Cult Sure: Mitä tapahtui Mortal Kombat -pelin näyttelijöille?

Ketkä esittivät Mortal Kombat -hahmoja?

Ensimmäinen Mortal Kombat oli niin väkivaltainen, että se oli yksi nykypäiväisen pelien ikäluokittelujärjestelmän “innoittajista”.

Vanhemmat ja viranomaiset paheksuivat yletöntä väkivaltaa, joka oli hurmannut nuorison. Erityisesti närää aiheutti se, että verta ja suolenpätkiä roiskimassa oli kavalkadi fotorealistisia pelihahmoja. Samoihin aikoihin supersuosiota nauttinut Street Fighter sentään näytti animaatiolta, eikä siinä nähty tipan tippaa verta, joten “eiköhän sellainen ole OK”.

Molemmat pelit olivat niin menestyksekkäitä, että niistä tuotettiin live action -versiot valkokankaalle samoihin aikoihin. Kumpikaan ei ollut mestariteos, mutta 80-90-luvun nuorisolle niillä on omaa sentimentaalista arvoa.

Vuonna 1995 julkaistu Mortal Kombat -elokuva onkin yksi suurimmista syyllisistä nautinnoistani. Elokuvan tunnusbiisiä, “tarinaa” ja taistelukohtauksia tulee muisteltua retroilevalla lämmöllä.

Olen itse asiassa viettänyt huomattavasti enemmän aikaa leffan kuin pelisarjan kimpussa. Tunnen leffan näyttelijäkaartin nimeltä (säälittävää, tiedän), kun taas itse alkuperäisen pelin hahmojen tosielämän malleista en tiedä mitään.

Ironista kyllä, yksikään pelin esiintyjistä ei (tietääkseni) ollut mukana Paul W.S. Andersonin ohjaamassa filmatisoinnissa. Keitä olivatkaan nämä digitoitujen taistelijoiden esikuvat tosielämässä?

Alkuperäiset Mortal Kombat -esiintyjät

Mortal Kombat game classic
Monien roolihahmojen mies Daniel Pesina poseeraa Johnny Cagena.

Monet “näyttelijöistä” ovat tosielämässäkin budo- tai muiden urheilulajien ammattilaisia. Jokseenkin ironisesti niin pelin sankaria Liu Kangia kuin loppuvastus Shang Tsungia esitti sama henkilö, korealais-amerikkalainen stunttikoordinaattori ja elokuvatuottaja HoSung Pak.

Pak ei ollut ainoa, joka esitti useita hahmoja. Eniten ruutuaikaa sai Daniel Pesina, joka esitti niin Johnny Cagea kuin yhteneväisistä ninja-asuistaan tunnettuja Sub-Zeroa, Scorpionia ja Reptileä. Pesinan pesueesta pelissä esiintyi myös Danielin veli Carlos, joka esitti jumalhahmo Raidenia.

Ekstraknoppi: Danielin esittämät naamioidut ninjahahmot suunniteltiin yksinkertaisesti retusoimalla roolipuku eri väriseksi. Oikeasti puku oli punainen, ja myöhemmin pelisarjaan ympättiinkin sekä punainen, liila että musta versio ninjasapluunasta.

Daniel nappasi cooleimmat roolit, joiden lisäksi hän sai uusia pestejä jatko-osasta. Sen jälkeen hän kuitenkin irtisanoutui pelifirma Midwayn palveluksesta rojaltikiistojen johdosta. Oikeusjutussa pelifirmaa vastaan oli mukana muitakin “pelihahmoja” – mm. pelin ainoalle naishahmolle Sonya Bladelle kasvonsa antanut brittisyntyinen tanssija ja aerobic-ohjaaja Elizabeth Malecki.

Richard Divizio Mortal Kombat näyttelijä Kano
Richard Divizio alias Kano/Noob Saibot/Baraka/Kabal vuonna 2014.

Flawless victory?

Vaikka mallit eivät ole nousseet yhtä suuriksi tähdiksi kuin ikoniset roolihahmot, on elämää myös taisteluareenan ulkopuolella.

Pak toimi stunttikoordinaattorina elokuvassa Teinimutanttininjakilpikonnat 2: Mönjän salaisuus. Daniel Pesinakin vilahtaa valkokankaalla Silppurin apurina. Vuonna 2003 kaksikko ja muutama muu MK-alumni tähdittivät kamppailulajielokuvaa Book of Swords, joka oli poppoon oma versio The Expendables -leffoista: tähdet iskivät silmää yleisölle muun muassa pukeutumalla pelihahmojensa tapaisiin vaatteisiin.

Malecki on MK-roolinsa jälkeen vetäytynyt julkisuudesta, mutta monet malleista pitävät roolejaan arvossa ja kiertävät ahkerasti erilaisissa pelialan tapahtumissa muistelemassa menneitä ja jakamassa nimikirjoituksia. Tiettävästi esiintymisten yhteydessä ei ole revitty irti yhtäkään selkärankaa.

HurraaKerkko Mortal Kombat
Ho-Sung Pak ja Daniel Pesina “tositoimissa” ensimmäisessä Mortal Kombat -pelissä.

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.