Cult Sure: Rick Deckard ja Gaffin muistot

Rick Deckard on replikantti. Mutta mistä hän sai muistonsa?
Edward James Olmos avustaa Harrison Fordia replikanttijahdissa elokuvassa Blade Runner.

Mistä Blade Runnerin replikanttien muistot ovat peräisin?

Aika polkaista käyntiin Film February 2015! Viidennen vuoden kunniaksi palaamme muutamien aiemmin käsiteltyjen aiheiden pariin, ja mikäpä olisi parempi tapa aloittaa kuin puhumalla muistoista – tarkalleen ottaen erään legendaarisen dekkarin muistoista.

Blade Runneria on tullut hehkutettua ja analysoitua useampaan otteeseen vuosien varrella, joten jätetään juonen ja metaforien pohdiskelu tällä kertaa väliin. Luvassa on kuitenkin spoilerintynkää.

Yksi kuumeisimmista kysymyksistä elokuvaan (tarkemmin sen Director’s Cutiin) liittyen on se, onko päähenkilö Rick Deckard itsekin replikantti, keinotekoinen ihmisolento. Mielestäni on – mutta erästä asiaa Deckardin taustasta en ollut koskaan tullut miettineeksi.

Päivitys 2019: Denis Villeneuven ohjaama jatko-osa Blade Runner 2049 todistaa Deckardin olevan replikantti. Vaikka alkuperäisen klassikon herkullisin mysteeri ratkeaa, myös jatko-osassa on luvassa yllätyksiä.

Deckard rakastuu Rachaeliin, viattomaan replikanttiin, joka on niin huippuviritelty yksilö, ettei edes tiedä olevansa keinotekoinen. Huijauksen on mahdollistanut se, että Rachaelille on istutettu kehittäjänsä sukulaistytön muistot. Mutta jos myös Deckard – yksi suosikkielokuvasankareistani – on replikantti, mistä hänen muistonsa ovat peräisin?

Ovatko Deckardin muistot alun perin Gaffiltä?

Erään mielenkiintoisen teorian mukaan Deckardille on istutettu poliisikollega Gaffin muistot.

Gavin Rothery esittää Gaffin olleen poliisivoimien paras blade runner loukkaantumiseensa asti. Jotta kyvyt eivät menisi hukkaan, hänen muistonsa annetaan Deckardille ja niin kaksikko nauttii poliisipäällikön suosiosta.

Tarinan päähenkilö ei saa kuitenkaan toimia täysin autonomisesti. Gaff seuraa tutkijaa joka paikkaan ja toimii usein myös hiljaisena mutta valppaana kuskina.

Gaff askartelee elokuvan varrella origamihahmoja, jotka paljastavat hänen lukevan Deckardia kuin avointa kirjaa – juurikin siksi, että replikantin tuntemukset ovat hänen omiaan.

“Too bad she won’t live. But then again who does?”

GAFF

Selvin merkki nähdään Director’s Cutin lopussa.

Deckard näkee toistuvaa unta yksisarvisesta. Viimeisessä kohtauksessa hän löytää Gaffin yksisarvisorigamin, joka paljastaa, miten hyvin tämä tuntee kollegansa ajatukset – Deckard ei ole missään vaiheessa vihjannut unistaan.

Kaksikon suhde ei tosin tunnu lämpimältä. Kenties Gaff tuntee olonsa uhatuksi työskennellessään feikkiversionsa aisaparina ja valvojana. Lopussa hän kuitenkin heltyy ja toteaa “you’ve done a man’s job”, hyväksyen replikantin vertaisenaan.

Päivitys 2019: Katso myös Kerkon kasarikultin arvostelu alkuperäisestä Blade Runner -versiosta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.