Kuukauden Digilluusio: Retropelaamisesta tuli oma bisneksensä – katso video

Arvostelussa Hyperkin Retron 5

Pelaaminen on jo pitkään ollut kaikenikäisten harrastus.

Tyhjennämme ajatuksia ja täytämme tylsiä hetkiä naputtelemalla mobiililaitteen ruutua siinä toivossa, että oma klaani voittaa tai lintu löytää ryöstetyt munansa. Alati mukana kulkevan pelikoneen – älypuhelimen – lisäksi uppoudumme kotona eeppisiin konsoli- tai tietokonepeleihin, jotka vaativat viikkojen mittaista sitoutumista.

Alkusysäyksen pelien muuttumiselle salonkikelpoiseksi myös aikuisille antoi 1990-luvun puolivälissä julkaistu Sony PlayStation -konsoli. Varttuneempaan makuun sopivat seikkailut, kuten Metal Gear Solid, todistivat, ettei pelaaminen ole vain lasten touhua.

Omalla kohdalla lämpimimmät videopelimuistot ovat kuitenkin ajalta, jolloin Nintendon ja Segan konsolit taistelivat bittisotaansa. Super Mario Bros 3:n tai Donkey Kong Countryn kaltaiset pelit tuntuvat yhä huomattavasti laadukkaammilta kuin nykypäivän yksinkertaiset ajantappopelit.

Ilokseni olen huomannut, etten ole fanituksessa yksin. Retropelaamisen ympärille onkin kasvanut vuosien saatossa ihan oma “teollisuudenhaaransa”.

Uusia pelejä ei tietenkään enää julkaista – ei ainakaan virallisesti; modit ja homebrew-pelit ovat toki suosittuja HC-pelaajien kesken.

Eniten huomiota keräävät AVGN:n kaltaiset nettikriitikot, jotka kahlaavat läpi vanhoja pelejä. Lisäksi on olemassa lukuisia varta vasten retropeleille omistettuja verkkokauppoja. Yksityisyrittäjät jopa paikkaavat himoretroilijoiden vanhoja haavoja myymällä niinkin niche-tason tuotteita kuin end labeleita N64-peleille.

Hyperkin Retron 5 -arvostelu

Mikä parasta, tarjolla on myös konsoleita, joilla voi pelata Nintendon ja Segan vanhoja bittiklassikoita.

Hankin jokin aika sitten juuri tällaisen retropelikoneen. Hyperkin Retron 5:n avulla voi pelata 8- ja 16-bittisiä Nintendo-klassikkoja niin Japanista, Euroopasta kuin Jenkkilästä. Tuki löytyy myös GB/GBA- ja Sega Genesis -peleille.

Laite on yhteensopiva alkuperäisten ohjainten kanssa, mutta Hyperkinin oma, kustomoitava bluetooth-ohjainkin hoitaa homman kotiin pätevästi.

Kaiken lisäksi omat suoritukset on mahdollista tallentaa – merkittävä etu Mario-sarjan kaltaisia pitkiä tasohyppelyitä hakatessa. Hyperkin tarjoaa siis saman hyödyn kuin emulaattorit, mutta myös oikean pelikonsolikokemuksen. Hyperkin Retron on retroilijalle todellinen aarre.

DuckTales Remastered
Retropelit tekevät paluuta remasteroituina versioina. Mm. NES-klassikko DuckTales on saanut komean päivityksen mobiilipelimuotoon.

Miksi rakastan retropelejä?

Retropeli-innostukseni taustalla ovat varmasti myös ajan kultaamat muistot, mutta pääsyynä on niiden palkitsevuus. Et etene tai saa power-upeja vinguttamalla Visaa, vaan saavutukset ovat kiinni omista taidoista. Myös vastoinkäymiset johtuvat omasta suorituksesta, eivät siitä, että toinen pelaaja käy tuhoamassa Clash of Clans -kyläsi yön aikana.

Pelaaminen myös tuntuu konkreettisemmalta käyttäessä peliohjainta, eikä vain töpöttäessä puhelimen tai tabletin ruutua. Ohjaimen avulla pelaamisessa on tekemisen meininkiä. Vaikka monet mobiilipelit vaativat hoksottimia ja tarkkuutta, tuntuu sormen sohiminen passiiviselta.

En ole mikään himopelaaja, mutta retroilun avulla on mahdollista löytää joka puolelta maailmaa ihmisiä, jotka ovat kokeneet samoja asioita kuin itse. James Rolfe ja muut tarjoavat myös inspiraatioita sisällöntuotantoon – tätä blogiartikkelia varten tuotettu video on saanut suoraan inspiraationsa muista netissä nähdyistä pätkistä.

Pelien tekeminen on isoa bisnestä, mutta myös pelaamisesta on tullut oma viihdeformaattinsa.

Pelivideoiden tekeminen ei ole suosittuja vain retroilijoiden keskuudessa. YouTuben eniten tilattu henkilö on ruotsalainen PewDiePie, joka testaa videoissaan mitä kummallisimpia pelejä eri alustoilla. Huippusuositut Twitch-palvelu ja YouTube Gaming antavat mahdollisuuden kenelle tahansa striimata pelejään suorana lähetyksenä.

Mikä pelivideoista sitten tekee niin suosittuja? Niissä keskiössä on pelaajan oma kokemus, ei peli itse. Haemme pelaajista vertaistukea ja inspiraatiota. Haluamme nähdä jonkun joko selättävän itselle mahdottomalta tuntuvan tehtävän tai sitten nähdä hänen kärvistelevän yhteisen ongelman kanssa.

DuckTales Remastered ja päivitetyt klassikot

Retropelaamiseen ei aina tarvita alkuperäisiä kasetteja. Laittomia emulaattoripelejä on saatavilla pilvin pimein, mutta vanhoja klassikoita myös päivitetään ihan virallisesti.

Monia pelejä onkin optimoitu mobiililaitteille sopiviksi, ja usein varsin onnistuneesti. NES-klassikko DuckTales siirtyi erinomaisesti iPadille, samoin PC-räiskintä Doom. Grim Fandangonkin uusioversio kerää kehuja.

Hauskimman päivityksen on kuitenkin tarjonnut vanha kunnon Nintendo lanseeraamalla Super Mario Maker -pelin, jossa kuka tahansa voi suunnitella omia tasohyppelyitään. Vanhan sukupolven pelit eivät tosiaan ole vain meidän kolmekymppisten ikuisten lasten leikkikenttää.

Retropelaaminen Hyperkin Retron 5 arvostelu HurraaKerkko
Retropelejä pelatessa muistaa, etteivät grafiikat ole kaikki kaikessa.

Easter Egg: Soundcloudista löytää kosolti vanhojen konsolipelien äänimaailmaa matkivia chiptune-biisejä, mutta vinkataanpa tällä kertaa toisesta kasaritribuutista. Blood Bros -kaksikon mix tape on turboahdettu macholla asenteella.

5 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.