Kuukauden Digilluusio: Televisio elää jälleen kultakautta – uutena second screeninä

Second-Screen-DigilluusioKakkonen on ykkönen

Online-eksklusiivisen sisällön määrän ja laadun kasvaessa lineaarista televisiota on jo pitkään sanottu kuolevaksi mediaksi; ettei perinteinen suora ohjelmavirta palvele nykypäivän yleisöä, joka haluaa katsoa juuri valitsemaansa sisältöä juuri valitsemanaan ajankohtana juuri valitsemallaan laitteella. Kulutustottumukset ovat muuttuneet, kyllä, mutta siirtyminen täysin pois töllön ääreltä on kuitenkin harhaa.

Pitääkseen katsojat otteessaan televisiokanavat ja tuotantoyhtiöt ovat viime vuosina panostaneet todella kunnianhimoisiin sisältöihin. The Walking Deadin zombie-kauhudraama (ja kaikki muut post-apokalyptisiä maailmoita kuvaavat sarjat) on täynnä elokuvatason erikoistehosteita ja Game of Thrones on väkivaltaista fantasiaepookkia, jota Conan Barbaari kadehtisi. Putous ja muut live-showt keräävät edelleen miljoonayleisöjä Suomenkin marginaalisilla markkinoilla.

Katsottavaa on paljon, ja se on myös oikeasti hyvää. Katsojan on syytä iloita, että olemme päässeet yli kuraisten realityjen ja siirtyneet huippuluokan toimintaan ja draamaan. Televisio elää ja voi paremmin kuin aikoihin – joskin mediana sen on nyt sopeuduttava uuteen asemaan. Älypuhelin tai tablet ei enää ole “second screen”, vaan televisio.

Ensimmäinen ruutu on käden ulottuvilla

Sosiaalisen median ja pikaviestipalveluiden (kuten WhatsApp ja Snapchat) käyttö kasvaa huimaa vauhtia. Varsinkin viimeisen kahden vuoden aikana (ja Twitterin käytön kasvaessa Suomessakin) olemme alkaneet ruotia ajankohtaisia ilmiöitä paljon aktiivisemmin netissä: live-twiittaamme Ajankohtaisen Kakkosen teemailtojen kohahduttavimmat kommentit ja naureskelemme toisten bongaamille tapahtumille. Muutamassa tunnissa samasta aiheesta keskustellaan julkisessa tilassa jopa kymmenten tuhansien merkkien verran.

Tutkimuksen mukaan 78 % mobiililaitteen omistajista käyttää laitettaan tv-ohjelmaa katsoessaan, 73 % useampaan kertaan. Verrattuna aiempaan (joskin toisen tahon tekemään) tutkimukseen aika kahden ruudun äärellä kasvaa jatkuvasti. Vietämme jopa enemmän aikaa katsomalla älylaitetta kuin yksin tv-lähetystä itseään, ja joskus nettikeskustelun seuraaminen voi myös olla monin kerroin viihdyttävämpää kuin käsitelty ohjelma.

Sosiaalinen media antaa meidän keskustella televisiolähetyksen kanssa. Emme enää ole yksin kotisohvalla kuluttamassa ohjelmavirtaa, vaan yhdistämme voimamme muiden katsojien kanssa. Wired-lehden Mat Honan kuvaileekin viestinnän muuttuneen yksisuuntaisesta broadcastingista vuorovaikutteiseksi conversation-castingiksi.

Muna vai kana?

Kyyninen tv-pomo voisi pohtia kysymystä siitä, kumpi tuli ensin – muna vai kana. “Televisiohan ne puheenaiheet synnyttää”, hän sanoisi. Mutta jos muistan esimerkiksi vuoden takaisesta julkkis-BB-aloitusjaksosta paremmin Arman Alizadin twiitin kuin talon tai päähenkilöiden esittelyn, on ainakin itselleni selvää, kumpi ruutu on voimakkaampi työkalu.

TV-pomolle lohdutukseksi on sanottava, ettei second screeniksi “alentuminen” ole huono asia. Olemme paljon sitoutuneempia televisioon, kun voimme antaa ohjelmille välitöntä palautetta, olla niiden (ja kanssayleisömme) kanssa vuorovaikutuksessa. Älylaitteet – uudet ykkösruudut – ovat auttaneet television uudelle kultakaudelle.

Toki suomalaiset tv-yhtiöt ovatkin jo ymmärtäneet somen merkityksen yleisöä sitouttavana voimana ja ottaneet somessa jaetut viestit kiinteäksi osaksi lähetyksiään. Valta-asettelu TV:n ja somen välillä on kuitenkin lopullisesti muuttunut. Televisio ei sanele, mitä katsomme ja miten meidän on sisältöön reagoitava, vaan nyt keskustelu on “the event”.

YoEaster Egg: viimeiset pari viikkoa ovat olleet teknologista kokeilujen aikaa. Community Managerin synkein hetki sattui deittisovellus Tinderiä testatessa, mutta tätä alhoa tasapainotti oivasti virtuaalitodellisuuteen päästävien  Oculus Rift -linssien pukeminen päälle. Komea kokemus! Propsit pitää antaa myös maailmalla paljon hypetetylle, maailman ehkä simppeleimmälle pikaviestimelle Yo

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.