Cult Sure: Miten Doomin cheat-koodit syntyivät

Doom peli kansikuva
Doom on kaikkien aikojen legendaarisin räiskintäpeli

Doomissa huijaaminen on hauskaa

Id Softwaren vuonna 1993 julkaisema PC-peli Doom on kaikkien aikojen legendaarisin räiskintäpeli.

Se ei ollut ensimmäinen pelihahmon näkökulmasta koettava 3D-seikkailu, mutta sen sulavasti toimiva pelimoottori lanseerasi First Person Shooter -formaatin valtavirtaan. Doom oli myös ensimmäisiä tietokonepelejä, jossa pelaajat voivat kamppailla toisiaan vastaan verkon välityksellä.

Ja mikä tärkeintä, se oli helvetin väkivaltainen.

Pelaajan tehtävänä on nimettömän sankarin roolissa selviytyä Marsin Phobos-kuulle rakennetun tutkimuslaitoksen vallanneiden hirviöiden hyökkäykseltä. Pelaaja saa käyttöönsä kaikenlaisia aseita konekivääristä moottorisahaan ja haulikosta laseriin. Yksi kuuluisimmista aseista on jättimäinen plasmatykki BFG 9000. Nimi on poliittisen korrekti lyhenne hyvin militaristiselta kuulostavasta termistä Big Fucking Gun. 

Koska osa Doomin aseista ja muista lisävarusteista saattoi olla vaikea löytää, kehittäjät lisäsivät peliin nipun erityisiä koodeja, joista on vuosien saatossa tullut yhtä maineikkaita kuin konsolimaailmasta tutusta Konami-koodista. Kun heität ilmoille termin “IDDQD”, kuka tahansa 80-90-luvun nörtti tietää, mistä puhut. Mutta tietääkö hän merkityksen koodin takana?

Jos olet Marsissa, saat olla kuolematon

Pelin varrella vastaan tulee päättymätön lauma ulkoavaruuden ökkömönkiäisiä, jotka haluavat vain ja ainoastaan tappaa sankarimme. Vaikka vihollisten lahtaaminen on viihdyttävää ja sopivalla vaikeustasolla haastavaakin, on välillä hauskempaa turvautua huijaamiseen.

Syöttämällä koodin IDDQD yksinpelin aikana pelaajasta tulee immuuni vastustajien hyökkäyksille. Kirjainyhdistelmän alku tulee pelifirman nimestä, loppu taas koodaaja Dave Taylorin kavereineen perustamasta leikkimielisestä Delta-Q-Delta-veljeskunnasta. Q-kirjain tulee sanasta Quit – kesken jättäminen oli veljeskunnan tavoite jokaisella college-kurssilla. 

Koodin IDKFA loppuosa tulee sanoista Keys and Full Ammo, ja koodin avulla pelaaja saa – yllätys yllätys – kaikki pelikentällä etenemiseen tarvittavat avaimet sekä täydet ammusvarastot aseisiinsa.

Huumoripitoisin Doom-koodi lienee kirjainyhdistelmä SPISPOPD. Lyhenne tulee eräältä peliin hurahtaneelta käyttäjältä, joka kommentoi verkkofoorumilla pelin nimen olevan liian eeppinen:

Listen up, ID Software! Next time you have an impending release of a much anticipated game, make sure its name is not so cool-sounding as DOOM and much longer to eliminate all of the casual “Where can I get xxx” posts. How about “Smashing Pumpkins Into Small Piles Of Putrid Debris” for the next game?

Kommentin nähtyään pelinkehittäjät inspiroituivat luomaan uuden koodin, jonka avulla pelaaja voi kävellä seinien, vihollisten ja esineiden läpi. Tästä vuorostaan innostui rock-yhtye The Smashing Pumpkins sämpläämään pelin ääniä kappaleessaan Where Boys Fear to Tread.

Tuomion jakaminen jatkuu

Vaikka Doomin grafiikat ja pelimekaniikka ovat auttamatta vanhentuneet verrattuna moderneihin FPS-peleihin, on se edelleen rakastettu klassikko.

Doom on yksi harvoista retropeleistä, joita on nautinnollista hakata myös moderneilla mobiililaitteilla. Siirto iPadille on huomattavasti onnistuneempi kuin niin ikään klassisen GTA III:n.

Idillä ei ole aina käynyt hyvin siirtojen kanssa. Kun Doomia edeltänyttä Wolfenstein 3D:tä muokattiin sopivaksi Nintendo-konsoleille, pelin kehittäjät pettyivät huonoon siirtolaatuun ja sensuroituun väkivaltaan. Huhutaankin, että pelifirma antoi vitsillä Wolfensteinin lähdekoodin toiselle kehittäjälle, jotta tämä tuottaisi siitä uskonnollisella teemalla varustetun parodiaversion.

Lue myös: Hellraiser – kaikkien aikojen kunnianhimoisin NES-peli, jota ei koskaan julkaistu

3 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.