Kuukauden Digilluusio: 5 vinkkiä parempaan Facebook Liveen tai Periscopeen

Jaa viestisi maailmalle suorassa lähetyksessä.
Jaa viestisi maailmalle suorassa lähetyksessä.

Näin tuotat paremman broadcastin somessa

Sosiaalinen media on yhä enemmän ”juuri tähän” hetkeen tarttumista. SnapChat haluaa tehdä visuaalisesta viestinnästä mahdollisimman välitöntä ja Periscope, Meerkat ja muut livestriimaussovellukset tekevät kaikista suoran lähetyksen tähtiä.

Livestriimi on 360-videoiden ohella juuri nyt yksi sosiaalisen median kuumimmista ilmiöistä. Sen on huomannut myös Facebook, joka painottaa live-sisältöjä uutisvirrassaan.

Brändeille suoran lähetyksen tuottaminen tuntuu osoittautuvan toisinaan ongelmalliseksi. On vaikea heittäytyä hero-tason videota huonompaan laatuun ja formaattiin, joka ei välttämättä noudata perinteistä draamankaarta.

Mutta huoli pois – Digilluusio jakaa nyt muutaman (kantapäänkin kautta opitun) knopin paremman Facebook Live- tai Periscope-lähetyksen järjestämiseen.

1. Brändää lähetys

Vaikka live-lähetykset ovat luonteeltaan välittömiä, on niistä mahdollista brändinmukaisia ilman jingle-tyylisiä alku- tai lopputunnuksia. Pyri esimerkiksi aloittamaan lähetykset aina samalla tavalla rakentaaksesi tunnistettavaa jatkumoa: näytä alkuun yrityksen logo tapahtumaständillä tai konttorilla ja ota vasta sitten mukaan henkilöitä. Tapahtumissa kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää muiden yritysten tunnusten näkymistä.

Kiinnitä huomiota myös lähetyksen otsikointiin. Periscopessa, jossa kuka tahansa voi kulkeutua livesi äärelle, ymppää otsikkoon brändin nimi tai tagaa lähetyksen päätähti. Facebookissa itsestään puhuminen kolmannessa persoonassa voi osoittaa huonoa makua. Sanoo HurraaKerkko.

2. Valitse päähenkilö

Tästä aasinsillalla itseselvyyteen: ketään ei kiinnosta seurata pitkää, etäältä kuvattua paneelikeskustelua tai päämäärätöntä ja sanatonta haahuilua. Liven tarkoituksena on päästä ja päästää iholle.

Valitse siis juontaja (joka voi olla joko kameran edessä tai takana) ja/tai haastateltava, ja rajoita keskustelun pituus muutamaan minuuttiin.

3. Panosta äänentoistoon

Hyvä, selkeä äänenlaatu auttaa peittelemään katkeilevaa tai pikselöityvää kuvaa. Sekä Periscope että Facebook Live yllättävät sillä, miten hyvin esimerkiksi haastateltavan ääni voidaan taltioida jopa Slushin tai Mobile World Congressin kaltaisissa ruuhkaisissa ja meluisissa tapahtumissa. Kannattaa kuitenkin pysytellä korkeintaan 1-2 metrin päässä lähetyksen starasta.

4. Valmistaudu reagoimaan

Älä sorru pelkkään monologiin vaan pyri tekemään lähetyksestä interaktiivinen. Valikoi muutama kommentti tai kysymys ja vastaa osoittaaksesi arvostusta yleisöäsi kohtaan ja ruokkiaksesi keskustelua. Kyllä, meistä kaikista on tullut chat-juontajia.

5. Varaa akkua

Jos suunnitteilla on yhtään pidempi broadcast, varmista, että älypuhelimen akussa riittää virtaa. Niin Periscope kuin Facebook Live osaavat olla varsinaisia energiasyöppöjä.

Huolehdi myös, että nettiyhteys pelittää: roaming-laskun pelossa wifin varassa Espanjassa tehdyssä Periscope-lähetyksessä zoomaus palautui ikävällä tavalla laajempaan kuvaan rajallisen kaistan takia.

6. BONUSVINKKI: Periscope vai Facebook Live – kumman valitsen?

Sisällön lisäksi sosiaalisessa mediassa on mietittävä jakelukanavaa.

Lähetysteknisiltä ominaisuuksiltaan Periscope ja Facebook Live ovat varsin samankaltaisia. Pelkistetysti voidaan kuitenkin sanoa, että Periscopen kautta tavoittaa muitakin kuin vain omia seuraajia, kun taas Facebook Live on ennemmin omien fanien tavoitteluun.

Periscope on luonnollinen valinta, jos

  1. aktiivisin yleisösi on Twitterissä
  2. haluat tavoittaa esimerkiksi tiettyyn tapahtumaan osallistujia
  3. haluat osallistua suositun hashtagin ympärillä käytävään keskusteluun näyttävästi.

Päivitys: Live-lähetyksen voi nyt järjestää suoraan Twitterissä, joten voit skipata Periscopen.

Facebook Liven etuna taas on se, että

  1. todennäköisesti suurin yleisösi on Facebookissa
  2. lähetykset pysyvät tallessa, eivätkä tuhoudu automaattisesti
  3. Periscopeen verrattuna analytiikka on monipuolisempi ja vertailukelpoisempi

”Vertailukelpoisella” tarkoitan sitä, että esimerkiksi reachia ja Engagement Ratea voi suoraan verrata muihin FB-sivun julkaisuihin. FB Live voitti puolelleen auttamalla tavoittamaan 3x enemmän seuraajia verrattuna aiempien kuukausien orgaanisen reachin keskiarvoon. Poikkeuksellisesta tavoittavuudesta huolimatta myös ER oli yli keskiarvon.

Lisää vinkkejä suoran lähetyksen järjestämiseen

Vieläkö arveluttaa laittaa Periscope pystyyn? Vieläkö yrität livistää Livestä? Lue innoitukseksi 17 kohdan lista ideoista, miten yrityksesi voi hyödyntää livestriimiä. Muista myös, että tarjolla on muitakin livestriimipalveluita.

Viestintä sosiaalisessa mediassa on jakaantunut kahteen leiriin. Yhtäältä keskustelemme ennemmin yksityisviestipuolella ja pienissä yhteisöissä. Toisaalta livestriimitrendi tekee meistä jälleen julkisia vaikuttajia.

Mutta oli kyse sitten kaverille lähetetystä ”snäpistä” tai kaikille seuraajille jaetusta suorasta lähetyksestä, some muuttuu koko ajan välittömämmäksi ja reaaliaikaisemmaksi.

Toisena yhdistävänä tekijänä on tietysti myös video. Twitterissä liikkuvan kuvan katselumäärät ovat 220-kertaistuneet vuoden sisällä, Instagramissa voi jakaa jo 60 sekunnin mittaisia klippejä ja Facebook haaveilee uutisvirrasta, joka on pelkkää videota.

Lienee vain ajan kysymys, milloin Instagramiinkin lisätään mahdollisuus striimata Moonin tai Creman sävyissä.

HurraaKerkko Kerkko Laakso
Hurraakerkko.com on saavuttanut jo 10 vuoden iän. Klikkaa kuvaa lukeaksesi lisää.

Easter Egg: Vaikka kohuttu Tsu on jo vaipunut unholaan, tavallisilla pulliaisilla on yhä mahdollisuus tienata omilla postauksillaan. iPhonelle saatavilla oleva Supe kasvattaa käyttäjämääriään, mutta saa nähdä, jääkö tämäkin uusi some-tulokas Ellon ja Peachin kaltaiseksi tähdenlennoksi.

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.