Kuukauden Digilluusio: Sosiaalisen median trendit 2017

Foliohattu päähän – nyt ennustetaan vuoden 2017 some-trendejä.

Mitä sosiaalisen median jäteille tapahtuu vuonna 2017?

Kulunut vuosi on ollut monille sosiaalisen median palveluille uudistumisen aikaa.

Ikonisesta peukusta tunnettu Facebook laajensi tykkäyksistä reaktioihin. Twitter luopui 140 merkin rajoituksesta (ainakin tavallaan).

Instagram otti käyttöön sisältöjä arvioivan algoritmin kronologisen esitystavan sijaan. Mikä merkittävämpää, se luopui roolistaan ”täydellisten hetkien” tyyssijana kopioidessaan Snapchatilta itsestään tuhoutuville viesteille omistetun Momentsin ja lisäämällä livestriimausominaisuuden. Jälkimmäisen tulon myötä voinkin tiivistää toivelistaani.

IG on itse asiassa uniikissa asemassa, sillä toisin kuin kilpailijansa, se operoi tasavertaisesti kahdessa fiidissä: ensimmäinen on omistettu viilatuille kuville, toinen tajunnanvirrantäyteiselle sohimiselle.

Snapchat taasen otti mallia muilta ja ymmärsi, ettei muistojen säästäminen olekaan niin huono juttu. Kuvia voi tallentaa kameran rullalle ja julkaista uudemmankin kerran.

Mutta mitä some-pelikentällä tapahtuu seuraavaksi? Tässä muutamia ennustuksia.

Yksityisviestinnän merkitys kasvaa

Some-käyttäjät ovat alkaneet vältellä julkisia foorumeita ja suosia pienten piirien kanssa keskustelua. Muutama kuukausi sitten uutisoitiin, miten omien asioiden jakaminen on vähentynyt Facebookissa.

Nielsenin tutkimuksen mukaan 59% ihmisistä kokeekin yksityisviestintänsä kasvaneen kahden vuoden aikana ja 56% uskoo määrän kasvavan entisestään tulevan kahden vuoden aikana.

Uudet maailmanvalloituksesta haaveilevat some-palvelut keskittyvätkin varmasti yksityisviestipuolelle. Jo menestyvät yksityisviestimet taasen laajentavat palveluvalikoimaansa – ainakin jos ottavat mallia Lineltä, joka lanseerannut useita lisäpalveluita, kuten maksupalvelu Line Pay.

Embrace the bots

Käyttäjät eivät kuitenkaan käytä pikaviestimiä vain lähipiirin kanssa kommunikointiin: 67% uskoo tulevan kahden vuoden aikana viestivänsä privaatisti entistä enemmän myös yritysten kanssa (Nielsen). Monet brändit ovatkin jo reagoineet tähän perustamalla Snapchat-tilejä ja WhatsApp-ryhmiä.

Lisäksi viestintä automatisoituu entistä vahvemmin. Esimerkiksi Twitter ja Facebook tukevat jo yhtä tämän ja ensi vuoden merkittävimmistä trendeistä: chatboteja. Facebookissa niitä on aktiivisena yli 30 tuhatta ja brändin on mahdollista ohjata yleisöä yksityisviestipuolelle maksetulla mainonnalla.

Facebook – netin etusivu

Vastikään julkaistut ominaisuudet antavat jo vihiä siitä, miten Facebook haluaa tarjota lisäarvoa ”pakenevalle” yleisölleen. Iso sininen haastaa Slackin Workplace-sovelluksellaan, Steamin tulevalla pelikaupallaan, LinkedInin Jobs-välilehden testaamisella Sivujen yhteydessä ja Snapchatin filttereillään.

Kenties Facebook haastaa pian Amazonin ja Alibaban lisäämällä siniseen yläpalkkiinsa ostoskorin. Käyttäjät voivat surffata eri brändien Sivuilla, valita jo saatavilla olevilta tuotesivuilta haluamansa ja tilata kaikki toimitettavaksi yhdellä kertaa – ja koko ostoprosessi yhden FB-session aikana.

Instagram on jo siirtymässä shoppailukanavan rooliin testaamalla mainosformaattia, jossa brändit voivat tagata mainoskuvansa niin, että kuvaa oikeasta kohdasta klikkaamalla käyttäjä voi ostaa tuotteen ”IG:n kautta”.

LinkedIn

Poiketen kaikista muista tässä artikkelissa mainituista palveluista, LinkedIniä käytetään yhä pääasiassa desktopin kautta. Siitä huolimatta palvelun muokkaaminen kauttaaltaan enemmän mobiilisovelluksensa kaltaiseksi on tervetullut päivitys, joka varmasti tullaan näkemään lähikuukausina.

Yleisesti ottaen LinkedIn hakee monessa mielessä Facebookin kaltaista sosiaalista kokemusta, vaikka fokus ammatillisessa verkostoitumisessa pysyykin.

LinkedIn on huomannut, että käyttäjät ovat alkaneet kuluttaa ja tuottaa huomattavasti enemmän sisältöä – todennäköisesti Pulse-artikkelien myötä – ja haluaa varmasti tarjota lisää työkaluja sisällöntuotantoon.

Palvelu kehittää myös hakuominaisuuksiaan, jotta työpaikan tai työntekijän metsästyksestä tulee entistä helpompaa.

Muutamat huhuilevat myös natiivista videotuesta, mikä olisi luonteva uudistus.

Twitterin epävarma tulevaisuus

Twitterin on pitänyt tutkiskella itseään paljon viime aikoina. Huhumylly palvelun myymisestä jatkuu, eikä Vine-videopalvelun lopettaminen varmastikaan ole ainoa tarvittava uudelleenjärjestely.

Epävarmuudesta huolimatta Twitter on julkistanut siirtyvänsä VR/360-videoareenalle mahdollisesti jo alkuvuodesta. Tämä tarkoittanee natiivitukea 360-formaatille.

Twitter on pitkään tarjonnut eioota käyttäjille, jotka toivovat mahdollisuutta editoida jo julkaisemiaan twiittejä. Välillä syy vastustella on tekninen, välillä aatteellinen (jottei kukaan väärinkäyttäisi esimerkiksi upotettuja twiittejä). Kuluneen vuoden aikana implementoitujen muutosten jatkeena Twitterillä voi olla takinkäännön paikka, mikäli se haluaa mielistellä käyttäjiään.

snapchat spectacles
Demo Snapchat Spectacles -laseilla kuvatusta videosta.

Snapchat – haastaja

Snapchatin käyttöaste on yhä matala verrattuna moniin kilpailijoihin, mutta sen vaikutusta koko alaan ei voi kiistää.

Kun aiemmin Snapchat oli pelkkä teinien juttu – etenkin jenkkiteinien – lähivuosina palvelu haluaa kasvaa muissakin ikäryhmissä ja globaalilla skaalalla.

Vastikään julkistettu IPO asettaa Snap Incille paineita takoa rahaa, mikä voi poikia mainostusmahdollisuuksia myös Yhdysvaltojen ulkopuolella.

3 formaattia: video, video, video

Videon merkitys on viimein selvinnyt  markkinoijille, ja panostus kasvaa entisestään. Hubspotin tutkimuksen mukaan 48% markkinoijista aikoo lisätä jakelukanaviinsa YouTuben ja 39% Facebookin videojulkaisun tulevan vuoden aikana.

Facebook visioikin, että vuonna 2020 suurin osa sisällöistä sen fiidissä on videoita. Matkalla tavoitetta kohti ollaan jo. Adoben tutkimuksen mukaan 57% ihmisistä katsoo mieluummin videon kuin lukee pitkän artikkelin.

Kiinnostus virtuaalitodellisuutta kohtaan kasvaa. Googlen mukaan VR-aiheiset (insert ”junan vessa” joke here) verkkohaut ovat nelinkertaistuneet kuluneen vuoden aikana. On toki huomioitava, että sosiaalisessa mediassa kyseessä on yleensä 360-video, ei täysiveristä virtuaalitodellisuutta.

Laajemmin ajateltuna voidaankin ajatella, että tulevan vuoden aikana tarjolla on yhä enemmän interaktiivista mediaa: 360-kuvia ja -videoita sekä  livestriimejä. Snapchat Spectacles 115 asteen linsseineen tuskin siirtyy massatuotantoon, mutta niiden tarjoama ruudun asentoon mukautuva video viestii tulevaisuudesta, jossa kuljemme kamera edellä.

Jäikö listalta joitain merkittäviä trendejä? Jaa visiosi kommenteissa!

Markkinoijan on myös entistä tärkeämpää muistaa, missä ympäristöissä sisältöjä kulutetaan ja minkälaiset laatuvaatimukset yleisöllä on.
Markkinoijan on myös entistä tärkeämpää muistaa, missä ympäristöissä sisältöjä kulutetaan ja minkälaiset laatuvaatimukset yleisöllä on.

Easter Egg: Tulevana vuonna muutoksia on luvassa myös Googlen hakualgoritmeihin. Lue lisää iProspectin sivulla.

3 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.