Guilty Pleasures: Last Christmas  

Whamin romanttisesta jouluklassikosta Last Christmas julkaistiin 4K-restauroitu versio.
Wham Last Christmas
Last Christmas on kaikkien aikojen sympaattisin tarina sydänsurusta.

Last Christmas on joululaulujen moderni klassikko

Bing Crosby haaveilee valkoisesta sellaisesta, mutta englantilaiselle poikabändille kelpaa vain muisto viime joulusta.

Wham!-yhtyeen Last Christmas on tarina kaihosta ja menetetystä rakkaudesta, mutta sellaiseksi kenties kaikkien aikojen symppiksin. Syntikkasoundi tempaisee mukaansa ensitahdeista lähtien ja George Michaelin pehmeä lauluääni – jota mehutin jo Fastlove-biisiä muistellessa – kuiskailee kuuntelemaan loppuun saakka.

Tehtävä Alpeilla

Musiikkivideossa on tarinaa varsin laihanlaisesti.

Kaveriporukka kerääntyy juhlistamaan sesonkia laskettelukeskukseen. Kohdatessa vilkutellaan ja halaillaan kuin kliseisimmässä tv-mainoksessa. Lämmin tunnelma jatkuu illallisella, ja etenkin Georgen ja ex-tyttöystäväksi paljastuvan irman välillä, kun joulukuusta koristellessa otetaan sattumalta lähikontaktia.

Voisi jopa lohkaista, että ”George has wood”, mutta laulajan seksuaalisen orientaation huomioon ottaen on todennäköisempää, että kuuseen kurkottava irma kapsahtaa pian katajaan.

Musiikkivideosta julkaistiin 4K-restauroitu versio 2019.

Myöhemmin illalla George uppoutuu muistelemaan onnellisempia aikoja irman kanssa. Irma on nimittäin lahjoittanut Georgelta saamansa korun nykyiselle poikaystävälleen (joka sattuu olemaan Whamin toinen jäsen Andrew Ridgeley. Ystävyys on erikoista). Verrattain kylmä veto irmalta, kun samassa porukassa hengaillaan.

Kenties kyseessä oli kuitenkin viesti, jonka oli tarkoitus auttaa Georgea luopumaan haaveista. Lopulta muistot ovatkin vain muistoja, eikä suhde koe renessanssia.

Last Christmas on muutakin kuin joululaulu

Vuonna 1984 julkaistu biisi on onnistunut tekemään harvinaisen siirtymän pelkästä joululaulusta yhdeksi aikansa ikonisimmista pop-kappaleista. Lumiukko-piirretystä tuttu ja etenkin suomalaisten rakastama Walking In The Air julkaistiin sekin 80-alkupuolella, muttei edusta aikakauden soundia.

Last Christmas taasen on kasareinta kasaria – yhtä merkittävä aikansa tuotos kuin Laura Braniganin Self Control, taannoisessa Virallinen Kesäbiisi –skabassa noteerattu Toton Africa tai Pretty Womanin myötä maailmanlaajuiseksi hitiksi noussut Roxetten It Must Have Been Love.

Kenties juuri kasarisoundi on syynä sille, ettei yksikään moderni cover tee originaalille oikeutta. Toki versioidessa halutaan välttää kopiointi, mutta tässä tapauksessa päivitys nykyaikaan ei koskaan tunnu luontevalta.

Wham!-hitti on korvamato miellyttävimmästä päästä, eikä tämä joulu ole varmasti last Christmas, jolloin kappaletta kuuntelen. Kirvoittihan se oman Kasarikultti-arvostelunsakin – katso video ja muista tilata YouTube-kanavani!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.