzan keksintö, ja valevaltiota käytettiin elokuvissa johtuen Yhdysvaltojen huonoista suhteista moniin Latinalaisen Amerikan valtioihin.

Mutta miksi tämä piskuinen valtio pääsee listan kärkeen ohi niinkin ikonisten paikkojen, kuten Mordor ja Tatooine? Ei ainakaan Ariuksen armeijan ammattitaidon ansiosta. Ehkä syynä onkin se, että toisin kuin muut listan lokaatiot, Val Verde on onnistunut rikkomaan franchise-rajat esiintymällä myös toisiinsa tarinallisesti liittymättömissä elokuvissa – siinä missä esimerkiksi GTA-pelit elävät rinta rinnan yhteisessä “universumissa”. Ja täytyyhän köyhällä valtiolla edes välillä olla syytä voitonjuhlaan.

The Final Frontier

Alien-elokuvista tuttu LV-426-planeetta odottaa vielä löytäjäänsä, joten uudisraivaajien asuttama Hadley's Hope ei tähän kärkikymmenikköön pääse.
Alien-elokuvista tuttu LV-426-planeetta odottaa vielä löytäjäänsä, joten uudisraivaajien asuttama Hadley’s Hope ei tähän kärkikymmenikköön pääse.

Top 10:stä jäi puuttumaan monta pop-kulttuurista tuttua ulkoavaruuden maailmaa, koska lista keskittyi nykyajan ja menneisyyden kohteisiin. Moni hamassa tulevaisuudessa löytämistämme planeetoista saa siis odottaa jollekin toiselle listalle pääsyä.

Olikin ilo huomata, miten suuri osa listan lokaatioista sijoittuikin Tellukselle. Voimme iloita siitä, että myös omalta taivaankappaleeltamme voi yhä löytyä tuntemattomia maastoja…

Film February lähestyy loppuaan, mutta vielä on luvassa muutaman päivän päästä julkaistava leffa-aiheinen Digilluusio. Vielä ei ole siis lopputekstien aika.

3 comments

 1. Mainio lista! Vanhan saivartelijan elkein mietin kuitenkin, että voidaanko Tatooine oikeastaan laskea nykyisyyden ja / tai menneisyyden maailmaksi? Alkuteksteissä sanotaan toki “a long time ago”, mutta suhteessa mihin – milloin Star Warsin tarinaa oikeastaan kerrotaan, hmm? 😉

  Mietin myös Mordoria, joka on vain tavallaan vain kaupunginosa Keskimaan suuressa Cityssä. Eikö KM olisi ansainnut tulla kokonaisuutena mainituksi, vai lasketko Mordorin alueen suvereeniksi valtioksi? Ja jos Tatooine pääsee kokonaisena planeettana listalle, niin…

  Itse heittäisin listalle ehdottomasti Matrixin tapahtumapaikan, Mega Cityn. Jaaaa Raccoon Citykin olisi mielestäni anasainnut sivumaininnan lisäksi ihan omankin kohtansa, onhan se esiintynytkin jo ties kuinka monessa pelissä, elokuvassa ja sarjakuvassakin! Ja lopuksi vielä yksi maailma, joka ei enempää perusteluja tässä kaipaa: Cybertron.

  Entäs seuraavaksi sitten tulevaisuuden maailmat? 😛

  1. Hyviä pointteja, Lari, kiitos saivarteluista!

   Perhana, Cyberton olisi ollut kyllä kova – unohtui tyystin! Noi muut menee preferenssien piikkiin – Keski-Maasta mulle lähinnä sydäntä on juurikin Mordor. Raccoon Cityä mietin pitkään, mutta muiden kohteiden suurempi fanitusaste veti pitemmän korren. Tatooine olkoon mennyttä aikaa…

   Mutta joskus pitää varmasti listata vielä noita tulevaisuuden kohteita. Onko ehdotuksia listalle?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.