Kuukauden Digilluusio: 5 tapaa optimoida video sosiaaliseen mediaan

Some-videon optimointi, some-vinkit
Sosiaalinen media on mobiilia – samoin video.

Panosta videoihin menestyäksesi somessa

Vuodesta 2016 povataan vuotta, jona videosta tulee – viimeinkin – mainostajien ykkösformaatti lähestyä yleisöjä sosiaalisessa mediassa.

Toki suuri osa brändeistä on ainakin kokeillut videomainontaa sosiaalisessa mediassa, mutta usein kyseessä on kuitenkin vain TV-mainoksen siirto Facebookiin.

Some-sisällön pitäisi kuitenkin toimia käytettävän alustan ehdoilla, oli kyseessä sitten Vine-video tai YouTuben preroll-mainos. Luvassa ei ole kaikenkattavaa knoppitietojen listaa, mutta näillä vinkeillä pääset alkuun videon optimoinnissa sosiaaliseen mediaan.

1. Miten pitkä some-videon on oltava?

Some-videon ideaalipituuteen ei ole yhtä vastausta. SnapChatissä maksimikesto on 10 sekuntia, Vinessä 6, Instagramissa 15* (Instagram-mainostaja voi julkaista myös max. 30 sekunnin videoita). Facebookissa ja YouTubessa tai Periscopen kaltaisissa livestriimauspalveluissa rajoituksia ei ole. Kun ihmisten keskimääräinen keskittymiskyky on nykyään 8 sekuntia, kannattaa kuitenkin pitää video alle minuutin pituisena – ja usein yli 30 sekuntiakin on jo turhan pitkä. Make it snackable. 

*Päivitys 05/2017: Insta-videot voivat olla 60-sekuntisia. Vine-videoille on jo jätetty hyvästit, mutta tiettävästi kuuden sekunnin videot looppaavat yhä Twitterissä. 

2. Mihin ja miten video ohjaa liikennettä?

Tämä lista keskittyy lähinnä videon tekniseen puoleen, ei luovaan. Ottaen kuitenkin huomioon yleisen keskittymiskyvyn, kannattaa sijoittaa videon tärkein sanoma tai muu koukku Facebookin ohjeistuksen mukaisesti ensimmäiseen kolmeen sekuntiin. Halutessasi ohjata liikennettä muihin videoihisi tai kotisivullesi, lisää Facebook-videon loppuun CTA ja linkki oikeaan osoitteeseen. YouTube-annotaatiot ja -kortit tarjoavat myös monipuolisia ohjausvaihtoehtoja.

3. Miten some-videota katsotaan?

Facebookiin ja Instagramiin videoita julkaistessa kannattaa muistaa automaattinen toisto – video alkaa pyöriä sen kohdalle scrollatessa – ja erityisesti se, että oletusarvoisesti videot toistetaan ilman audiota. Kierrä ilmiö joko lisäämällä tekstitykset tai julkaisemalla sisältöä, jonka vaikutus ei ole riippuvainen esimerkiksi dialogista tai tietynlaisesta musiikista. Instagramin ja Vinen looppaavat minivideot voivat myös tarjota mahdollisuuksia luoda toistojen kautta viihdyttävää sisältöä.

4. Mikä kuvasuhteen tulisi olla?

Laajakuva on perusvarma valinta, joka toimii tätä nykyä myös Instagramissa. Palataksemme kuitenkin vielä kohtaan #3, muista että some-videoita katsotaan pääasiassa mobiilissa, jossa vertikaalivideo kasvattaa koko ajan suosiota. Sovita video uuteen formaattiin, jotta katsoja voi pitää älypuhelintaan kätevästi pystysuorassa.

5. Missä some-kanavassa julkaisen videoni?

Itsestäänselvyys: siinä kanavassa, missä haluat sen nähtävän.

Jos punnitset, lataisitko videosi YouTubeen vai Facebookiin, valitse molemmat. Näin hyödynnät ensimmäisen hakukonenäkyvyysedut (kunhan otsikko, kuvaus ja tagit ovat kunnossa) ja jälkimmäisen tavoittavuusedut (Facebook suosii videoita). Parhaista Vineistä ja IG-videoista voi myöhemmin editoida koosteen FB-sivua tai YT-kanavaa varten.

Lopuksi: Video kaiken some-sisällön perustana

Samalla, kun videon merkitys viestinnässä kasvaa, myös mobiiliin sopivat työkalut videoiden muokkaamiseen monipuolistuvat. Uusia filttereitä, 360-videoita ja kokonaan uusia sovelluksia julkaistaan tukemaan jo etabloitujen kanavien videoiden tuottamista ja nauttimista.

Sosiaalisen median videon ei tarvitse olla tuotantoarvoiltaan TV-filkan tasoa, mutta mitä tahansa huttuakaan ei ilmoille kannata päästää. Jopa SnapChat-videon – jota ei ole mahdollista tuottaa ennakkoon ja ladata kameran muistista – voi tehdä tyylillä.

Miksikö videoon kannattaa panostaa? Koska se on täydellinen perusta muullekin sisällölle: videon avulla sinulla on myös audiota, tekstiä (transkription avulla) ja stillejä. GIF-animaatioita unohtamatta.

Easter Egg: Video taannoisen Kesäbiisi 2015 -videon kuvausten kulisseista. Klipistä tehtiin 15 sekunnin versio Instagramiin ja pidempi, linkkauksilla varustettu versio YouTubeen HurraaKerkon hakukonenäkyvyyttä parantamaan. Fiksu thumbnail kruunaa kokonaisuuden.

5 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.