Cult Sure: Miksi Emilio Estevez unohtui Vaarallisesta tehtävästä?

Emilio Estevez esiintyi cameo-roolissa Tom Cruisen Mission: Impossible -toimintatrillerissä.
Emilio Estevez Jack Harmon
Mitä tapahtui Emiliolle? Huom: teksti sisältää juonipaljastuksia.

“Kadonnut” Mission: Impossible -tähti

50 vuotta sitten tv-seikkailuna alkanut Mission: Impossible on kasvanut yhdeksi Hollywoodin suurimmista toimintaelokuvasarjoista. Sen tärkeimpiä vetonauloja ovat päähenkilö Ethan Huntin, tai oikeastaan Tom Cruisen, itse suorittamat uhkarohkeat stuntit.

Omalla kohdalla ensimmäinen viilto on syvin. Vuonna 1996 julkaistu Vaarallinen tehtävä sisälsi enemmän psykologisen trillerin aineksia, mutta loi vahvan pohjan myös jatko-osien suurimittaisille action-kohtauksille. Ikimuistoisiin stuntteihin kuuluivat muun muassa pako tulvivasta ravintolasta, murtautuminen CIA:n päämajaan ja sinkoutuminen räjähtävän helikopterin kyydistä.

Yksi asia vaivasi kuitenkin jo, kun kävin katsomassa elokuvaa teatterissa: miksei Cruisen agenttikollegaa esittävää Emilio Esteveziä mainita crediteissä? Ensin ajattelin, että näyttelijä vain sattuu olemaan hämmästyttävän yhdennäköisen breakfastclubilaisen kanssa – kunnes tajusin, ettei koko Jack Harmon -hahmoa mainita lopputeksteissä.

Ajatukset siirtyivät epäilemään kärhämää kulisseissa, mutta nopea googlailu aikuisemmalla iällä paljasti huomattavasti tylsemmän syyn. Mysteerin selvittäminen oli kaukana vaarallisesta tehtävästä.

Vaarallinen tehtävä Tom Cruise Ethan Hunt
Murtauduttuaan CIA:n päämajaan Tomppa otti tavaksi roikkua köysistä sniikkaillakseen holveihin muissakin Vaarallinen tehtävä -elokuvissa.

Näyttelijöiden välisestä ystävyydestä

Yleensä ilman merkintää roolisuorituksesta jäädään esiintyessä taulukkopalkalla tai cameona, ja Estevezin tapauksessa kysymys on jälkimmäisestä.

Tulevat starat ystävystyivät vuoden 1983 teinidraaman The Outsiders kuvauksissa. Estevezin cameo Vaarallisessa tehtävässä oli vastapalvelus Cruiselle, joka oli suostunut vilahtamaan ilman korvausta kaverinsa länkkärissä Nuoret sankarit vuonna 1988.

Estevezin kiinnittämisen taustalla oli halu shokeerata yleisö tappamalla tunnettu näyttelijä elokuvan alkumetreillä. Renny Harlinin trillerissä Mindhunters noudatettiin samaa kaavaa nirhaamalla leffajulisteessa teoksen päätähdiksi nostetut Val Kilmer ja Christian Slater ensimmäisen puolen tunnin aikana.

Katso myös: Arvostelussa Rennyn ohjaama Painajainen Elm Streetillä 4

Samaa yritti ohjaaja-käsikirjoittaja-nörttien-kuningas Joss Whedon, joka Buffy – Vampyyritappajaa kehittäessään olisi harhautuksen vuoksi halunnut ympätä sarjan alkutunnariin erään hahmon, vaikka tämä kuolisi ensimmäisessä jaksossa. Tuottajat eivät kuitenkaan lähteneet leikkiin, mutta Whedon sai tahtonsa läpi myöhemmin Firefly-sarjan käynnistyessä.

Lyhyt näyttäytyminen Vaarallisessa tehtävässä oli Estevezille aika lailla viimeinen esiintyminen korkean profiilin Hollywood-tuotannossa. Harmi; vaikka Estevez-Sheen-klaanista ehdoton suosikkini on veli Charlie, myös Emilio on taitava näyttelijä.

Monen muunkin superstaran tähti on kyllä himmennyt leffasarjan jälkeen. Mutta toisin kuin Emiliota tai jatko-osan ohjannutta John Woota, kukaan ei kaipaa Limp Bizkitiä.

Lue myös: TOP11 Hyvää biisiä huonosta elokuvasta

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.