Kuukauden Digilluusio: 5 vinkkiä Pinterest-sisältöjen optimointiin

Ilja olisi ihan Repin-huumassa Pinterestissä.
Ilja olisi ihan Repin-huumassa Pinterestissä.

Pinterest on somen salainen SEO-ase

Pinterestistä kohkattiin Suomessakin pari vuotta sitten, kun käyttäjämäärä kasvoi noihin aikoihin ilmiömäistä tahtia ympäri maailmaa. Kasvupiikki on sittemmin kenties laantunut, mutta palvelu, jossa käyttäjät lisäävät verkosta löytämiään kuvia (pin) eri teemoihin sidottuihin kokoelmiinsa (board), on edelleen suuressa suosiossa etenkin naisten keskuudessa.

Suomessakin palvelulla on noin 120 tuhatta aktiivista käyttäjää (lähde: ComScore, syyskuu 2014). Tämä on varteenotettava luku verrattuna vuosien 2013-2014 some-hitti Twitteriin, jolla on Suomessa noin 300 tuhatta käyttäjää (lähde: CCS 2014).

Koska käyttäjämäärä ei kuitenkaan vedä vertoja Facebookille tai Instagramille, eikä palvelu ole enää yhtä trendikäs kuin Twitter, Pinterest ei ole noussut kovinkaan monelle suomalaisyritykselle merkittäväksi markkinointikanavaksi. Vaikkei Pinterest-mainonta ole vielä Suomessa mahdollista, palvelulla on paljon potentiaalia ajamaan liikennettä kotisivulle tai nostamaan näkyvyyttä verkkohauissa orgaanisesti, kunhan ottaa vaarin seuraavista OC/DC-opeista.

5 vinkkiä Pinterest-optimointiin

1. Viljele avainsanojasi

Kaikessa hakukone-optimoinnissa tavoitteena on sisällön löydettävyys. Haluathan, että sisältösi saavat näkyvyyttä ja haluamassasi asiayhteydessä? Panosta avainsanoihisi – valitse muutama termi, jolla haluat näkyvyyttä ja viljele niitä sekä profiilisi kuvauksessa, boardeissasi että kuviesi kuvausteksteissä.

Muista myös nimetä kaikki sisältösi. Hakukonenäkyvyyden kannalta kannattaa miettiä, miten korkealentoisesti nimeät boardisi, mutta otsikoilla leikittely voi myös vedota potentiaalisiin seuraajiisi.

2. Muista linkitykset

Jos haluat ohjata käyttäjiä verkkosivullesi, pidä verkkosivusi URL näkyvillä profiilin ohella myös jokaisessa pinnaamassasi kuvassa. Muista myös käyttää hashtageja, joiden avulla käyttäjät voivat löytää sinut – yhdestä kolmeen aihetunnistetta on optimaalinen sitomaan sinut muihin samasta aiheesta pinnaaviin sisältöihin ilman, että “häsääminen” alkaa ärsyttää seuraajia.

3. Julkaise vähän, mutta usein

Keskimääräinen käyttäjä viettää aikaa Pinterestissä 98 minuuttia kuussa (Comscore, 2014). Käyttö painottuu iltapäivään ja etenkin iltaan (kuten muissakin some-kanavissa). Tartu aktiivihetkiin tavoittaaksesi seuraajasi paremmin. Pidä julkaisutahti tasaisena – näin on helpompi koukuttaa seuraajat ja saada näkyvyyttä. Sadan kuvan roiskiminen silloin tällöin karkottaa yleisön eikä välttämättä palvele SEO-aspektia.

Huomioi julkaisusuunnitelmassasi myös sesonkien juhlat ynnä muut ajankohtaisuudet. Joulun lähestyessä monet etsivät juhlaan liittyviä koristelu-, ruoka- ym. vinkkejä – pinnaa siis siitä aiheesta saadaksesi näkyvyyttä.

4. Kunnioita Pinterest-aiheita

Pinterestin suosituimpia aiheita ovat käsityöt/DIY, reseptit ja inspiroivat mietelauseet sekä muoti ja hääaiheinen sisältö (lähde: Omnicore 2013). Kannattaa ottaa ilo irti Pinterestin aihevalikoimasta, eikä väen vängällä tunkea oman yrityksen mainoskuvia joukkoon.

Mutta miksi vaikkapa pölynimurikauppias pinnaisi muodista? Ai, tuntuuko väkinäiseltä? Ei huolta, pienellä heittäytymisellä löydät hyvän aasinsillan yhdistämään sinut teemaan – otetaanpa esimerkiksi General Electricin board, johon on koottu yrityksen perustaja Thomas Edisonin lausahduksia näyttävästi kuvitetuiksi quoteiksi.

5. Yhteistyössä on voimaa

Knoppi saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta aktiivinen keskustelu on tunnetusti yksi some-menestyksen peruspilareista. Tykkää, kommentoi, repinnaa ja jaa näyttäytyäksesi, luodaksesi verkostoja ja tuodaksesi esille persoonaasi.

Jos omat resurssit eivät riitä, ryhdy yhteistyöhön julkisuuden henkilöiden tai tunnettujen some-tekijöiden kanssa. Suomessa ei taida olla yhtäkään puhdasta Pinterest-julkkista, mutta valjastamalla yhden tai useamman bloggaajan päivittämään tiettyä boardia molemmat osapuolet saavat näkyvyyttä. Julkaisuvastuun jakamalla vapautat itsellesi aikaa muuhun puuhaan. Muutama esimerkki: Pikku Kakkonen hyödyntää katsojien kuvia, Lowe’s yhdistää voimansa bloggaajien kanssa.

6. Bonusvinkki: panosta laatuun

Tämä vinkki ei suoranaisesti liity hakukoneasiaan, mutta sisällön optimointiin toki: panosta laadukkaisiin kuviin – pienet pikselimössöt tai sohaisemalla otetut omat kuvat eivät houkuta yleisöä. Huomioi myös, että vaakakuvat skaalautuvat hyvin pieneksi käyttäjien feedeissä, joten suosi pystykuvia.

Lopuksi: Miksi hamuta Pinterest-gloriaa?

Niin, miksi olla sosiaalisessa mediassa jos se tuntuu itsestä vieraalta? No, jos haluat puhutella yleisöäsi, tee se yleisösi ehdoilla ja siellä, missä yleisösi on.

Muista myös, että Pinterest toimii osin kuin Facebook – suosio kasvattaa sisältösi tavoittavuutta. Käyttäjän uutisvirrassa hänen seuraamiensa tekijöiden sisällöt näkyvät kronologisessa järjestyksessä, mutta teemoja selatessa suosituimmat sisällöt korostuvat. Jos siis käyttäjä haluaa selata kategoriaa ‘Matkailu’, hän näkee tuon feedin yläosassa eniten reaktioita herättäneet sisällöt. Halunnet varmasti olla näkyvillä heti niin sanotusti above the fold?

Nämä oivat temput tehtyäsi nosta Pinterest-läsnäoloasi lisäämällä esimerkiksi Pinterest-widget kotisivullesi. Muista myös, ettei some-menestys ole pelkästään kiinni omasta toiminnasta, vaan siitä mitä muut tekevät. Rohkaise siis kotisivullasi kävijöitä pinnaamaan sisältöjäsi upottamalla sivulle Pin-buttonit (ja käyttämällä kuvia, jotka houkuttelevat pinnaamaan).

Loppukevennyksenä vielä artikkeli toimittajasta, joka päätti viettää kuukauden pelkkien Pinterest-vinkkien opastamana.

RIP 2014 - sinua muistellaan vielä tarkemmin piakkoin.
RIP 2014 – sinua muistellaan vielä tarkemmin piakkoin.

Easter Egg: Vuoden 2014 muisteloa on luvassa tarkemmin tammikuussa, mutta katsotaanpa jo nyt vuoden suosituimpia hakutermejä, joilla satunnainen yleisö on HurraaKerkko.comiin päätynyt. Chicken Cage of Terror jatkaa kestohittinä. Muita suosituttuja vuonna 2014 olivat mm. Emotion Tracker; Pimeä Uhka, Arnold Schwarzenegger ym. leffa-aiheet; eri Kerava- ja some-aiheet. Ilahduttavaa huomata myös, miten usein termi orgasmi tuo porukkaa artikkelien äärelle.

4 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.