6 kovaa cover-biisiä, jotka on purkitettu leffasoundtrackille

Useita unohdettuja pop-helmiä on tulkittu uudelleen elokuvia varten.
Kelpaa Frankin ja Rachelin tanssia näiden biisien tahtiin.
Kyllä kelpaa Frankin ja Rachelin tanssia näiden biisien tahtiin.

Film Februaryn ajan HurraaKerkko sukeltaa leffamusiikin maailmaan

Soundtrackin luominen – käytettiin elokuvassa sitten originaalia score-musiikkia tai jo tunnettuja pop-timantteja – on oma taiteenlajinsa. Musiikin tehtävänä on korostaa kohtausten tunnelmaa, joten tuottajien ja säveltäjien on löydettävä taustalle juuri sopiva melodia. Sama haaste asetetaan pop-artisteille, jotka pyydetään levyttämään esimerkiksi elokuvan tunnusbiisi. Mikä on teoksen ydinsanoma, jota haluan tuoda esille omassa tuotoksessani?

Maailma on kuitenkin musiikkia täynnä, joten aina ei ole pakko nyhjäistä tyhjästä. Silloin tällöin löydetäänkin jo tunnettu kappale, joka voidaan tulkita uudelleen kuvastamaan elokuvan tarinaa ja atmosfääriä. Film Februaryn kunniaksi HurraaKerkko nostaakin hattua kuudelle onnistuneelle cover-biisille, joita on käytetty elokuvissa.

6. Jos sä tahdot niin (elokuvasta ‘Jos rakastat’, 2010)

Yksi Suomen suosituimmista näyttelijöistä on myös yksi maan suosituimmista laulajista, joka on purkittanut tunnareita useampaankin leffaan. Samuli Edelmann ei ehkä ruukaa yleensäkään kovasti revitellä äänellään, mutta etenkin nyt vähäeleisyys toimii erinomaisesti. Isommat propsit kuuluu kuitenkin antaa Jipulle, joka hänkin osaa kerrankin olla kiehnäämättä ja vetämättä ihan melodraamaksi. Alla Hectorin alkuperäisversio.

5. Love Is All Around (elokuvasta ‘Neljät häät ja yhdet hautajaiset’, 1994)

The Troggsin alkuperäinen veto on 60-lukulaisen letkeä, kun taas Wet Wet Wet tavoittaa omassa tulkinnassaan jotain intiimimpää – originaali on maailmaarakastavaa hippimenoa, cover taas käsittelee romanttista rakkautta. Wet Wet Wet on yksi niistä monista 90-luvun bändeistä, jotka ovat kadonneet maailmankartalta ainoan kunnon hittinsä jälkeen, vaikka biisi dominoi niin radiota kuin MTV-kanavaa.

4. Too Lost In You (elokuvasta ‘Rakkautta vain’, 2003)

Jatkamme coverilla toisesta Richard Curtisin ohjaamasta romcomista. Too Lost In You kuulosti aina niin tutulta, että oli pakko selvitellä biisin alkuperää, ja tosiaan: kyseessä on cover Patricia Kaasin biisistä. Niin originaali kuin coverikin tavoittavat jotain kaihoisaa ja käsittelevät ihmisen viattomuutta omalla tavallaan. Yleensä kevyitä pop-ralleja sinkkuina julkaisevat Sugababesit laulavat rakkauden tukahduttavasta katkeransuloisuudesta riisutun elegantisti. Ihan en hoksaa, miten musavideon lentokenttä ja bondage-leikkifläsärit liittyvät toisiinsa, mutta mitäpä siitä.

3. Girl You’ll Be A Woman Soon (‘elokuvasta Pulp Fiction’, 1994)

Urge Overkillin versio Neil Diamondin vanhasta biisistä on yksi monista Pulp Fictionin ikimuistoisista musiikkivalinnoista. Vaikka originaali on mielestäni coveria tunnelmallisempi, oli se aika lailla unholaan jäänyt rock-biisi ennen suureen suosioon noussutta uusioversiota.

2. Mad World (elokuvasta ‘Donnie Darko’, 2001)

En ole koskaan nähnyt elokuvaa Donnie Darko, mutta Michael Andrewsin  ja Gary Julesin pianovetoinen cover Tears For Fearsin originaalista iski heti ensimmäisellä kuuntelukerralla. Listan biiseistä tässä on radikaalein ero versioiden välillä.

1. I Will Always Love You (elokuvasta Bodyguard, 1992)

Whitney Houston ei ole koskaan oikein kolahtanut musiikillisesti, mutta Bodyguardin soundtrackille levytetyt biisit ovat kautta linjan rautaa. Huvittavaa kyllä, itse elokuvassa hahmot tuntuvat dissaavan I Will Always Love Youn imelyyttä kuullessaan sen baarissa (varsin diegeettisesti upotettu leffatunnari itse elokuvaan). Älä kuitenkaan anna motkotuksen hämätä: cover Dolly Partonin country-balladista on elämää suurempi ylistys rakkaudelle, eikä ikuista rakkautta vannoessa ääntä säästellä.

Original Soundtrack

Cover-biisin levyttäminen on aina vähän riskaabelia hommaa, ja harvoin löytyy originaalia vetovoimaisempia uudelleentulkintoja. Vielä harvinaisempaa on löytää sellaisia elokuvien soundtrackeiltä, mutta osoittakoon tämä lista bongaamisen olevan mahdollista. Tuleeko sinulle mieleen muita onnistuneita vetoja?

Film February jatkuu pian äänekkäissä tunnelmissa, kun vuorossa on TOP10-lista HurraaKerkon suosikkielokuvasäveltäjistä. Pysy kuulolla!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.