Kuukauden Digilluusio: Meerkat, Periscope ja selfien uusi aikakausi

Meerkat Periscope live video
Selfie herää eloon - live-video on uusi selfie.
hurraakerkko meerkat periscope sovellus arvostellu
Meerkatin ja Periscopen avulla kotistudio kulkee mukana missä tahansa liikutkin.

Selfie ei ole kuollut, vaan herännyt eloon uudella tavalla

Ärsyttää, kun kökkö ysäri-scifari onnistuu ennustamaan jotain oikein. Tieteisseikkailu Lost In Spacessa yksi päähenkilöistä kantaa ranteessaan pientä kameraa, jonka kautta hän välittää viimeisimmät kuulumisensa live-lähetyksenä seuraajilleen.

Se, miten kukaan jaksoi kuunnella teinitytön nasaaliäänisiä vuodatuksia päivät läpeensä, jääneee mysteriksi, mutta elokuvan visio tulevaisuuden viestinnästä on jo käynyt toteen: tämän hetken puhutuimmat sovellukset Periscope ja Meerkat (sekä Camio ja muut kilpailijat) tekevät meistä kaikista livestreamaajia missä tahansa liikummekin. Seuraavaksi ostoslistalla: sinertävät kumipuvut avaruusmatkaa varten.

Meerkat vs. Periscope

Lähes samaan aikaan julkaistuihin sovelluksiin kirjaudutaan Twitter-tunnuksilla, minkä jälkeen oman live-lähetyksensä voi aloittaa yhdellä napinpainalluksella.

Huomattuaan lähetyksesi palvelun uutisvirrassa muut käyttäjät voivat mielensä mukaan liittyä seuraamaan ja kommentoimaan lähetystäsi – heidän ei tarvitse olla FB-kavereitasi tai Twitter-seuraajiasi. Kömpelö ensitestini Periscopella (kahvinkeittimen täyttö) keräsi välittömästi puoli tusinaa seuraajaa, jotka nopeasti kehottivat minua pesemään kuppini ensin. Itse seurasin keski-ikäisen jenkin parturikäyntiä, ja keskustelu oli jopa hämmentävän viihdyttävää seurattavaa yleisön arvuutellessa tulevaa tukkamallia ynnä muuta.

Meerkatin ja Periscopen idea on sama, mutta toki pieniä joskin monille merkittäviä eroja löytyy: Periscopessa oman lähetyksen voi tallentaa myöhempää katselua varten, kun taas Meerkatissa on mahdollisuus tiedottaa tulevista lähetyksistä. Jokseenkin paradoksaalisesti Meerkat julkaisee lähetykset automaattisesti Twitteriin, kun taas Twitterin omistama Periscope ei.

Sovellukset ovat ilmaisia ja tällä hetkellä kummatkin saatavilla vain iOS-laitteille.

Live-video on uusi selfie

Live-video tarjoaa uuden tavan tuottaa uutisia ja (aikuis)viihdettä sekä tietenkin kelle tahansa jakaa arkisiakin tapahtumia reaaliajassa.

Striimaus ei toki ole uusi juttu, mutta nyt idea oman elämän jakamisesta muiden kanssa suorana lähetyksenä tuntuu ottavan kunnolla tulta alleen – niin yksityiskäyttäjät kuin brändit ovat rynnänneet palveluihin. Eräät käyttäjät ovat hostanneet 24 tunnin “meerathon-lähetyksiä”. Suosiosta lienee kiittäminen parempia yhteyksiä ja mobiililaitteita sekä tietysti sitä, miten tottuneita me tavikset olemme kameroiden jatkuvaan läsnäoloon.

Selfie, belfie, usie, friendsie; duck face, salivaatteet, hot dog legs; olemme kaikki julkaisseet somessa ainakin jonkin noista omakuvan muodoista. Olemme niin tottuneita selfie-kuvien jakamiseen ja näkemiseen, että melkeinpä ainoa paheksuttava asia niissä on alleviivata kuvan aihe hashtagilla #selfie.

Selfie ei siis ole kuollut, mutta live-video herättää sen todellisesti henkiin. Suora videolähetys on äärimmäisen intiimi tapa jakaa asioita, huomattavasti filtteröityjä still-kuvia välittömämpi media.

Saa nähdä, miten pitkään alkuhuuma Periscopen ja Meerkatin ympärillä jatkuu (ja pärjääkö jälkimmäinen kilpailussa), mutta uusi tapa viestiä löytää varmasti tiensä paatuneimmankin some-kyynikon arkeen jossain vaiheessa. Uusi henkilökohtaisuuden taso tulee lopulta olemaan mahtava juttu. Mistäkö sen tiedän? Kasvoihan Lost In Space -tähti Lacey Chabertistakin varsinainen kaunotar, joten eiköhän live-video ansaitse mahdollisuuden.

Easter Egg: Yllä duunihommia Mobile World Congressin tiimoilta. Elokuvallisella puolella Arnold Schwarzeneggerin tuleva uutuus Maggie vaikuttaa ehdasti tunteikkaalta – zombie-draaman ensi-iltaa odotellessa!

5 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.