Mitä tapahtuu elokuvassa Star Wars: Episode VIII?

Fanit odottavat Rian Johnsonia Episodi VIII -elokuvaa innolla. Mitä leffassa odotetaan tapahtuvan?

Episodi VIII julkaistaan joulukuussa 2017

Star Wars -fani on erittäin tyytyväinen. The Force Awakens oli onnistunut kokonaisuus, vaikka muutamat ovat kritisoineet elokuvaa edellisten osien juonikuvioiden toistosta. On kuitenkin loogista vetää ensin varman päälle ja sitten kokeilla uutta. Tätä fania eivät siis hatunnostot haitanneet – Voima elvytettiin viihdyttävästi ja alkuperäistrilogialle uskollisesti, joten odotukset jatkon suhteen saavat nousta korkealle.

Mutta mitä tapahtuukaan 15.12.2017 julkaistavassa Episode VIII:ssa? Kuvaukset ovat vasta alkumetreillä, joten virallista tietoa on saatavilla vain hyvin vähän. Se ei ole kuitenkaan estänyt uutissivustoja ja faneja spekuloimasta, mitä tuleman pitää.

Tässä kokoelma tiedonjyviä ja teorioita – spoiler-varoitus annettu.

Päivitys 2021! Ehdotukseni Star Wars -katselujärjestyksestä, jossa huomioidaan myös Disneyn tuottamat elokuvat.

Mikä on Episodi VIII:n nimi?

Yksi pienemmistä The Force Awakensin epäkohdista ei liity itse tuotantoon, vaan elokuvan kääntäjiin. Miksei elokuvalle voitu keksiä suomenkielistä otsikkoa, kun kaikilla edellisillä sellaiset on? Moinen laiskottelu antaa kuvan siitä, että uudet elokuvat eivät kuuluisi ns. kaanoniin.

Suunnataanpa nurinan sijaan katse tulevaan. Episodi VIII:n virallista nimeä ei ole vielä paljastettu, mutta perustuen VII:n tapahtumiin (sankarit pääsevät karkuun tuhottuaan pahisten superaseen) ja aiempien trilogioiden hyökkäävästi otsikoituihin kakkososiin oma ehdotukseni Episodi VIII:n nimeksi on The First Order Retaliates.

Episodi VIII:n juoni

The Force Awakens päättyi siihen, kun nuori sankaritar Rey löytää kauan kadoksissa olleen Luke Skywalkerin erakon elämää viettämästä. Episodissa VIII Luke ottaa varmasti Reyn oppilaakseen huomatessaan tämän orastavat Voima-kyvyt.

Opetusta on luvassa myös Kylo Renille, joka isänsä tapettuaan ja Reyn ja Finnin pakoon päästettyään palaa pahan pomonsa, ylijohtaja Snoken luokse ristiriitaisissa tunnelmissa. Kylo sukeltaa syvemmälle pimeän puolelle, mutta onnistuuko hän kokonaan torjumaan hyvän sisällään? Ehkä hän kompensoi epävarmuutta hankkimalla menettämänsä tunnusmerkkinsä, mustan kypärän, tilalle uhkaavamman ja entistä enemmän idoli Darth Vaderin pukua muistuttavan sotisovan.

Snoke ei välttämättä vastaa Kylon koulutuksesta yksin, vaan kenties häntä auttaa Benicio Del Toron esittämä hahmo. Alkaisiko kolmikko yhdessä muodostaa Renin ritarikuntaa, joka lähtee entistä kiivaammin metsästämään Lukea ja tasavallan edustajia?  First Order päässee kuitenkin pian hyvisten jäljille niin, että Luken on paljastettava sijaintinsa. Uusia temppuja opittuaan Rey ja Kylo ottavat uudelleen yhteen, todennäköisesti jälleen niin, että molemmat selviävät hengissä.

Leia ja Chewbacca kaavailevat seuraavaa liikettä First Orderia vastaan, vaikka surevat yhä Hanin menetystä. IMDb:n mukaan muiden Episodi VII:n tähtien ohella myös Harrison Ford esiintyy tulevassakin episodissa – onko luvassa flashbackejä vai outoa noituutta? Tuskinpa Han sentään osaa jedien tapaan ilmestyä henkimaailman olentona läheisilleen?

Ketkä ovat Reyn vanhemmat?

Force Awakens Rey
Onko Rey Skywalker, Solo tai Kenobi?

Reyn sukupuu oli yksi Episodi VII:n isoimmista kysymysmerkeistä, ja itse asiassa suurin osa pohdinnoista keskittyy Reyn isään.

Kenties tämä johtuu siitä, että Kylo lukee Reyn ajatukset ja huomaa tämän ajattelevan Han Soloa isänä, jota hänellä ei koskaan ollut. Vihjaako tämä, että Rey muistaisikin vain äitinsä ja että tämä jätti Reyn Jakkulle pienenä? Anyway, Hanilla ja Reyllä on sopivaa kemiaa sukulaissuhteeseen, mutta toisaalta olisi outoa, että Han ja Leia puhuvat avoimesti pojastaan mutteivät tyttärestä.

Toisen teorian mukaan isä olisi Obi-Wan Kenobi. Hän ja Rey ovat sarjan ainoat hyvikset, jotka puhuvat brittiaksentilla (C3PO:n ohella). Saadessaan käsiinsä Luken valomiekan Rey kuulee Obi-Wanin äänen puhuvan hänelle.

Kolmannen teorian mukaan Rey onkin Luken lapsi. Reaktio Luken valomiekkaan ja kyky käyttää Voimaa sekä muutama muu yksityiskohta Awakensissä tukevat hypoteesia. Saapuessaan Luken luo Episodi VII:n lopussa Luke nähdään seisomassa hautaa muistuttavan rakennelman vierellä. Onko kyseessä Luken vaimon viimeinen leposija?

Omalla kohdalla sopisi hyvin, ettei kukaan mainituista paljastuisi Reyn vanhemmaksi, sillä moiset sukulaissuhteet tuntuisivat vähän väkinäisiltä kaikkien edellisten osien paljastusten jälkeen. Ehkä Benicio (jos hän edes esiintyy elokuvassa) esittääkin Star Wars -piirretyissä nähtyä Ezra Bridgeriä, joka erään teorian mukaan olisi Reyn isä.

Kuka on ylijohtaja Snoke?

Awakensin suurin heikkous oli tietokoneella mallinnettu pahisten päällikkö Snoke. Toivottavasti hahmo on tulevissa elokuvissa joko animatronic tai oikean, maskeeratun ihmisen esittämä, eikä vain feikkiyttä paistava digitaalinen efekti.

Mutta kuka Snoke edes on? Suosituin teoria on, että kyseessä on Sithin kostossa mainittu Darth Plagueis; kohtauksessa, jossa Palpatine kertoo Plagueisin osanneen estää läheisiään kuolemasta, kuullaan samankaltaista musiikkia kuin Awakensin Snoke-kohtauksissa. Jokseenkin hatara pohja tuolla teorialla.

Toisen teorian mukaan Snoke olisikin Tarkin tai Palpatine. Molemmissa tapauksissa koko leffasarja saattaa lässähtää – mieluummin uusia pahiksia kuin vanhan lypsyä. By the way: on esitetty, että Palpatine olisi myös oppinut elämänmuokkaamisen taidon ja käyttänyt voimiaan hedelmöittääkseen Shmi Skywalkerin, Anakinin äidin.

Joka tapauksessa, paljon jää odoteltavaa elokuvassa Episodi VIII. Star Wars -fanien leffanälkää hillitsee jouluksi 2016 teattereihin saapuva Rogue One: A Star Wars Story, sivutarina legendaarisesta vakoojapoppoosta. Leffassa huhutaan esiintyvän nuori Han Solo, jolle myös valmistellaan omaa elokuvaa.

Film Projector HurraaKerkko blogi leffafanille
Tervetuloa viettämään koko helmikuun ajan Film February -teemakuukautta!

Läheltä liippaavat: Mikä The Force Awakens on suomeksi?;  Oikea järjestys esittää Star Warsit omille lapsille;  Pimeä Uhka 3D:n arvostelu ja muutama parannusehdotus koko Star Wars -saagan lokaan vetäneelle elokuvalle. 

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.