Cult Sure: Kun Guns’n’Roses tähditti Mega Man -peliä

Yksi kaikkien aikojen rock-bändeistä yhdessä kaikkien aikojen videopelisarjoista? Kuva: Variety.

Kääntäjä ymppäsi klassikkoyhtyeen klassikkopelin jatko-osaan

1980-90-luvun lapset muistavat ainakin kuulleensa Moonwalker-videopelistä, jossa pääsee seikkailemaan itse Michael Jacksonina. Pelissä popin kuningas taistelee gangstereita ja yliluonnollisia voimia vastaan tanssimalla ja muuntumalla robotiksi.

Mahdollisuus pelata oikeana julkisuuden henkilönä oli tuohon aikaan poikkeuksellinen konsepti. Jackson ei ole kuitenkaan ainoa musiikkiteollisuuden kuninkaallinen, joka on esiintynyt kulttimainetta nauttivassa pelissä. Yksi kaikkien aikojen rock-bändeistä, Guns’n’Roses, on myös päätynyt pikselimuotoon – joskin tietämättään.

Vuonna 1987 julkaistu 8-bittinen Mega Man oli valtava hitti pelinkehittäjä Capcomille. Viiden NES-jatko-osan lisäksi scifi-tasohyppely on loikannut niin uudemmille Nintendo-konsoleille, PC:lle kuin PlayStationille.

Myöhemmät osat on arvostelujen mukaan vastaanotettu vaihtelevasti. Yksi peleistä on jäänyt pelaajien mieleen ennemmin sivuhahmoistaan kuin teknisestä tuotannosta.

Axl Rose ja Slash Mega Manin tähtinä

Mega Man X5 julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 2001. Yleisö kummasteli, miten tutulta ”maverickeiksi” kutsuttujen hahmojen nimet kuulostivat: Axle the Red, Izzy Glow, Grizzly Slash, Squid Adler ja Duff McWhalen… Kaikki ovat Guns’n’Rosesin jäseniä!

Jottei tapaus muuttuisi yhtään enempää sisäpiirin vitsiksi, nimikoinnista saadaan kiittää toisen Capcom-hitin, Resident Evil -pelisarjan hahmo Claire Redfieldiä. Ainakin tavallaan.

Redfieldin ääninäyttelijä Alyson Court oli nimittäin aikanaan naimisissa Capcom USA:n tekstilokalisointitiimin kirjoittajan kanssa. Aviomies sattui olemaan intohimoinen GnR-fani, mutta bändin vetäydyttyä tauolle innostus oli alkanut vuosituhannen vaihteessa laantua.

Kun mies pyysi auttamaan käännöstyössä, Court leipoi sisään kuuluisan easter eggin: alkuperäiset hahmonimet Spike Rosered, Shining Hotarunicus, Crescent Grizzly saivat katu-uskottavan rock-käsittelyn.

Käännöstyö hyväksyttiin ja peli päätyi kauppoihin, aiheuttaen hämmennystä ja huvitusta yleisön keskuudessa. Monet fanit paheksuivat tempausta, jolloin myös aviomies suuttui puolisolleen. “I meant well!” Court kommentoi myöhemmin.

Lue myös: Miksi Marion prinsessan nimi oli Toadstool?

Sarjan nimikkohahmon nimi on alun perin vapaamielinen käännös. Japanissa Mega Man tunnetaan nimellä Rokkuman, joka viittaa musiikkigenreen “rock and roll”. Hmm, Guns’n’Rosesin esiintyminen alkaa kuulostaa varsin loogiselta.

En ole koskaan pelannut yhtäkään Mega Mania, mutta hankin NES-sarjan kakkososan Hyperkin Retron 5 -konsolillani pelattavaksi.

Odotan innolla – tasohyppelyiden klassikko tunnetaan innovatiivisesta pelimekaniikasta, intensiivisestä toiminnasta ja dynaamisesta soundtrackistä. Valitettavasti pelissä ei soi Welcome to the Jungle.

Lue myös: Mikä ‘All your base are belong to us’?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.