TOP 10 vähemmän tunnettua Michael Jackson -biisiä

Popin kuninkaan parhaat vähän tunnetut biisit
Michael Jacksoniltä löytyy musiikkia tilanteeseen kuin tilanteeseen. Nyt valitaan kymmenen parasta vähemmän tunnettua timanttia.

Popin kuningas sykähdyttää myös harvemmin hehkutetuilla helmillä

Kaikista maailman laulajista ja bändeistä Michael Jackson on ehdoton suosikkiartistini. Hänen lauluissaan yhdistyvät sielukkuus, tarttuvuus ja viimeiseen asti viilattu tuotannollinen kunnianhimo. Hänen videonsa ja tanssiesityksensä sykähdyttävät kerta toisensa jälkeen. Michael Jackson on kiistaton Popin kuningas.

Pitkän uransa varrella Jackson ehti levyttää satoja ja satoja biisejä, joiden joukossa on niin soulia, popia kuin rockiakin. Tuotannon hehkutus keskittyy kuitenkin yleensä ikivihreisiin, kuten Thriller, Don’t Stop ‘Til You Get Enough tai The Jackson 5:n I’ll Be Theren vertaiset klassikot. Jos näistä superhiteistä pitäisi suosikkeja valita, olisi oma MJ-lempparini ehdottomasti Billie Jean.

Jacksonilta löytyy kuitenkin jättimäinen varasto biisejä, jotka usein jäävät superhittien varjoon. Niinpä on aika listata Popin kuninkaan kymmenen parasta vähemmän tunnettua biisiä.

Lue myös: 34 suosikkibiisiäni Michael Jacksoniltä

Mutta missä meneekään tunnettuuden raja? Tosifanit tietävät, että osa listalle nostetuista biiseistä on julkaistu sinkkuina ja saanut oman musavideonsakin. Lista on koostettu valistuneen arvauksen voimalla perustuen perstuntumaan siitä, mitkä MJ-biisit ovat tunnetuimpia ei-asiaan-vihkiytyneiden keskuudessa. Jonkin verran listaa tuli muokattua siltäkin kantilta, että biisien välillä olisi sopivasti tyylillistä vaihtelua. Näillä spekseillä – Shamoun!

#10 Burn This Disco Out (albumilta Off The Wall,1979)

Klikkaa kuvaa kuunnellaksesi Spotifyssä.
Klikkaa kuvaa kuunnellaksesi Spotifyssä.

En ole koskaan innostunut MJ:n esikoissoolosta, vaikka sitä hehkutetaankin usein yhdeksi miehen parhaista albumeista. Toki levyllä on useita svengaavia zibaleita, mutta omalla kohdalla kunnolla kolahtaa vain päätösbiisi Burn This Disco Out. Biisi on iloisen energinen, täyttä suoraviivaista diskoa. Tavallaan biisi on myös melko harvinainen teemaltaan – myöhemmin rakkauslauluihin ja yhteiskunnalliseen sanomaan keskittynyt artisti haluaa nyt vain bilettää.

#9 Another Part Of Me (albumilta Bad, 1987)

Bad-albumi ei sekään ole erityinen suosikkini, Bad-biisi taas yksi heikoiten putoavista biiseistä. Kuitenkin albumi sisältää niinkin mahtavia vetoja kuin Dirty Diana, Leave Me Alone ja Smooth Criminal. Aggressiivisten sävelmien vastapainoksi tarvitaan annos positiivisuutta, ja Another Part Of Me tarjoaa juuri sitä – kepeydellään mukaan tempaavaa maailman syleilyä.

#8 Who’s Lovin’ You (albumilta Diana Ross Presents The Jackson 5, 1969)

Yhdellä The Jackson 5:n ensimmäisistä Motown-levytyksistä nuori Michael Jackson tilittää menetetystä rakkaudesta. Voisi luulla, ettei noin kymmenvuotiaalla ole riittävää kokemusta aiheesta, mutta MJ tulkitsee lyriikoiden melankoliaa todella vakuuttavasti.

Katso myös: Arvostelussa The Jacksonsin Torture -musiikkivideo

#7 Give In To Me (albumilta Dangerous, 1991)

Jouduin vääntämään henkistä kättä itseni kanssa useampaan kertaan tätä listaa tehdessä. Älä valitse pelkkiä Dangerous-biisejä, älä valitse pelkkiä Dangerous-biisejä!

Annan kuitenkin spoiler-varoituksen, että listalla on toinenkin kappale MJ:n neljänneltä soololevyltä. Sillä Jackson halusi irtautua kiltistä kasaripop-tyylistään ja tehdä kovempaa, modernimpaa ja tiedostavampaa musiikkia.

Dirty Dianan sukulaisbiisi on täyslaidallinen riipaisevaa rakkautta. Vaikkei kyseessä ole ainoa kappale, jossa legendaarinen kitaristi Slash fiittaa, on Give In To Me poikkeuksellisen dramaattinen. Video on näennäisen riisuttu performanssi, mutta loppua kohden nähdään komeita savu- ja sähköefektejä.

#6 We’ve Had Enough (albumilta The Ultimate Collection, 2004)

Hyvin ansaitusti otsikoitu kokoelma sisältää ison kasan mielenkiintoisia demoja ja ennen julkaisemattomia biisejä. Yksi kadonneista helmistä on Earth Songin, Little Susien ja They Don’t Care About Usin melankolista vastarintateemaa jatkava We’ve Had Enough. Sotaa ja tappamista vastustava kappale lähtee liikkeelle melko pehmeästi, mutta loppua kohden vastarinta on aggressiivisempaa ja aggressiivisempaa.

#5 D.S. (albumilta HIStory: Past, Present and Future, Book I, 1995)

D.S. oli yksi monista MJ:n ja Slashin kollaboraatioista. Klikkaa kuvaa kuunnellaksesi biisiä Spotifyssä.
D.S. oli yksi monista MJ:n ja Slashin kollaboraatioista. Klikkaa kuvaa kuunnellaksesi biisiä Spotifyssä.

HIStory-tuplalevyn toinen puolisko on täynnä kappaleita, joissa MJ tilittää omasta elämästään. Esimerkiksi Childhood on todella koskettava kertomus menetetystä lapsuudesta.

D.S. taasen on rock-riffein maustettu hyökkäys MJ:n ensimmäistä insestisyytettä ajanutta asianajajaa kohtaan. Tom Sheldonia dissataan avoimesti (tai no, salanimen kautta) muun muassa salaliiton rakentamisesta. Rakenteeltaan suoraviivaista biisiä maustaa kikkailu taustojen pudottamisella kertsistä ja (jälleen) Slashin tarjoamat riffit ja soolo.

#4 Tabloid Junkie 

Klikkaa kuvaa kuunnellaksesi biisiä Spotifyssä.
Klikkaa kuvaa kuunnellaksesi biisiä Spotifyssä.

Jatkamme toisella HIStory-kokoelman omaelämäkerrallisella vedolla. Tabloid Junkiessa Jackson käsittelee tabloid-lehtien hullunkuristen juorujen kulttuuria, jonka riepottelua hän on pyrkinyt vuosien ajan pakenemaan. Biisin intro lähtee käyntiin jättimäisellä konebiitillä, ja kertosäkeessä on erittäin komeat harmoniat.

#3 Whatever Happens (albumilta Invincible, 2001)

Klikkaa kuvaa kuunnellaksesi biisi Spotifyssä.
Klikkaa kuvaa kuunnellaksesi biisi Spotifyssä.

HurraaKerkko-palstan uskolliset lukijat tietävät, että Jacksonin viimeiseksi viralliseksi jäänyt pitkäsoitto olisi voinut pienillä korjauksilla olla jopa loistava.

Lue myös: Invincible Remix

Siinä missä Invincible ei ehkä originaalimuodossaan toimi hyvin kokonaisuutena, on se kuitenkin täynnä erinomaisia yksittäisiä biisejä. Carlos Santanan fiittaama Whatever Happens on yksi monista helmistä.

Latinotyylinen parisuhdekuvaus on komea irtiotto perinteisestä MJ-tuotannosta, ja ehkäpä jopa Popin kuninkaan hienoimpia biisejä kautta aikain. Tässä on purkitettu jotain tunnelmallista, kaunista.

#2 Is It Scary (albumilta Blood on the Dance Floor – HIStory In The Mix, 1997)

Klikkaa kuvaa kuunnellaksesi biisiä Spotifyssä.
Klikkaa kuvaa kuunnellaksesi biisiä Spotifyssä.

Suurimmaksi osaksi remixeistä koostuvan BOTDF-albumin merkittävin meriitti saattoi olla komeilla erikoistehosteilla varustettu ja loistavia tanssikoreografioita sisältävä  Ghosts-lyhytelokuva.

Muutoin albumi jäi vähälle huomiolle, vaikka mukana olevat “oikeat biisit” ovat kuitenkin erittäin vetävää kamaa kaikkinensa – erityisesti yliluonnollisissa tunnelmissa jatkava Is It Scary. Jännityksentäyteiset säkeistöt ja mahtipontiset kertsit yhdistyvät Thrillerin kauhuteemaan ja Bond-tunnarien melodiseen rakenteeseen.

#1 Who Is It

Listan ykköseksi nousee toinen kappale Dangerous-albumilta.

Who Is It herkuttelee jykevällä bassolla, Jacksonin ajoittain jopa alistuvalla tulkinnalla ja jatkuvaa kertausta kestävällä kertsillä. Petollista naista käsittelevät lyriikat saavat mielenkiintoista lisämakua tyylikkäästä musavideosta, jossa MJ metsästää identiteettiään vaihtavaa high class -seuralaista.

Tunnelmallisine valaistuksineen, loistavine kuvauksineen ja metallisine käyntikortteineen tämä David Fincherin ohjaama video on varmasti yksi Jacksonin esteettisimmistä – ja biisi yksi ehdottomista MJ-suosikeistani. BTW, videossa esiintyy sivuroolissa eräs vanha tuttu Kauniista ja rohkeista.

Michael is Invincible, a real Thriller

michael-jackson-painting
Michael Jackson menehtyi 25.6.2009.

Michael Jacksonin tuotannosta löytyy musiikkia joka tilanteeseen. On iloista rakkauspoppia, uskonnollista julistusta ja raakaa yhteiskuntakapinointia. Toki sekaan mahtuu hutejakin – esimerkiksi You Are Not Alone on aina tuntunut rasittavalta – mutta huikean laaja tuotanto on pääosin todella laadukasta.

Tällekin listalle olisi voinut laittaa vaikka millaisia helmiä. Dangerous-levyltä oli mukaan hyppäämässä montakin timanttia. Tarkkasilmäiset ehkä huomasivat, ettei Thrilleriltä ole yhtään kappaletta edustamassa. Kepeä ja vähemmän tunnettu Baby Be Mine olisikin ollut oiva lisäys, mutta peli on raakaa.

Jos lista ei ollut mieleen, kerro omista MJ-suosikeistasi kommenteissa!

6 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.