TOP 11 hyvää biisiä huonosta elokuvasta

Soundtrack voi pelastaa muuten kehnon elokuvaelämyksen.
Soundtrack nuotit
Kauneus olkoon katsojan korvissa.

Huonostakin leffasta voi löytää paljon hyvää

Elokuva voi jäädä mieleen monesta syystä: yllättävästä juonenkäänteestä, ikimuistoisesta roolisuorituksesta – tai vaikka musiikistaan. Monien klassikoiden – kuten Hyvät, Pahat & Rumat, Blade Runner tai Star Wars – kohdalla musiikista tulee niin ikonista, että melodiat syöpyvät yleiseen pop-kulttuuritietoisuuteen.

Toisinaan soundtrack voi tarjota jopa enemmän kuin juoni. HurraaKerkko listaakin nyt kymmenen  kappaletta, jotka ovat tuoneet enemmän iloa kuin leffat, joita varten ne on alun perin tuotettu.

Lista keskittyy pop-kappaleisiin – huonoja leffoja oivilla orchestral-musiikeilla löytyisi toinen mokoma. Jos artikkelissa haukutaan joku suosikkileffasi, on syytä muistaa, että biisin tai leffan “hyvyys” on subjektiivista.

Joka tapauksessa, tässä on Hurraakerkon top 10 hyvää biisiä huonosta elokuvasta.

PÄIVITYS: Tässä on uudet 10 hyvää biisiä huonosta leffasta

11.  Faith Hill: There You’ll Be (elokuvasta Pearl Harbor, 2001)

Michael Bayn yritys toisintaa Titanicin menestys omalla rakkauselokuvan ja traagisiin tositapahtumiin perustuvalla tehoste-blockbusterilla jäi historiallisesti epätarkaksi kliseillä ratsastukseksi. Pearl Harborin pommituksesta kertova teos oli suutari, mutta Hans Zimmerin romanttiset teemat ja country-tähti Faith Hillin tunnusbiisi olivat vireessä.

10. Frank Stallone: Far From Over (elokuvasta Staying Alive, 1983)

Varmasti ohjaajan pallilla istuneen veljensä Sylvesterin auttamana Saturday Day Fever -diskoklassikon ei-niin-klassisen jatko-osan tunnarin purkittajaksi päässyt Frank Stallone uhoaa, ettei peli ole vielä menetetty. Myönnettäköön kuitenkin, että kerrankin musavideossa katsoo mieluummin pätkiä leffasta kuin artistista esiintymässä.

Hatunnosto siitä, että Staying Alive vaikuttaa musavideon perusteella varsin intensiiviseltä elokuvalta.

Lue myös: Top 10 biisiä Stallone-elokuvista

9. Steven McClintock: The Edge of a Dream (elokuvasta Space Mutiny, 1988)

Mystery Science Theaterkin irvailee, miten Space Mutinyn lopputekstien aikana kuultava kappale kuulostaa monen tunnetumman kasarock-biisin kopiolta. Jotain tunnelmallista ja kohtalokasta Steven McClintokin haaveilussa kuitenkin on.

8. The Smashing Pumpkins: The End Is the Beginning Is the End (elokuvasta Batman & Robin, 1997)

Ollakseen kenties kaikkien aikojen pahamaineisin supersankarielokuva, Batman & Robinin soundtrack on täynnä timanttia populäärimusiikkia. The Smashing Pumpkinsin “tunnari”  on huomattavasti itse elokuvaa rosoisempi ja vauhdikkaampi.

7. Tuesday Knight: Nightmare (elokuvasta Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master, 1988)

Kolmannessa Elm Streetissä Kristeniä esittänyt Patricia Arquette ei voinut uusia rooliaan raskauden vuoksi. Vaikka leffasarjojen näyttelijävaihdokset ovat usein häiritseviä, Tuesday Knight hoitaa homman kotiin ja ottaa lisäksi tuplaroolin tuotannossa esittämällä Renny Harlinin ohjaaman elokuvan aavemaisen tunnarin.

Katso myös arvostelu elokuvasta Painajainen Elm Streetillä 4: Unten valtias

6. Limp Bizkit: Take a Look Around / Metallica: I Disappear (elokuvasta Mission: Impossible 2, 2000)

Ethan Huntin toinen seikkailu jäi kauas saamastaan hehkutuksesta, mutta se oli vuoden suosituimpia elokuvia. Menestystä nautti myös leffan tunnari Take A Look Around, joka päivitti vanhan tunnusmelodian aggressiiviseksi numetal-revittelyksi.

Myös Metallican soundtrack-kontribuutio I Disappear on kelpo rock-ralli, vaikkei bändin suosituimman tuotannon tasolle ylläkään. Molemmissa musiikkivideoissa on huomionarvoista, miten bändin jäsenet heittäytyvät action-tähdiksi.

Lue myös: Miksi Emilio Estevez unohtui Vaarallisesta tehtävästä?

5. Will Smith feat. Kool Mo Dee, Dru Hill: Wild Wild West (elokuvasta Wild Wild West, 1999)

Varmasti Men In Black -tuplaosuman (hittileffa ja hittibiisi) innoittamana Will Smith purkitti myös lännenseikkailu Wild Wild Westin tunnarin. Elokuva sai kylmää kyytiä niin kriitikoilta kuin yleisöltä, mutta  Stevie Wonder -samplen päälle tehtailtu tunnari polkee positiivisella vauhdilla. Harvinaista nähdä miespuoleinen rap-artisti tanssimassa pitkän koreografian tahtiin.

4. Duran Duran: A View To a Kill (elokuvasta 007 – Kuoleman katse, 1985)

Roger Mooren viimeinen 007-seikkailu on sekava ja tylsä, mutta biisi A View To a Kill on yhä ainoa Jenkkilän listaykköseksi noussut Bond-tunnari. Kyllä – edes Skyfall ei yltänyt samaan.

3. Kiss (elokuvasta Under the Cherry Moon, 1986)

Prince Kiss Under The Cherry Moon
It ain’t no Purple Rain.

Et ehkä tiennytkään, että  tämä biisi on alun perin tuotettu elokuvaa varten? Artistin itsensä ohjaama musikaalidraama menestyi vain Golden Raspberry -gaalassa, mutta Kiss-kappaleesta on tullut yksi Princen suosituimmista biiseistä – varmasti osin kiitos Julia Robertsin ja Pretty Womanin.

2. Aaliyah: Try Again (elokuvasta Romeon on kuoltava, 2000)

22-vuotiaana menehtynyt laulajatar Aaliyah ehti kokeilla näyttelijänlahjojaan muutamassa flopanneessa Hollywood-tuotoksessa. Jytäävillä syntikoilla ja pehmeillä r’n’b-soundeilla pelaava Try Again on edelleen seksikäs biisi, Jet Lin läsnäolostakin huolimatta.

1. The Immortals: Techno Syndrome (elokuvasta Mortal Kombat, 1995)

Listan kärkeen nousee tiukka eurodance-tykitys porsaanreiän avulla. Techno Syndrome tuotettiin videopeliä varten vuonna ’93, mutta hitiksi se nousi vasta Mortal  Kombat -filmatisoinnin myötä. Supertarttuvasta kappaleesta on tullut niin ikoninen, että sitä kutsutaankin yleisesti Mortal Kombat Themeksi.

Bonus: Hyvä biisi hyvästä leffasta – Anthony Hamiltonin Freedomia hehkutettiin myös Quentin Tarantinon musiikkivalintoja käsittelevässä Film February -artikkelissa

6 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.