Anakronistinen musiikki Quentin Tarantinon elokuvissa (+video)

Quentin-Tarantino-On-Set

Kunniattomat paskiaiset ja Django Unchained ovat malliesimerkkejä onnistuneesta anakronistisesta elokuvasoundtrackista.

Olisin tavallaan halunnut lisätä erään henkilön taannoiseen elokuvasäveltäjäsuosikkilistaani, vaikkei hän itse säveltäjä olekaan. Ohjaaja Quentin Tarantino on kuitenkin elokuviinsa tekemillä musiikkivalinnoilla nostanut populaarimusiikkiin keskittyvän soundtrackin luomisen täysin uudelle tasolle.

Ohjaajan musavalinnat voivat vaikuttaa yhdeltä musiikilliselta tilkkutäkiltä, mutta yhdessä niistä syntyy omintakeinen, aina tarantinomaiseksi tunnistettava atmosfääri. Soundtrack on Tarantinonkin mukaan merkittävä osa hänen luomisprosessiaan: usein käsikirjoitus rakentuu jo lähtökohtaisesti inspiroivien biisien ympärille.

Tarantinon tuoreimmat elokuvat sijoittuvat toiseen maailmansotaan ja Villiin Länteen, mistä huolimatta tapahtumien taustalla kuullaan ohjaajalle ominaiseen tyyliin modernia rockia ja soulia – musiikkia, jota eivät natsit poteroissaan saati lehmipojat saluunoissaan voineet kuulla. Tällaista musiikkia, joka ei kuulu leffan kuvastamaan aikakauteen, kutsutaan anakronistiseksi musiikiksi.

Esimerkiksi Gladiaattorin soundtrack edustaa 1800-luvun romantiikkaa, vaikka elokuva sijoittuu antiikin Roomaan. Tuorein The Great Gatsby -filmatisointi on pullollaan 2000-lukulaista populaarimusiikkia. Avaruusseikkailu 2001 taas hyödyntää tulevaisuuteenkin sijoittuvissa kohtauksissa satoja vuosia vanhoja klassisia sävelmiä, vaikka avaruusmiesten luulisi ennemmin kuuntelevan electronicaa tai muuta futuristista musiikkia (noh, toki 2001:n astronautit voisivat kuunnella kyseisiä klassikoita  2000-luvun alkupuolen innovaation Spotifyn avulla).

Anakronistisen elokuvan tunnistaminen on vaikeutunut sinfonisen leffamusiikin suosion myötä. Tarkemmin ajateltuna valtaosa elokuvamusiikista on anakronistista, mutta tottumisen myötä hyväksymme klassista tyyliä edustavat sävelmät ajallisesta ristiriidasta huolimatta. Aikakauteen sopimattomat musiikkivalinnat auttavat katsojaa samastumaan elokuvan hahmojen vastoinkäymisiin. Gladiaattorin tapauksessa pelkkiin antiikin instrumentaatioihin sitoutuminen todennäköisesti haittaisi tätä sitoutumista.

Paradoksipoppia

Quentin Tarantino ei siis ole suoranainen innovaattori anakronistisen musiikin suhteen, mutta Kunniattomat Paskiaiset ja Django Unchained ovat malliesimerkkejä tyylin onnistumisesta.

Moulin Rougessa cover-revyy tuntuu ajoittain kornilta ja päälle liimatulta, mutta Tarantinon elokuvissa musiikki tunkeutuu tapahtumien ytimeen. Paskiaisissa jopa funkahtavat 70-luvun musiikkivalinnat tuovat paradoksaalista huumoria maailmansodan vakavaan settingiin, kun taas Djangossa 2000-lukulainen R’n’B luo melankolista alavirettä tummaihoisten orjien vapaustaisteluun 1800-luvun Jenkkilässä.

Anakronistinen soundtrack ei aina toimi, mutta tietoinen riski kannattaa ottaa, jos taiten valitut biisit onnistuvat säväyttämään juuri ”äkkiväärän” tyylinsä ansiosta. Vaikkei kyse olekaan anakronistisuudesta, tapahtumien ja musiikin välinen ristiriita on tuttua myös Tarantinon nykypäivään sijoittuvissa elokuvissa: Reservoir Dogsin poliisinkidutuskohtaus on entistä raaempi kiitos taustalla soivan, letkeän Stuck In The Middle With You –biisin.

Etenkin Django Unchained on täynnä loistavasti valikoitua musiikkia. Luis Bacalov ja Ennio Morricone ovat tuttuun tapaan suuressa roolissa, minkä lisäksi mukana on muun muassa niinkin absurdi veto kuin Tupac Shakuria ja James Brownia yhdistävä Payback-miksaus. Edes aavistuksen western-maailmaa lähempänä on balladi, jonka tunteikkuus inspiroi HurraaKerkon tekemään kaikkien aikojen ensimmäisen lyrical videonsa.

Django Unchainedin suosion vanavedessä Tarantinon seuraavankin leffan oli määrä olla western, mutta The Hateful Eightin alustavan käsikirjoituksen vuodettua julkisuuteen projekti on ilmeisesti pistetty hyllylle. ”Uudesta seuraavasta” elokuvasta kiertää jo joitain huhuja, mutta lienee parempi odottaa virallista tietoa aihevalinnasta. Yksi asia on kuitenkin varmaa: soundtrack tulee olemaan täyttä rautaa.

8 Responses

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top