Kuukauden Digilluusio: Sovellus ei enää riitä – tarvitaan ekosysteemi

Tieto kulkee laitteesta laitteeseen, mutta tulevaisuudessa sen tulee onnistua sujuvammin.
Tieto kulkee laitteesta laitteeseen, mutta tulevaisuudessa sen tulee onnistua sujuvammin.
Tieto kulkee laitteesta laitteeseen, mutta tulevaisuudessa sen tulee onnistua sujuvammin.

HurraaKerkon ehdotus vuoden 2014 trendiksi

Pikkujoulukauden jo käynnistyttyä on pian odotettavissa toinen loppuvuoden trendi: sivustot ja toimistot alkavat suoltaa ennustuksia vuoden 2014 digitaalisista trendeistä. Tässä oma panokseni visiointiin: ekosysteemiajattelu muuttuu entistä olennaisemmaksi osaksi digitaalista suunnittelua.

Suomalaiset startupin kisaavat innokkaasti digitaalisen maailman herruudesta. Kukapa ei haluaisi seurata Supercellin, Rovion ja muiden kehittäjien jalanjäljissä App Storen latauslistan kärkeen. Yksittäisen hittipelin tai sovelluksen kehittäminen ei kuitenkaan enää riitä, vaan saman käyttökokemuksen on siirryttävä saumattomasti laitteesta toiseen. On rakennettava laitteiden välinen ekosysteemi.

Ekosysteemiajattelu ei toki ole uusi keksintö. Törmäsin termiin ensi kertaa yli vuosi sitten Windows 8 -käyttöjärjestelmän promomateriaaleissa, eikä Microsoft varmasti ollut teknologian pioneerina.

Windows 8 -käyttöjärjestelmässä kuitenkin kiteytyy ekosysteemiajattelun ydin. Voin kirjoittaa Word-asiakirjan desktopilla ja jatkaa sen muokkaamista tabletilla tai Lumialla. Outlook-yhteystiedot siirtyvät sähköpostilaatikosta puhelimeen. Voin kirjautua samoilla tunnuksilla niin meiliin kuin Xboxille. Käyttökokemus ja käyttöjärjestelmän visuaalinen ilme on samanlainen joka laitteella, ja käyttäjätiedot siirtyvät saumattomasti laitteesta toiseen.

Ekosysteemin osaset keskustelevat toistensa kanssa

Vastaavaa yhteyttä – monessa asiassa ehkä Windowsia onnistuneemminkin – hyödyntävät toki myös iOS- ja Android-laitteet.

Samsungin Galaxy Gear -kello on jatkuvassa yhteydessä Galaxy-puhelinkaveriinsa, RunKeeper-sovellus omaan sykemittariinsa. Hyötyohjelmat, kuten Dropbox, Pocket ja Evernote, ovat asennettavissa niin desktop-tietokoneille, tableteille ja älypuhelimille (kaikille suurimmille käyttöjärjestelmille), ja niihin tallennetut tiedostot synkronoituvat laitteesta laitteeseen. Chrome-selaimeen tallennetut välilehdet seuraavat Google-tunnuksilla sisäänkirjautunutta käyttäjää pöytäkoneelta tabletille.

Ekosysteemien rooli kasvaa myös pelinkehityksessä. Ennen vanhaan ainoa tapa kuljettaa pelejä mukana oli ottaa kasibittisen Nintendon pelikasetti mukaan – eikä kotona pelattua peliä tallennettu ja jatkettu sitten kaverin luona. Nyt esimerkiksi Clash of Clansia voi pelata iPhonella ja jatkaa samasta tilanteesta iPadilla.

Ekosysteemien merkitys kasvaa, mutta niiden suurin uhka on edelleen voimissaan. Oli kyseessä sitten sähköpostisovellus, mobiilipeli tai pilvipalvelin, jossain vaiheessa kukin digitaalisista ekosysteemeistä on yhteydessä nettiin. Mitä tapahtuu, kun ollaan huonon kentän alueella tai tulee jokin muu palvelukatkos? Ekosysteemi muuttuu hetkessä toimintakyvyttömäksi. Niinpä digitaaliset ekosysteemit pääsevät kukoistamaan vasta, kun tietoverkko on päivitetty tarpeeksi luotettavaksi.

Vuonna 2014

Mutta jos ekosysteemeitä on rakennettu jo vuosien ajan, miten se voi olla tulevaisuuden trendi?

Kehittäjät kehittävät uusia laitteita ja ohjelmia hurjalla tahdilla mutta suurella yleisöllä kestää useamman vuoden ajan omaksua ekosysteemin täydet edut. Joko käytössä olevat laitteet ovat vanhakantaisia tai sitten käyttäjät eivät ole osanneet ottaa käyttöön kaikkia yhteneväisiä kikkareita. Vanhanaikaiset kännykät ovat jo pääosin väistyneet älypuhelinten tieltä, eikä Windows XP -koneita monessakaan koneessa enää ole – mutta matkaa on vielä taaperrettavana ja laitteita päivitettävänä.

Entä mitä muita digitaalisia trendejä on odotettavissa vuonna 2014? Mobiiliteknologioiden merkitys kasvaa yhä, seuraava iPhone tai muu uusi laite julkaistaan, verkkomainonta on entistä tarkemmin kohdennettua ja elämyksellisempää – olisihan noita. Toivottavasti esiin nousisi joku uusi mielenkiintoinen innovaatio sosiaalisen median rintamalla – joku uusi ja vetovoimainen yhteisöpalvelu esimerkiksi. Let’s make that digi bigger.

List Challenge extended - List Challenge accepted!
List Challenge extended – List Challenge accepted!

Easter Egg: Pitää mainita työkalu, jota hyvin todennäköisesti tulen hyödyntämään jossain vaiheessa community managerina. Listchallenges.com-sivustolla voi rakentaa omia listoja, joiden kohdista muut käyttäjät laskevat, kuinka monta ovat suorittaneet. Esimerkkinä toimikoon viime päivinä netissä kiertänyt listahaaste IMDB:n TOP 250 Movies of All Time. Käyttäjät voivat leffajulisteita klikkaamalla laskea, kuinka monta listan elokuvista on nähnyt. Hyvää viihdettä itseään mittaavalle kansalle.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.