TOP 10 Angry Video Game Nerd -jaksoa

He's gonna take you back to the past...
James Rolfe Angry Video Game Nerd AVGN
“He’s gonna take you back to the past / to play the shitty games that suck ass…” Arvostelujen arvostelut, osa 1/2

Viihdyttävimmät AVGN-jaksot

Hehkutettuani James Rolfen ja Doug Walkerin räävittömiä leffa- ja peliarvosteluita ties kuinka moneen otteeseen on näin TOP TEN -kesän kunniaksi korkea aika listata kymmenen suosikkivideotani kummaltakin tekijältä. Aloitamme vihaisen videopelinörtin kymmenellä viihdyttävimmällä tuotoksella.

James Rolfen Cinemassacre-sivustolla on tuntikaupalla vanhoja elokuvia ja pelejä käsitteleviä arvosteluita, joissa hän esiintyy joko omana itsenään tai Angry Video Game Nerd -hahmona. Rolfen toinen alias, lautapelejä pelaava Board James, on viihdyttävä kaveri hänkin, mutta keskittykäämme nyt legendaarisen videopelinörtin tuotantoon.

Tässä siis HurraaKerkon valitsemat 10 viihdyttävintä AVGN-jaksoa.

10. Pong Consoles

Pong-pelit eivät koskaan ole erityisemmin kiinnostaneet, mutta Rolfe osaa esitelmöidä yksitoikkoisemmastakin aiheesta erittäin viihdyttävästi ja asiantuntevasti. Jaksossa listataan melko suoraviivaisesti erilaisia Pong-pelikonsoleita vuosien takaa, mutta luetteloinnin sekaan pudotellaan muutamia hauskoja reaktioita laitteiden kummallisiin teknisiin ratkaisuihin. Think that makes me happy? It doesn’t.

9. Bugs Bunny’s Birthday Blowout

Bugs Bunny oli yksi ensimmäisistä niin sanotusti tarinallisemmista AVGN-jaksoista. Rolfe saa kaverikseen itsensä Väiski Vemmelsäären – väkivaltaisin seurauksin. AVGN on todella äkäisellä päällä, ja Mike Matein hauskasti imitoimaa Väiskiä läiskitään nöyryytykseen saakka. Tha-tha-that’s all, fucks!

#8. Plumbers Don’t Wear Ties

AVGN käsittelee 3DO-konsolin oletettavasti surkeinta peliä. 3DO ei ollut itselleni entuudestaan tuttu – toisin kuin toisessa jakossa esitelty Atari Jaguar – mutta laitteen historiikki esitetään niin, että se alkaa kiinnostaa. Arvosteltavan pelin kahjo juoni naurattaa älyttömyydellään. We haven’t even gotten past credits and already the game is a piece of monkeyfuck.

7. Game Glitches

Vanhoja pelejä vaivaavia toimintahäiriöitä käsittelevä video on Pong-jaksoakin kovempi todiste Rolfen kyvystä löytää mielenkiintoisia koukkuja tehokkaasti kolutusta retropeliaiheesta. Glitch Gremlin on riemastuttava riiviö. I’ve got glitches in me britches for ya Nerd!

6. Godzilla

Jaksoa vaivaa sama hämärä valaistus kuin Plumbers-jaksossakin nähdään, mutta muuten jakso on täyttä rautaa. Hirviöelokuvia fanittavan Rolfen pettyminen pelaamiinsa peleihin heijastuu nokkelana verbaaliakrobatiana. Uudempien Godzilla-pelien pelaamisen jälkeen pettymys kulminoituu AVGN:n yhteen isoimmista raivokohtauksista. To sum this up, I’d like to recite a very famous quote from William Shakespreare – ‘Fuck it!’

5. Ninja Gaiden

Uudempien jaksojen kärkiluokkaa. Päästäkseen pelistä läpi AVGN etsii käsiinsä omintakeisen ninjan. Vaikka mukafilosofiset opit ja rankat fyysiset treenit eivät tuota tulosta, NES-ninjojen taistelu mahdotonta peliä viihdyttää sekoittamalla asiapitoiseen arvosteluun 80-luvun urheilu- ja tanssiteemaisia kasvutarinaleffoja. Before you leap, you must look. Before you look, you must think. Before you think, you must feel. Before you feel— I’ve had enough!!

4. A Nightmare On Elm Street

Yhden kauhuleffasuosikkini peliversion arvostelussa lähdemateriaalin unenomaisuus yhdistyy komeasti AVGN:n alatyyliseen sanailuun. Videossa nähdään klassikkomaneereita, kuten heitto “what were they thinking!?” ja LJN-pelinkehittäjään kohdistuvaa kritiikkiä, ja Elm Streetistä ammennetaan tehokkaasti. Lisäksi video sisältää yhden AVGN-lempiletkautukseni: “They should have just called it BOO – Haunted House.”

3. Street Fighter 2010

Arvostelu vilisee viittauksia niin Jean-Claude Van Dammeen, Sonny Chibaan, HR Gigeriin ja ties mihin, ja AVGN:n esitys polveilee viihdyttävästi läpi vuosien ja konsolien. Who would have thought Street Fighter’s past lied in the future, which is now the present?

2. The Wizard / Super Mario Brothers 3

Yksi AVGN:n eeppisimmistä videoista on yhdistelmä leffa-ja peliarvostelua.

Molemmat kohteet ovat tuttuja omasta lapsuudesta, mikä antaa videolle paljon nostalgista lisäarvoa (päivitys 3/2015: jakson täysi versio on poistettu YouTubesta, joten tässä virallinen, pelkkään peliin keskittyvä versio).

Kuten SMB3:n kohdalla pitääkin, Rolfe kerrankin hehkuttaa arvostelemaansa peliä – kunnes siitä löytyy herkullisia, demonisia salamerkkejä. Loppuhuipennus on kunnolla överiksi vedetty tehosteiden taisto, jolle on pakko nostaa hattua. Watch that fucking language!

1. Dr. Jekyll & Mr. Hyde Revisited

Suosikkijaksoni käsittelee peliä, jota en koskaan tullut pelanneeksi lapsena. Siitä huolimatta video on täynnä dramatiikkaa niin vuorosanojen, tunteiden kuin kuvauksenkin puolella. Yksi suosikkivitseistäni on kohta, jossa videon edetessä humaltuva Rolfe vertaa peliä alkuperäisen kirjan otsikkoon: “This game is certainly a strange case indeed!”

Eittämättä kököltä vaikuttavasta pelistä napataan kosolti herkullisia yksityiskohtia, ja tekninenkin toteutus kertoo, miten paljon videoon on panostettu. I’m sorry I’m late honey, but the whole town just tried to kill me, that’s all.

He’s the angriest gamer you’ve ever heard

Pienestä sivuprojektista syntynyt AVGN-kriitikkohahmo on siivittänyt Rolfen suureen suosioon ympäri maailmaa. Rolfe suhtautuu tekemiseensä intohimolla, ja osaa esittää asian kuin asian asiantuntevasti mutta hauskasti.

Kymmenen AVGN-suosikkijakson valitseminen oli yllättävän helppoa. Voisinpa sanoa samaa Doug Walkerista… Valinta oli vaikea, mutta parin päivän päästä paljastetaan suosikkini The Nostalgia Criticin tuotannosta. Stay tuned!

6 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.