Kuukauden Digilluusio: Facebook – netin uusi etusivu?

Facebook Events Recommendations uudet ominaisuudet
Facebook haluaa olla hyödyksi.

Recommendations, Events ja muut ominaisuudet auttavat löytämään tietoa

Facebookin rooli käyttäjien arjessa on muuttunut muutamassa vuodessa.

Palvelu on käyttäjämääriltään yhä suurin – yhdessä Instagramin kanssa niitä käytetään enemmän kuin muita some-palveluita yhteensä – mutta muut ovat korvanneet  sen ominaisuuksia. Eniten huomiota on saanut Snapchat, josta on noussut nuorten suosikki.

Jaamme Facebookissa entistä vähemmän henkilökohtaista sisältöä. FB:sta on tullut ennemmin julkisten puheenvuorojen foorumi (ja kissavideoiden pyhättö) kuin omien kuulumisten jakokanava.

Facebook on toki apinoinut trendikkäämpien palveluiden ominaisuuksia houkuttaakseen suuret yleisöt luokseen, mutta usein tuloksena on uuden nyhtökauran sijaan pelkkää mifua.

Facebook tarjoaa apua arkeen

Muiden emuloinnin ohella Facebook on kuitenkin jo pitkään rakentanut itselleen uutta tarkoitusta. Se haluaa olla netin uusi etusivu.

Uudet notifikaatiot kertovat jo nyt säätiedotuksen tai sattuuko kyseessä olemaan jokin erityinen juhlapäivä. Nämä ovat kuitenkin vasta alkusoittoa vastikään julkistetuille ominaisuuksille.

Recommendationsin kautta voi etsiä esimerkiksi ravintolavinkkejä uudesta kaupungista. Facebookin merkittävimpiä hyötyjä tällä hetkellä on mahdollisuus bongata kiinnostavia tapahtumia, ja päivitetty Events tarjoaa varmasti entistä laajemmin tietoa.

Pian voimme myös hoitaa arkipäiväisiä asioita, kuten sopia kampaamoaikoja, tilata ruokaa ja varata leffalippuja. Voimme jopa pyytää tarjouksia urakoitsijoilta tai muilta palveluntarjoajilta.

Some-palvelu, josta on muutakin hyötyä kuin oman egon pönkittäminen? Sign me up!

Mitä seuraavaksi?

Ei varmastikaan kestä kauan, kun siniseen yläpalkkiin ilmestyy ostoskori, jonka kautta hoidamme sekä Zalandon, Alepan ja Amazonin tilaukset yhdellä kertaa ja Facebookista poistumatta.

Tapahtumien lisäksi automaattinen valikoima päivän uutisia voisi olla positiivinen lisä – joskin se, että aggressiivisesti voittoa tavoitteleva organisaatio sanelisi ”relevantit” uutisaiheet kuulostaa pelottavalta ajatukselta.

Facebook – kuten muutkin some-palvelut – ovat pääasiassa mobiilialustoja, mutta pönkittääkseen uutta rooliaan suuri sininen voisi lanseerata oman verkkoselaimensa, jossa Google-hakupalkin sijaan ensimmäisenä avautuu sinivalkoinen some-fiidi.

Selain rakennettaisiin tutun perustan päälle, aivan kuin FB:n tiimityöpalvelu Workspace. Chromen haastajan pitäisi tosin tarjota jotain todella erityistä pärjätäkseen: vielä nopeampaa selausta ja uudenlaista chatbotien tai some-kontaktien hyödyntämistä.

Ällistyttääkseen käyttäjät palvelun on kuitenkin muistettava, ettei pelkkä mekaniikka riitä – pitää tarjota myös houkuttelevaa sisältöä (tai saada käyttäjät jakamaan sellaista). Sisällön pitäisi myös löytyä helpommin.

Facebook –  muutakin kuin pakkopullaa

Voisiko Facebook olla jälleen jotain muuta kuin ”se pakollinen paha, johon olemme tottuneet” aikana, jolloin kyyniset some-ekspertit tuntuvat vesi kielellä odottavan, milloin matto vedetään Mark Zuckerbergin imperiumin alta?

Globaalista penetraatiostaan huolimatta Facebook on monella tavalla joutunut haastajan asemaan.

Tärkeintä onkin ajaa asennemuutosta: Facebook voi olla muutakin kuin osa someaddiktin FOMO-rutiinia. Uudet tiedonjako-ominaisuudet ovat askel oikeaan suuntaan.

How-to-videoineen ja videobloggaajineen YouTube on kiitänyt valovuosia Facebookin edelle sisällön kiinnostavuudessa. FB tarvitsee oman tubettaja-/facettaja-armeijansa. Kuvassa Jenna Marbles, yksi harvoista tubettajista, joita seuraan. Jenna pääsikin mukaan Digilluusio-artikkeliin, jossa listasin seuraamiani somettajia. Klikkaa kuvaa lukeaksesi.
How-to-videoineen ja videobloggaajineen YouTube on kiitänyt valovuosia Facebookin edelle sisällön kiinnostavuudessa. FB tarvitsee oman tubettaja-/facettaja-armeijansa. Kuvassa Jenna Marbles, yksi harvoista tubettajista, joita seuraan. Jenna pääsikin mukaan Digilluusio-artikkeliin, jossa listasin seuraamiani somettajia. Klikkaa kuvaa lukeaksesi.

Easter Egg: Google on lanseerannut viime kuukausien aikana useita työkaluja – esimerkiksi himomatkailijoille omistetun Trips-sovelluksen. Markkinoijille kiintoisin lienee kuitenkin suomenkielinen Digital Garage -koulutussivusto.

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.