Guilty Pleasures: Masters of the Universe 1987

Vuoden 1987 Masters of the Universe on aliarvostettu Heman-seikkailu.

It has the power!

Kun Skeletorin joukot valtaavat Grayskull-linnan, He-Man kavereineen joutuu pakenemaan tuntemattomaan ulottuvuuteen kosmisen avaimen avulla. Hyvisjoukko löytää itsensä Maa-nimiseltä planeetalta.

Samaan aikaan Skeletor juonii saadakseen universumin voimat itselleen, joten He-Manin on keksittävä keino päästä takaisin Eterniaan. Mutta mitä tehdä, kun kosminen avain on tuhoutunut? Voivatko nuoret Maan asukkaat Julie ja Billy auttaa pelastamaan maailmankaikkeuden pahuuden voimilta?

Kuulostaako hölmöltä juonelta elokuvalle? Jos ajattelet ‘kyllä’, et ole yksin:  lelusarjaan ja piirrettyyn perustuvasta live action -filmatisoinnista Masters of the Universe on vuosien saatossa tullut yksi nettikriitikoiden ahkerimmin parjaamista elokuvista.

Vai satuitko kuitenkin kiinnostumaan? Tervehdi hengenheimolaistasi – vuonna 1987 julkaistu scifi-fantasia on yksi suurimmista elokuvallisista syyllisistä nautinnoista.

Taattua Cannon-“laatua”

Masters kärsii samasta ongelmasta kuin muut pahamaineisen Cannon-tuotantoyhtiön julkaisut: budjetista pyritään nipistämään kaikessa.

Lue myös: Top 10 elokuvastudioiden tunnusta

Ensimmäinen versio käsikirjoituksesta olisi sijoittanut koko tarinan Maan päälle, mutta ohjaaja Gary Goddard taivutteli tuottajat rahoittamaan yhden isomman lavasteen, Grayskullin rakentamisen. Elokuvan juoni alkaisi linnoituksesta ja myös loppuisi sinne. Tällä “kehyksellä” saataisiin häivytettyä silmiinpistävin halpistuotannon leima, eivätkä temput siihen loppuneet.

Mastersiä tehtiin nimittäin samoihin aikoihin, kun Cannon oli syöksymässä kohti konkurssia. Olikin vähällä, että tuotanto keskeytettäisiin kesken kaiken, jolloin elokuva olisi jäänyt ilman loppuhuipennusta.

Aivopestylle fanille moinen halpuuttaminen ei onneksi paista automaattisesti läpi. Grayskull ja suurin osa maskeerauksista myyvät illuusion riittävän pätevästi. Etenkin Saurodin design toimi, joskin vasta vanhemmiten ymmärrän, miksi todennäköisesti eniten maskeeraustiimin apuja kaipaava peto on ensimmäisiä tapettuja pahiksia.

He-Man vs. Skeletor

He-Man Dolph Lundgren Masters of the Universe
Mattel-leluyhtiöllä oli tuotannon suhteen viimeinen päätösvalta kahdesta asiasta: ohjaajan ja He-Manin esittäjän valinnasta. Goddard onnistui nostamaan tuotannon tasoa, ja kyllä Lundgrenkin tavallaan teki elokuvasta ikimuistoisen.

Tuotantotiimillä oli varauksensa He-Mania esittävän Dolph Lundgrenin suhteen. Elokuvan päätähti ei nimittäin puhunut lainkaan englantia, vaan joutui opettelemaan vuorosanansa foneettisesti. Repliikit oli tarkoitus dubata jälkeenpäin, mutta taloudelliset haasteet pakottivat käyttämään Dolphin originaaleja purkituksia. Niinpä He-Manin aksentti on vähintäänkin… omalaatuinen.

Dolphilla itselläänkin oli epäluuloja. Toimintafiguurin esittäminen tuntui kummalliselta. “I felt a little stupid doing it”, Dolph kommentoi rooliaan Cannon-tuotantoyhtiöstä kertovassa erinomaisessa dokumentissa Electric Boogaloo. Masters onkin kierolla tavalla uraauurtava teos: lelusarjaan perustuvia elokuvia ei ollut oikeastaan koskaan aiemmin tehty.

Ruotsalaisen matemaatikon dialogihaasteiden vuoksi ohjaaja päätti keskittää tarinansa muihin hahmoihin.

Viihdyttävimmät hetket tarjoaakin Skeletor, joka Frank Langellan tulkitsemana muuttuu shakespeareläisen melodramaattiseksi elokuvapahikseksi. Langella on kehunut Mastersia yhdeksi hauskimmista rooleistaan, ja nautinto paistaa kuminaamarin läpi.

Skeletorin lisäksi positiivisesti suoriutuvat EvilLynnin esittäjä maagisine silmineen sekä valkokangasnoviisit Courtney Cox ja Chelsea Field.

Miksi pidän He-Man-elokuvasta?

Myönnettäköön, Masters on monilta osin räikeä Tähtien Sota -ripoff, jonka juonesta ei aukkoja ja heikkoja kohtia puutu.

Kenties osa elokuvan viehätyksestä piilee juuri sen epäkohdissa, joita on mukava ruotia nostalgiakakkulat silmillä. Netti on pullollaan videoita ja podcasteja, joissa ruoditaan heikkouksia ja vaikeaa tuotantoprosessia. Suosittelen lukemaan esimerkiksi SlashFilmin artikkelin.

Suurimmat syyt suositella Mastersia ovat kuitenkin Langellan roolisuoritus ja Bill Contin fantasiantäyteinen score. Molemmat paikkaavat b-leffafiilistä a-luokan suureellisuudella.

Lisäksi elokuva muistuttaa, miten tärkeää on nauttia joka hetkestä; muistamaan, että jokainen matka on elämys, joka pitää kokea. Kaikille Masters of the Universe ei ole suuri elämys, mutta vanhalle He-Man-fanille se on matka viattomampaan aikaan.

Frank Langella pitää Skeletoria kaikkien aikojen suosikkiroolinaan.

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.