Cult Sure: Tuntematon kuuluisuus, Hollywood-ohjaaja Alan Smithee

Alan Smithee alkuperä Dyyni elokuva
Alan Smithee on ohjannut monta elokuvaa, vaikkei häntä ole oikeasti edes olemassa.

Alan Smithee ei halua tunnustusta ohjaustöistään

Moni on saattanut törmätä Alan Smitheen ohjaamaan elokuvaan. Useamman vuosikymmenen aikana karttuneeseen filmografiaan lukeutuu isonkin budjetin filmejä, joissa esiintyvät mm. Brad Pitt, Burt Reynolds ja Max von Sydow. Ainoa ongelma on, ettei Smitheetä ole oikeasti olemassa.

Alan Smithee onkin salanimi, jota Hollywood-ohjaajat ovat käyttäneet elokuvissa, joiden tekemisestä haluavat sanoutua irti.

Kuulin aliaksesta jo vuosia sitten, mutta vasta vastikään sain tietää, ettei aliasta sovi käyttää mielivaltaisesti. Ei, keinotekoista Alanin nimeä ei saanut vetää lokaan vain omia virheitä peittääkseen. Sen sijaan käyttöä sääteli vuosien ajan elokuva-alan ammattijärjestö Directors Guild of America, jolle ohjaajan oli salanimeä käyttääkseen todistettava, ettei valmistunut elokuva vastannut hänen työpanostaan ja luovaa visiotaan.

Minkäänlaisen salanimen käyttö oli liittoon kuuluvilta leffaohjaajilta kielletty, kunnes vuonna 1969 julkaistun Death of a Gunfighter -nimisen elokuvan kulisseissa kuohui. Ohjaajan vaihtuessa toiseen kumpikaan ei lopulta halunnut omia lopullista tuotosta nimiinsä. Niinpä liitto ratkaisi tilanteen kehittämällä pseudonyymin, joka muokkautui turhan geneerisestä Al Smithistä hieman uniikimmaksi Allen Smitheeksi. Nimen onnistui hämätä mm. New York Timesin kriitikoita ja jopa legendaarinen Roger Ebert kehui Smitheen ohjaajan taitoja Gunfighter-arviossaan.

Tunnetaan myös nimellä

Vähitellen salanimi muotoutui Alan Smitheeksi, joka sattuu olemaan anagrammi sanoista “the alias men”.

Vuosien varrella Alan on vastannut mm. Linnut-klassikon ei-niin-kuuluisasta jatko-osasta ja neljännestä Hellraiser-elokuvasta. 

David Lynch on korvannut oman nimensä Smitheella muutamissa Dyyni-filmatisoinnin versioissa (kuten tv-sovituksissa) koettuaan tuottajien rajoittaneen hänen luovia ratkaisujaan ja koska ei ollut saanut vaikuttaa lopulliseen leikkaukseen. Myös Michael Mannin Heat-trillerin ja Martin Brestin Meet Joe Black -draaman tv-versioissa ohjaajan pallilla istuu Alan Smithee.

Tarkkasilmäisin elokuvafani on saattanut huomata Alanin sittemmin vetäytyneen eläkkeelle. DGA lopetti yhden salanimen käytännön vuosituhannen vaihteessa, vapauttaen ohjaajia käyttämään tarpeen vaatiessa muita salanimiä.

Ilman järjestön hallintaa Alan on löytänyt myös uusia osaamisalueita, toimien niin käsikirjoittajana, muusikkona kuin ääninäyttelijänä.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.