Kerkon Viralliset Kesäbiisit 2006-2015

Kesäbiisi 2016 HurraaKerkko Banks album cover
HurraaKerkon 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kuunnellaan historian havinaa.

Parhaiden kesäbiisien jäljellä

Yksi sivuston suurista perinteistä, Kerkon Virallisen Kesäbiisin valinta, lähestyy jälleen. Kyseenalainen kunnianosoitus myönnetään jo 11. kertaa. Niinpä onkin hyvä hetki valmistautua juhlaan katsahtamalla menneeseen ja muistella kymmentä ensimmäistä tittelin voittajaa.

2006 Justin Timberlake: SexyBack

Jo ihka ensimmäisestä voittajasta saattoi aavistaa, että tulevinakin Kesäbiiseinä kuultaisiin pop-ralleja ja muita syyllisiä nautintoja. SexyBack koukutti ensimmäisestä junnaavasta konebiitistä lähtien ja pistää tanssijalan vipattamaan edelleen. Kappale vaikuttaa jokseenkin aliarvostelulta, mutta se oli yksi vuosikymmenen lopun pop-musiikkia dominoineen elektro-soundin pioneereista.

2007 Rihanna: Umbrella

Myös seuraavana vuonna mentiin yhdellä tuon hetken suurimmista hiteistä, jonka houkuttelevimpia ominaisuuksia on iskevä biitti. Vähissä vaatteissa esiintyvä laulajatar saattoi myös vaikuttaa päätökseen – mutta vakavasti puhuen Rihannan laulusuoritus tekee biisistä entistä seksikkäämmän. On myös kunnioitettava artistia, joka tanssii koko videon läpi.

2008 Duffy: Warwick Avenue

Muutaman hitin tähdenlennoksi jääneen Duffyn balladi Warwick Avenue on koskettava kertomus parisuhteen päättymisen jälkipyykistä. Biisin asetelmassa ja tunnelmakuvauksessa on jotain kantrihenkistä ja artistin vuodattamat kyyneleet tekevät vaikutuksen.

2009 Sugababes: Get Sexy

Balladin voitettua kolmannen Kesäbiisin tittelin edellisenä vuonna, 2009 veti takaisin tanssilattialle. RedOnen tuottama ja Right Said Frediä lainaava Get Sexy on yksi suurimmista syyllisistä nautinnoistani, joita Kesäbiisiksi on vuosien varrella harkittu. Seksikkyyden ollessa tapetilla huomio kiinnittyy siihen, miten ”kulta-aikanaan” Sugababesit ihastuttivat laihduttamatta itseään tikuiksi tai nakuilematta joka videossa. Biisin kohokohtiin kuuluvat uuden jäsenen käheästi vetämät pre-chorus-osuudet.

2010 Veer-Zaara -elokuvan kappale Tere Liye

Satuin muistelemaan ainoaa näkemääni Bollywood-elokuvaa ja onnistuin löytämään YouTubesta tarinan kliimaksin, jossa toisistaan erotetut rakastajat kohtaavat vuosien jälkeen. Kohtauksen merkitys tuskin täysin aukeaa henkilölle, joka ei ole elokuvaa nähnyt. Turha kuitenkaan alkaa tiivistämään neljätuntista eeposta – annetaan musiikin kuljettaa. Kohtauksen melodramaattiset eleet ilahduttaisivat Sergio Leoneakin.

2011 Bill Conti: Runaway

Vuoden Retron kunniamaininta on myönnetty Kesäbiisi-perinteen alusta saakka, mutta vasta 2011 vanha koulu päihitti tuoreemmat hitit. Bill Contin instrumentaali soi Erittäin Salaisen soundtrackilla, ja sen dynaamista svengiä kelpaa hehkuttaa. Roger Mooren Bond-elokuvien toimintakohtauksia säestettiin usein huomattavasti lyhyemmillä melodisilla äänimatoilla, joten on ilo, että Runawaytä tykitetään koko biisin mitalla.

2012 The Doobie Brothers: What a Fool Believes

Retroilua jatkettiin myös seuraavana vuonna. What a Fool Believes on äärimmäinen yacht rock -klassikko, jonka keveä poljento kätkee sisäänsä melankolisen tarinan. Kappale palaa mieleen joka kevät ja on noussut yhdeksi suosikkibiiseistäni.

2013 – Daft Punk ft. Pharrell Williams: Get Lucky

Massiiviseksi hitiksi noussut Get Lucky jakoi kansan kahteen leiriin: yhdet pitivät biisiä lapsellisena renkutuksena, toiset hehkuttivat sen elävää soundimaailmaa. Yllätys yllätys, minulle biisi oli täyttä nannaa – se oli kenties yksi Random Access Memories -albumin suoraviivaisimmista vedoista, mutta silti tyylikäs hatunnosto ajalle, jolloin musiikissa oli elämää.

Lue myös: Top 10 Daft Punk -biisiä

2014 John Mamann: Love Life (feat. Kika)

Kesäbiisiksi on vuosien varrella harkittu kaikkea rock-revittelystä konehumppaan. Silti John Mamannin esitys poikkeaa aiemmista voittajista: täysin vieras artisti sai lähteä kisaan ilman tuomariston ennakkoasenteita. Love Life ei ollut eniten kuunnelluin kappale, mutta valloittava elämänilo teki siitä täydellisen kesäbiisin.

2015 Banks: Waiting Game

Vuoren huipulta laskeuduttiin melankolian solaan. Herkkä tulkinta ja paineistava syntikka veivät kuitenkin mukanaan ja Banksin erotilityksen valinta Kerkon kaikkien aikojen kymmenenneksi Kesäbiisiksi oli ilmiselvä ratkaisu. Waiting Game nousi lopulta biisiksi, jota Spotifyn mukaan kuuntelin ylivoimaisesti eniten vuonna 2015.

The Show Must Go On

Hurraakerkko-sivusto juhlii tänä vuonna 10-vuotissynttäreitä. Pian selviää, mikä biisi valitaan juhlavuoden viralliseksi Kesäbiisiksi. Näin lopuksi palattakoon vielä kerran taaksepäin, viime vuoden Kesäbiisin valintaan.

Tilaa YouTube-kanavani

Bonuksena vielä blooper-kokoelma videon kuvauksista.

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.