Kuukauden Digilluusio: TOP 5 katsausta surullisenkuuluisiin elokuviin

Manos the Hands of Fate
Modernien kriitikoiden suosio perustuu b-luokan elokuvien, pelien ja biisien ruoskintaan.

“So bad it’s good” – avain maineeseen?

Termi “so bad it’s good” on tuttu kelle tahansa elokuvafanille. Sillä luonnehditaan monia kulttimaineeseen nousseita elokuvia, jotka viihdyttävät yleisöjään tarjoamalla ontuvia juonikuvioita, amatöörimäisiä näyttelijänsuorituksia ja ö-luokan tehosteita.

On yleistä, että ainakin osa kunkin surullisenkuuluisan teoksen tekijöistä on täysin tosissaan uskonut luovansa jotain maagista ja upeaa. Sokaistuminen omalle surkeudelle on kuitenkin kääntynyt toisenlaiseksi maineeksi kuin toivottiin: kuuluisimpien kökköelokuvien ympärille on vuosien varrella kerääntynyt omat vannoutuneet fanikantansa, jotka herkuttelevat kaikilla mahdollisilla yksityiskohdilla. Hoopous on hauskaa.

Innokkaimmat fanit ovat nousseet jopa maailmanmaineeseen julkaisemalla omia arvosteluitaan.

Muutoin kenties unholaan jäävien elokuvien (tai pelien ja biisien) ruodinnasta on muodostunut oma taiteenlajinsa: netin video-, blogi- ja podcast-palvelut ovat täynnä pitkällisiä besserwisser-henkisiä pohdintoja siitä, mikä on mennyt vikaan. Jotkut näistä nettikriitikoista ovat nousseet niin suureen suosioon, että tienaavat muita arvostelemalla merkittäviä summia rahaa.

Film Februaryn päätökseksi listataan viisi viihdyttävää katsausta – arvostelua, artikkelia tai muuta dokumentaatiota – tökeryydestään tunnettuihin teoksiin.

5. The Nostalgia Critic & AVGN: The Turtles 2014

Doug Walkerin ja James Rolfen anarkistiset hahmot The Nostalgia Critic ja The Angry Video Game Nerd olivat modernin nettikritiikin uranuurtajia. Ensimmäinen keskittyi alun perin elokuviin, toinen vanhoihin videopeleihin, mutta vuosien varrella kaksikko on tehnyt useita cross over -videoita. Niistä yksi hauskimmista on parodinen arvostelu Michael Bayn muutama vuosi sitten tuottamasta Turtles-filmatisoinnista.

4. Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films

Electric Boogaloo on kertomus israelilaisserkusten Menahem Golanin ja Yoram Globusin b-leffoista (kuten Lifeforce, Superman IV ja Masters of the Universe) tunnetun elokuvayhtiön noususta ja tuhosta. Nopeatempoinen dokumenttielokuva on täynnä Cannonin työntekijöiden haastatteluja ja leffaklippejä, jotka ovat ehdottomasti ”so bad it’s good”.

3. Greg Sestero: The Disaster Artist – My life inside The Room, the greatest bad movie ever made

Wiseau Sestero The Room
Greg Sestero (oik.) käänsi nöyryytyksen voitoksi.

Tommy Wiseaun ohjaustyö on yksi kaikkien aikojen parjatuimpia elokuvia. Omaelämäkerrallisessa kirjassaan The Disaster Artist Greg Sestero kuvailee hyvällä huumorilla, miten hän kulkeutui mukaan pahamaineeseen produktioon. Ainutlaatuisesta näkökulmasta kerrottua teosta ollaan sovittamassa myös elokuvaksi. Päivitys 2018: Katso arvostelu the Disaster Artist -elokuvasta.

2. How Did This Get Made

How Did This Get Made -podcast roastaa huonoja elokuvia. Tähtinä Jason Mantzoukas, June Diane Raphael ja Paul Scheer.

HDTGM on yksi ehdottomista podcast-suosikeistani. Tekijät käsittelevät b-elokuvia räävittömään tyyliin, mutta tunnustavat faniutensa kaikesta älyttömyydestä huolimatta. Käsittelyssä ovat olleet monet Cannonin ja Sylvester Stallonen tuotannot. Erityisen hauskoja ovat live-yleisön edessä nauhoitetut jaksot, joista yksi on omistettu oman Renny Harlinimme Deep Blue Sealle.

1. MST3K: Manos – The Hands of Fate

Huonoja elokuvia on toki haukuttu jo aikana ennen internetiä. Jenkkiviihdesarjat, kuten MonsterVision ja Mystery Science Theater 3000, roastasivat filmikeloittain surkeita kauhu- ja scifi-elokuvia.

MST3K:in tekijöitä voidaan kiittää amatöörituotanto Manosin noususta toiseksi kökköelokuvien suureksi klassikoksi. Suosittelen myös Playboyn (kyllä, Playboyn) artikkelia, jossa syvennytään Manosin taustoihin. Artikkelissa kerrotaan elokuvan restauroidusta versiosta – I want that!

Film February 2016 kiittää!

Monet mainituista teoksista tai sarjoista löytyvät esimerkiksi YouTubesta tai iTunesista ja muista Applen kaupoista. Suosittelen kaikkia lämpimästi! Jos tiedät lisää erinomaisia so bad it’s good -elokuvia tai niiden arvosteluja, vinkkaa kommenteissa.

Easter Egg: Päättäkäämme vuoden 2016 Film February palaamalla siihen, mistä se alkoi. Star Wars Episode VIII:n kuvaukset alkoivat muutama viikko sitten – lue lisää ja katso ensimmäinen teaser StarWars.comissa.

3 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.