Kuukauden Digilluusio: Miten minusta tuli Community Manager

HurraaKerkko Digilluusio
Community Managerin työkalupakki valmiina toimintaan.

Community Managerin monet kasvot

Digilluusio-sarja luotaa sosiaalista mediaa ynnä muita teknologia-aiheita, mutta tällä kertaa luvassa on hieman henkilökohtaisempaa asiaa.

Olen pian toiminut Community Managerina neljä vuotta, minkä kunniaksi halusin varastaa tilaisuuden pohdiskella polkuani sosiaalisen median saloihin. Jos seuraava tuntuu vain ala-arvoiselta humblebraggingiltä, se ei ole tarkoitus – tällaisella saitin nimellä egon pönkitys hoituu jo muutenkin.

Kulkeuduin työhön tavallaan sattumalta, kun kuulin mainostoimisto White Sheepin hakevan tekijää vastaamaan asiakkaidensa some-viestinnästä. Olin erikoistunut sosiaaliseen mediaan jo MTV3:n uutisissa työskennellessäni, joten uusi pesti ja uusi ala houkuttivat välittömästi. Cut to four years later, taskussa on tuhansia postauksia, kymmeniä kampanjoita ja pari trofeetakin työskentelystä maailman suurimpien brändien kanssa. Suurimpia voittoja ovat kuitenkin olleet vuosia kestäneet luottavaiset asiakassuhteet ja tietyt julkaisut, jotka ovat muodostuneet viraali-ilmiöiksi.

Community Management – mitä se on?

Yleinen kiinnostus yhteisönhallintaa kohtaan niin ostettavana palveluna kuin työnä on selvästi kasvanut vuosien varrella. Siitä huolimatta Community Managerina saa tottua jatkuvasti selittämään työnkuvaansa asiaan vihkiytymättömille – titteli on kuitenkin verrattain uusi ja tuntematon verrattuna esimerkiksi copywriteriin tai viestintäpäällikköön. Lisäksi commari voi toisinaan olla melko näkymätön osa viestintäorganisaatiota, anonyymi välittäjä yrityksen ja asiakkaiden välillä.

Pähkinänkuoressa Community Manager vastaa brändin sosiaalisen median viestinnästä ja sen some-yhteisön ylläpidosta. Yhteisönhallinta eri osa-alueineen on ytimeltään jatkuvaa sisältömarkkinointia.

Vuosittain järjestettävässä commareille omistetussa CMADfi-tapahtumassa saa huomata, että itseään saa selitellä myös virkaveljille: vaikka kaikki työskentelisivät samalla nimikkeellä, vastuualueilla on huomattavaa hajontaa. Yksi keskittyy yhteisön moderointiin, toinen firman intran ylläpitoon. Itse olen eritoten nykyisessä työpaikassani Mirumilla ennemmin konseptisuunnittelija kuin moderaattori. Community Managerit ovatkin kuin lumihiutaleita: ei kahta samanlaista.

Community Managerina vastuullani ovat aina olleet muun muassa seuraavat tehtävät:

  • Copywriting
  • Graafinen suunnittelu
  • Videoiden käsikirjoittaminen, tuotanto, editointi
  • Sisältökalenterin ylläpito, sisältöjen aikataulutus ja julkaisu
  • Keskustelujen  seuranta, moderointi, asiakaspalvelu somessa
  • Analytiikka
  • Sisältöstrategioiden ja -konseptien suunnittelu
  • Kampanjasuunnittelu
  • Some-mainonta

Mainostoimistossa työskentelevän commarina olen toisinaan joutunut puolustamaan työnkuvaani ja sitä, että olen asiakastyötä tekevä “ulkoistettu” tekijä. Se, ettei some-vastaava ole virallisesti firman palkkalistoilla, ei automaattisesti tarkoita, ettei hän ymmärtäisi firman tyyliä. Sen sijaan ulkoistettu tekijä osaa katsoa somen solmukohtia uudesta näkökulmasta ja tarjota laajemman näkemyksen tehokkaista toimenpiteistä liiketoiminnnallisten ja muiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Yhteisömanagerin ominaispiirteet

Oli työnkuva mikä tahansa, on pätevän yhteisömanagerin tunnettava, millainen tyyli puhuttelee mitäkin yleisöä ja missä muodossa. On seurattava ilmiöitä ja trendejä ja osattava soveltaa niitä omissa sisällöissä. On osattava motivoida viestinsä – ei vain ‘mitä me teemme‘, vaan ‘miksi sen pitäisi kiinnostaa sinua‘.

Ei riitä, että tunnistaa ajankohtaisen meemin, vaan on tajuttava, mikä meemistä tekee hitin. Ensimmäisten joukossa Snapchat-yritystilin perustaminen ei ole oikea tavoite, vaan se, että tarjoaa arvokasta sisältöä brändin toiminnalle relevantissa kanavassa. Työkalujen tunteminen on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on osata käyttää niitä kohdeyleisön ja tulosten oikeaoppiseen analysointiin.

Näissä saattaa suomalaisella CM-skenellä yleisesti ottaen olla jonkin verran petrattavaa. Ainakin CMADfi-tapahtumissa keskitytään hanakasti intranet-päivityksiin ja muuhun työkalupornoon. Käytännön vinkkien jako ja etenkin tulevaisuuden trendien haistelu unohtuvat, kun commarit kokoontuvat vaihtamaan CV-tietojaan.

Lopuksi

Olenko itse täydellinen Community Manager? En. Olen turhan usein antanut muiden sanella tekemisiäni. Olen päästänyt eetteriin sisältöjä, joissa on kirjoitus- tai asiavirheitä. En varmasti osaa hyödyntää kaikkien some-kanavien täysiä mahdollisuuksia.

Siitä huolimatta tiedän olevani työssäni hyvä ja uskallan olla panoksestani ylpeä. Sosiaalinen media käytäntöineen ja alustoineen muuttuu jatkuvasti, joten saan yhä oppia uutta lähes päivittäin. Saan laittaa luovuuteni likoon ja ylittää itseni samaistuakseni milloin parikymppisten opiskelijoiden, milloin keski-ikäisten suomalaisrouvien sielunmaisemaan.

Neljänkään vuoden ja miljoonien seuraajien kaitsemisen jälkeen rakkaus sosiaalista mediaa kohtaan ei ole hiipunut. Rakastan community managementia.

HurraaKerkko Digilluusio Kerkko Laakso
Tuttuun tapaan Digilluusio-sarja vetäytyy heinäkuun ajaksi kesälomalle. Vaan ällös huoli, ennen elokuuta puidaan varmasti muita nörttiaiheita.

Easter Egg: Kuten sanottua, en voi väittää olevani jokaisen alustan ekspertti – esimerkiksi Snapchatin mahdollisuuksiin tutustuminen on venähtänyt. Onneksi apunani on virallinen business deck ja suomalainen snäppääjäyhteisö, joka toivottavasti jaksaa jakaa käyttövinkkejä myös tulevaisuudessa. 

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.