Kuukauden Digilluusio: Näin Facebook hallitsee myös somen kolmatta aikakautta

One service to rule them all. Huhut Facebookin kuolemasta ovat suuresti liioiteltuja.
One service to rule them all. Huhut Facebookin kuolemasta ovat suuresti liioiteltuja.

Facebookin visio: “Hajoita (itsesi) ja hallitse”

Sosiaalisen median suuren sinisen yleisöpaosta ja laskusuhdanteesta on uutisoitu pitkään. Ehtipä Digilluusiokin jo aikaa sitten manailla Facebookin kuoleman olevan lähellä. Toisin kuitenkin kävi: Facebook jatkaa some-kentän dominointia – eikä se pelkää taistella asemansa säilyttämiseksi.

Sosiaalisen median kehityksen voi jakaa raa’asti kolmeen aikakauteen. Ensimmäinen kausi ulottui emailista chat-palveluihin, IRC-Galleriaan ja MySpaceen. Toinen aikakausi toi mukanaan Facebookin, Twitterin ja LinkedInin kaltaiset massiiviset kansainvälisen verkottumisen palvelut. Nykyinen kolmas aikakausi taas on tuonut mukanaan yhden toiminnon mobiilipalvelut, kuten Snapchat, Tinder ja WhatsApp.

Jos pitäisi valita, mikä yksittäinen toisen aikakauden palveluista selviytyy kolmannelle, olisi valinta ilmiselvä. Kilpailijoita tulee ja menee, mutta muissa palveluissa vietetty aika ei syökään FB-aikaa vaan tulee FB-käytön “päälle”. Ns. Zuckerbergin laki pitää edelleen kutinsa: jakamisen määrä tuplaantuu kahden vuoden sykleissä.

Lisäksi Facebook on ujuttautunut niin tiiviisti osaksi arkeamme, ettemme aina edes tajua sitä. Kuinkahan moneen palveluun sitä on tullutkaan liityttyä FB-tunnuksilla? Kuinka usein näen Facebookissa mainoksen tuotteesta, jota vastikään tutkin toisella saitilla?

Enter the Third Age

Facebook on viimeisen 1,5 vuoden aikana siirtynyt strategialtaan selkeästi mobiilivetoiseksi palveluksi. Tuoreehkon tutkimuksen mukaan 86  % mobiilinetin käytöstä tapahtuu sovellusten kautta, ei selaimen, joten Facebook haluaa dominoida myös sovelluskauppaa.

Sosiaalisen median kolmannella aikakaudella Suuri Sininen käyttää perin roomalaista ‘hajoita ja hallitse’ -taktiikkaa. Vastustajiensa sijaan Facebook pyrkii kuitenkin pirstaloimaan vain itsensä.

Vain joitain viikkoja sitten Facebook lohkaisi mobiiliversionsa yksityisviestiominaisuuden omaksi Messenger-sovelluksekseen. Sama trendi jatkuu varmasti tulevaisuudessa, ja pian Facebookilla on oma tuoteperheellinen eri toiminnoille omistettuja sovelluksia. Tähän perheeseen onkin jo adoptoitu mm. kuvapalvelu Instagram ja suomalainen kuntosovellus Moves.

Pelkistetty kuvaus somen kasvaneesta käytöstä. Muut kanavat eivät syö aikaa Facebookilta, vaan somessa vietetty aika kokonaisuudessaan kasvaa.
Pelkistetty kuvaus somen kasvaneesta käytöstä. Muut kanavat eivät syö aikaa Facebookilta, vaan somessa vietetty aika kokonaisuudessaan kasvaa.

Pirstaloituminen ei jää kuitenkaan puhtaasti omiin sovelluksiin, vaan Facebook haluaa tarjoamalla kehittäjillä uudenlaisia työkaluja toimia liimana eri käyttöjärjestelmien (iOS, Android, WP) ja sovellusten välillä. Jos esimerkiksi joku jakaa Messenger-sovelluksessa Instagram-kuvan, Facebookin App Link -mekaniikka ohjaa luontevasti sovelluksesta ja sisällöstä toiseen.

Facebook ei toki halua vaarantaa käyttäjäturvaa hyppyyttäessään ihmisiä sovelluksesta sovellukseen. FB-sisäänkirjautumista käyttävät sovellukset voivat nyt entistä tarkemmin eritellä, mihin kaikkeen se pyytää käyttäjältä lupaa (ja käyttäjä voi rajata oikeuksia tarkemmin). Lisäksi FB mahdollistaa anonyymin loginin, jonka avulla FB kyllä tietää tekemisistäsi, mutta kolmannen osapuolen sovellukset eivät.

Uniikki käyttäjätieto edelleen suurin kilpailuvaltti

Facebook nojaa liiketoiminnassaan vahvasti mainostuloihin, minkä johdosta palvelu on kehittänyt useita mielenkiintoisia tapoja brändeille markkinoida.

Eri yleisöjä voi targetoida yksilötasolle, ja kohderyhmän voi löytää käyttäjien oikean verkkokäyttäytymisen ja intressien perusteella (verrattuna esimerkiksi Googlen, jonka mainosverkosto perustuu enemmän cookies-tietoihin). Konversiopikselit ja muut uudelleenkohdennuskikat auttavat targetoimaan potentiaalisia asiakkaita ostoputken eri vaiheissa omalla tavallaan, ja mainonta seuraa käyttäjää laitteesta toiseen.

Vaikka FB on virallisesti pudottanut vanhasta ‘sosiaalinen markkinointikanava’ -tittelistään sanan ‘sosiaalinen’ pois, on palvelun keräämä uniikki käyttäjätieto edelleen sen suurin kilpailuvaltti. Tuoreella Facebook Audience Network -mainosverkollaan haluaa entistä paremmin esittää houkuttelevia mainoksia, jotka kohdistuvat juuri oikeille ihmisille.

Hack To The Future

Yli miljardilla käyttäjällään (joista noin 80 % on aktiivisia päivittäin) Facebook jatkaa some-kentän dominointia vielä pitkään. Palvelua on usein kritisoitu käyttäjien sorsimisesta, mutta kehitys on koko ajan käyttäjäystävällisempään suuntaan. Loppupeleissä Facebookin suosio perustuu sen kautta jaettuihin sisältöihin, mikä taasen ei ole kiinni itse palveluntarjoajasta. Onkin hyvin paljon käyttäjistä ja Facebookissa mainostavista brändeistä itsestään kiinni, miten vetävä palvelu on tulevaisuudessa.

Facebook-Bad-DudesEaster Egg: Spotify on keväällä tuonut takaisin Browse-mahdollisuuden uusille julkaisuille ja eri genreille omistetuille soittolistoille. Samalla palvelu on nostanut sisältöjulkaisijatoimintansa uudelle tasolle: uusia teemotettuja soittolistoja julkaistaan jatkuvasti, ja ne aikataulutetaan aina vuorokaudenaikaan sopivasti: aamulla tarjotaan Morning Commute -soittolistaa, päivällä työssä keskittymiseen auttavaa musiikkia ja illalla Night Rider -teemaa yöllisiin seikkailuihin. Tarjonta on auttanut löytämään paljon mielenkiintoista musaa.

 

 

4 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.