Kuukauden Digilluusio: 3 tapaa huijata Facebookia

Facebook-Digilluusio-HurraaKerkko
Algoritmi muokkaa some-käyttäytymistä.
Facebook-Digilluusio-HurraaKerkko
Algoritmi muokkaa some-käyttäytymistä.

Miten tavoittaa läheiset FB-algoritmista huolimatta?

Facebook saattaa toimia somen kolmannella aikakaudella eri alustojen yhdistäjänä ja mahdollistaa verkon tarkimmin kohdennettavimman markkinoinnin. Palvelun suosiolla on kuitenkin meille kaikille tuttu varjopuoli: mitä enemmän jaamme sisältöjä, sitä kovempi kilpailu palstatilasta. Ja mitä kovempi kilpailu, sitä pienemmälle osuudelle kontakteistamme sisällöt näkyvät.

Markkinoijat FB-sivuineen ovat jo heränneet taistelemaan vastaan viime aikoina kuohuttanutta muutosta Sivujen julkaisujen näkyvyydessä. Facebook arvottaa niin Sivujen kuin “taviskäyttäjien” sisältöjen näkyvyyttä mm. niiden julkaisuaikaan ja keräämiin reaktioihin pohjautuen. Algoritmi pyrkii siis käyttäjien klikkausten ym. nyanssien perusteella päätellä, mitkä sisällöt ovat kullekin käyttäjälle kiinnostavimpia.

Sivuille muutokset algoritmiin ovat olleet jatkuvasti ongelmallisempia – nyt lähtökohtaisesti vain muutama prosentti yleisöstä näkee Sivun julkaisun. Tätä ilmiötä vastaan on kätevintä taistella kahdella tavalla:

  • Luomalla koukuttavaa sisältöä, joka saa ihmiset reagoimaan (tykkäykset, kommentit, klikit, jaot)
  • Tukemalla sisällön näkyvyyttä mainonnalla

Oletusarvona ensimmäinen kohta on kaiken A ja O (joskaan sekään ei takaa näkyvyyttä kaikissa tapauksissa) mutta joskus on pakko julkaista myös sisältöä, joka ei ole Epic Splitin veroinen viraali-ilmiö. Tärkeän aiheen kohdalla FB-mainonta on enemmän kuin relevantti vaihtoehto – se on edellytys.

Näiden lisäksi Digilluusio esittelee kolme simppeliä temppua Facebookin algoritmin “huijaamiseen” ilman mainosrahoitusta.

Kolme vinkkiä Facebookin selättämiseen.
Kolme vinkkiä Facebookin selättämiseen.

1. Valitse sanasi tarkoin

Yksi Facebookin arvo(tus)maailman miinuspuolista on, miten se ohjaa meidät viestimään tietyllä tavalla. Toki Twitterkin estää monisyiset korulaiseet 140 merkin rajoituksellaan, mutta periaatteessa viestilläsi on mahdollisuus tavoittaa kaikki seuraajasi. Facebook taas laskee sisältösi tarjoaman arvon ja päättää, ketkä sen näkevät. Kuten kaikki olemme huomanneet, tässä mennään usein metsään, ja tärkeät uutiset hautautuvat turhanpäiväisyyksien alle.

The Atlanticin kirjoittaja päätti kokeilla, miten hän voisi huijata algoritmia. Hän julkaisi seuraavan viestin: “Hey everyone, big news!! I’ve accepted a position trying to make Facebook believe this is an important post about my life! I’m so excited to begin this small experiment into how the Facebook algorithms processes language and really appreciate all of your support!”

Tämä positiivisuudella kyllästetty viesti vietti toimittajan mukaan useamman päivän seuraajien uutisvirtojen kärjessä ja keräsi valtavan määrän reaktioita (tykkäyksiä, kommentteja ym.). Oletettavasti Facebook tarttui viestin optimistisiin sanavalintoihin sen kummemmin sisällön merkitystä hoksaamatta ja nosti paljon reaktioita herättäneen statuksen jalustalle. Jos siis haluat huomiota, vältä negatiivisuutta.

2. Tykkää kaikesta – omalla riskillä

Jatkamme samalla kokeilullisella teemalla. Wiredin toimittaja testasi Facebookin toimintaa tykkäämällä jokaisesta näkemästään päivityksestä kahden päivän ajan, oli sisältö hänelle mieleistä tai ei. Pian hän huomasi ystäviensä julkaisujen katoavan lähes kokonaan Sivujen postausten tieltä. Lisäksi hänestä itsestään tuli mainosmies, kun kaikki hänen kavereidensa uutisvirrat täyttyivät tarinoista, joiden mukaan toimittaja tykkäsi milloin minkäkin yrityksen sisällöistä.

Tämä kohta ei suoranaisesti ollut vinkki, mutta paljon huomiota herättänyt kokeilu asettaa kyseenalaiseen valoon algoritmin suoraviivaisuuden. Kun tykkää yhden lähteen yhdestä jutusta, koko uutisvirta alkaa pian täyttyä lähes yksinomaan tämän julkaisijan kaikista sisällöistä.

3. Siivoa uutisvirtasi

Facebook tarjoaa yllättävän paljon työkaluja sisältöjen suodattamiseen – emme olekaan pelkän koodin armoilla. Jos haluat seurata tiettyjen ihmisten toimia, mene heidän profiileihinsa ja klikkaa “Get Notifications” saadaksesi ilmoituksen heidän uusimmista viesteistään. Jaa kaverit Interest-listoihin, joiden kautta voit jaotella esim. harrastekavereihin, kollegoihin ja sukulaisiin – ja nähdä kaikkien sisällöt parilla napinpainalluksella.

Jos taas haluat nähdä jonkun kontaktisi sisältöjä vähemmän, valitse tämän profiilista käsin “Unfollow” . Voit vaientaa spämmääjäkaverisi myös News Feedistä käsin valitsemalla “Hide All From XXX” (tämän valinnan voit tehdä suoraan uutisvirrastasi käsin). Oman kokemuksen mukaan tämä valinta kuitenkin nollaantuu tietyn ajanjakson myötä, ja ei-niin-kiinnostavan lähteen sisällöt hiipivät uudelleen uutisvirtaan.

Sivujen sisältöjen näkyvyyttä hillitset samoilla tempuilla, minkä lisäksi voit kokeilla Facebook Cleanseria, jos haluat aloittaa tykkäämisten suhteen puhtaalta pöydältä.

Reagointipakon ongelma

Facebookin algoritmille on selkeä tarve siinä mielessä, että palvelussa voi tehdä ihan liikaa asioita. Niinpä on oltava jonkinlainen sisältöjensuodatusjärjestelmä, jotta voimme tarttua edes joihinkin ilmiöihin paremmin. Yhtäältä algoritmi on todella älykäs…

…Ja toisaalta h****tin tyhmä. Tällä hetkellä (systeemiä viritellään jatkuvasti) algoritmi tuntuu toimivan turhan yksioikoisesti – jos klikkaat yhtä sisältöä, alat nähdä kyseisen lähteen kaikki sisällöt. Lisäksi algoritmi ei ymmärrä sitä, että tietystä sisällöstä/lähteestä voi olla kiinnostunut vaikkei kaikista julkaisuista tykkääkään. Tämä spämmin kohteeksi tai totaalisen unohduksen välinen kamppailu tekee jokaisesta klikkauksesta stressaavan teon käyttäjälle.

Suurin huolenaihe algoritmin armoille alistumisessa on maailmankuvan salakavala kaventuminen.

Kun niin Facebookin taustakoneisto kuin me itsekin voimme muokata uutisvirroissamme näkyviä tarinoita, kaikki näkemämme alkaa muuttua homogeeniseksi massaksi, joka tukee tiettyjä mielenkiinnon kohteita niin hyvässä kuin pahassa. Kontrastien kadotessa koemme ja opimme vähemmän. Tästä aiheesta puhuu myös tiedebloggaaja Derek Muller – check it out.

Easter Egg: Pienen kritiikin jälkeen on syytä nostaa kahta erinomaista sovellusta Facebookin tallista. Sivusin aiemmassa Digilluusio-kirjoituksessa Facebook Messengeriä, josta löytyy paljon hyödyllisiä toimintoja. Pankin kuitenkin räjäyttää FB:n omistaman kuvapalvelu Instagramin Hyperlapse-sovellus, jolla voi kuvata ammattitasoisia timelapse-videoita. Suosittelen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.