Lauluja hikiseen yöhön – Kerkon Virallinen Kesäbiisi 2013

Helteisiä biittejä, aurinkoista groovea ja muutama kappale sadepäivillekin….

Vuoden 2013 kesäbiisisato pitää sisällään tuntikaupalla eri genrejä edustavia timantteja. Tarjonnasta huolimatta kuitenkin vain yksi voi olla Kerkon Virallinen Kesäbiisi.

Alkukesän musiikillinen kuivuus oli johtaa harhaan. Pitkään luureissa ei soinut mitään erityistä, mutta loppukesästä homma räjähti käsiin. Niinpä musiikillinen kesä oli varsin monipuolinen, ja sesongin aikana tuli kuunneltua kaikkea kasarirockista houseen.

Koska biisien kirjo on niin laaja, en viitsinyt lisätä kaikkia bongaamiani helmiä tähän soittolistaan (suosittelen pistämään soittolistan soimaan taustalle tämän artikkelin lukemisen ajaksi).

Samoin joudun karsimaan monia kesäsuosikkeja tästä artikkelista, jottei tule ihan romaania kirjoitettua. No niin – “get on with it” – Kerkon Virallisen Kesäbiisin 2013 valintagaala alkakoon!

Vakavat hetket

Kesään mahtui monia hetkiä, joina ihan puhtaasti v*tutti. Vaikka jokakesäiseen tapaan tuli kuunneltua paljon tunnelmallista jazzia ja muuta letkeää, myös ärsyynnyksen hetket heijastuivat musavalinnoissa.

Mirahin tunnelmallinen Special Death, Kanye Westin tykittävä Black Skinhead ja Zack Hemseyn melodramaattinen Empty Room saavat väistyä Carina Roundin tieltä.

American Horror Storystä bongaamani For Everything A Reason on melankolinen balladi, jonka tunnelma iskee todella raskaasti heti ensitahdeista.

Vuoden värssy

Nyt, kun masishommat on hoidettu alta, voidaan keskittyä hyväntuuliseen menoon. Kesän 2013 biiseissä lauletaan pääosin niinkin yksioikoisista aiheista, kuten rakkaus, toivo ja tasa-arvo.

Keväämmällä hehkuttamaani Volare-klassikkoa ei tullut kuunneltua kesän aikana kertaakaan, mutta seuraava värssy on pysynyt mielessä: “Io continuo a sognare” eli “jatkan unelmointia”.

Io continuo a sognare.”

Domenico Modugno

Vuoden retro

Kerkon Virallinen Kesäbiisi valitaan jo kahdeksatta kertaa, ja jo alusta lähtien kisassa on noteerattu jokin viime vuosituhannelta oleva klassikko. Tänä vuonna Vuoden Retro -tittelin pokkaa Krista Siegfriedsiäkin inspiroinut kasari-irma Samantha Fox yöllisine seikkailuineen. Varteenotettavia ehdokkaita olivat myös The Sugarhill Gangin Apache ja The Blastersien Dark Knight.

LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD: Phil Collins

Vuosien varrella gaalain yhteydessä on muutamaan kertaan annettu rispekitä pitkän linjan artisteille, joiden musiikki on inspiroivaa klassikkokamaa. Tänä vuonna Michael Jacksonin ja Marvin Gayen seuraan tämän mairittelevan kunnian saajina liittyy Phil Collins.

Rakkauteni Philin musiikkia kohtaan syttyi yläasteella …Hits!-kokoelman myötä. Teiniangstisina iltoina In The Air Tonightin, Against All Oddsin ja Wish It Would Rain Downin kaltaiset surusta ja kaihosta kertovat biisit olivat kestosuosikkeja. Joo, olin tosi cool teininä.

Etenkin In The Air Tonight on edelleen yksi ehdottomia suosikkibiisejäni.

Siinä Philin persoonallisen kylmäsävyinen ääni, dramaattiset lyriikat ja maailmankaikkeuden ikonisin rumpufilli yhdistyvät aavemaiseksi rock-mysteeriksi. Kesän aikana tehosoitossa ollut balladi on yksi Philin tuotannon kirkkaimmista timanteista, mutta onneksi katalogista löytyy muitakin jalokiviä.

Vuoden 2013 Kerkon Virallinen Kesäbiisi on…

Klikkaa kuvaa kuunnellaksesi albumia Spotifyssä.
Klikkaa kuvaa kuunnellaksesi albumia Spotifyssä.

Turha mehuttaa, turha kierrellä ja kaarrella. Kesän suurin musiikillinen ilmiö oli ehdottomasti Daft Punk.

Random Access Memories, ranskalaisen elektronisen musiikin sankareiden kunnianosoitus 80-luvun jenkkisoundeille, on yksi vuoden hehkutetuimmista albumeista, eikä suotta – levyn nostalginen svengi vie kuuntelijansa matkalle hiekkarannalta ulkoavaruuteen.

Oman albuminsa lisäksi Thomas Bangalterin ja Guy-Baptiste de Homem-Christon onnistui avata minulle täysin uusia musiikillisia maailmoita. Heidän avullaan tutustuin muun muassa moniin Nile Rodgersin tuottamiin, aiemmin tyystin vieraisiin loistobiiseihin. Robottikaksikko oli myös mukana tuottamassa jo mainittua Black Skinheadia ja muutamaa muuta biisiä Kanye Westin tänä kesänä julkaistulta albumilta, joka sekin on kovaa kamaa. Daft Punk ownasi tämän kesän.

Päivitys 2017: Yhtye saa rakkautta myös artikkelissa TOP 10 Daft Punk -suosikkibiisiäni.

Random Access Memories on täyttä rautaa, mutten tietenkään voi luovuttaa Virallisen Kesäbiisin titteliä kokonaiselle albumille. Niinpä on aika valita se yksi yksittäinen biisi, johon tiivistyy koko kesän aurinkoinen, hikinen hyväntuulisuus.

Tuo biisi on Get Lucky.

Levyllä olisi ollut muitakin varteenotettavia vaihtoehtoja, ja loppupeleissä Get Lucky on albumin yksinkertaisimpia biisejä, mutta siinä kristallisoituu levylle haettu orgaaninen, letkeä soundi ylivoimaisesti kirkkaimmin. Nile Rodgersin kitara ja Pharrell Williamsin pehmeä lauluääni soivat Daft Punkin tuotannon ansiosta sopivan retrosti menettämättä robottikaksikon ominaissoundia.

Lopuksi – valinta syksyksi

Onnittelut – ja kiitokset – Daft Punkille Kerkon Virallisen Kesäbiisin tuottamisesta!

Valitettavasti kesä on kuitenkin jäänyt jo taakse ja on löydettävä jotain, mikä lämmittää myös sään viiletessä. Tänä vuonna biisi syksylle on Miley Cyrusin kanssa MTV:n musagaalassa kohauttaneen Robin Thicken (ja jälleen Pharrell Williamsin) kepeä jamittelubiisi Blurred Lines. Toimikoon humoreski biisi lupauksena siitä, että vaikka vuodenajat vaihtelevat, biitti jatkaa pumppaamista.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.