TOP 10 Daft Punk -suosikkibiisiäni

Guy Manuel de Homem-Christo ja Thomas Bangalter sykähdyttävät musiikillaan ja ulkoasullaan.

Ranskalaisen elektroduo Daft Punkin parhaat

Olen fanittanut Daft Punkia heidän ensimmäisestä hitistään saakka (ja tietämättäni jopa pidempään). Musiikkivideo, jossa koiranaamainen mies seikkailee New Yorkin kaduilla popitellen Guy Manuel de Homem-Christon ja Thomas Bangalterin biisiä, imaisi sisäänsä puolidokumentaarisella otteellaan – ja tietysti iskevällä groovellaan.

Da Funk oli kuitenkin vain alkusoittoa. Around the Worldin ja One More Timen kaltaiset hitit ovat nousseet elektromusiikin klassikoiden joukkoon ja Random Access Memories -albumi teki Daft Punkista maailmanlaajuisen kaupallisen jättimenestyksen. Ces messieurs eivät ole vain minun lempirobottejani.

Mutta mitkä ovat Daft Punkin ikimuistoisimmat julkaisut? Tässä omat suosikkini.

#10 Gust of Wind

Varmasti muiden yhteisten projektien ohessa syntynyt Gust of Wind on otsikolleen sopivan raikas rakkauslaulu. Pharrellin sooloalbumi Girliltä löytyvän biisin kohokohta on kertosäe, jonka talk box -efekti on täyttä Daft Punkia.

#9 Get Lucky / Give Life Back to Music

Monet kritisoivat Get Luckya yksinkertaiseksi renkutukseksi. Omintakeinen soundi kuitenkin vangitsi koko maailman huomion, ja sen onnistui innostaa muitakin artisteja palaamaan digitaalisista äänikirjastoista oikeiden soitinten äärelle. Get Lucky oli keskustelunavaus, Give Life Back to Music Daft Punkin suuri julistus.

#8 Tron: Legacy Theme

Random Access Memories ei ollut ensimmäinen kerta, kun Daft Punk irtautuu puhtaasta elektrosoundistaan (vaikka toki tällä kertaa varmasti käytettiin pelkkiä digitaalisia instrumentteja). Tron: Legacyn soundtrack on täyttä rautaa – etenkin sen tunnusmelodia, joka taipuu niin sinfoniseen ja rauhaisaan tunnelmaan kuin lopputeksteissä kuultavaan biittikikkailuun.

#7 Music Sounds Better With You

Tosiaan, Daft Punk -faniuteni alkoi tavallaan jo ennen kuin yhtye oli edes julkaissut yhtäkään sinkkua. Guy Manuelin tuottama Stardust-kappale ei ole puhdasverinen Daft Punk -biisi, mutta soulin, diskon ja elektron välissä seikkaileva äänimaailma oli hallussa jo ennen Thomasin kanssa kollaborointia. Sivumainintana suosittelen toistakin Guy Manuelin tuotosta, Sébastien Tellierin eteeristä Kilometer-kappaletta.

#6 Harder Better Faster Stronger

Pienelokuvista koostuvassa Interstella 5555 -tarinassa avaruussankari lähtee pelastamaan bändeineen kidnapattua rakastettuaan.

Discovery-albumin biisien ympärille rakennettiin oma anime-tyylinen animoitu avaruusepookki Insterstella 5555. Biisillä (jonka komparatiivien järjestystä en koskaan muista oikein) kestää jonkin aikaa startata, mutta loppua kohden kierrokset kertyvät hurjiksi. Muutama miinuspiste siitä, miten paljon biisi nojaa sampleen Edwin Birdsongilta. Myöhemmin Kanye West sämpläsi taas Daft Punkia, mikä johti muihinkin yhteisiin projekteihin.

#5 Around the World

Daft Punkin ikonisimman musiikkivideon taustalla on omalaatuisesta tyylistään tunnettu Michel Gondry (joka ohjasi myös Stardustin ainoan hitin). Tanssiesitys hypnotisoi niin tehokkaasti, ettei ole varmaa, kumpaa tulisi kiittää sinkun menestyksestä – videota vai itse biisiä.

#4 Derezzed

Yksi Tron: Legacyn kohokohdista on yökerhossa käytävä joukkotappelu, jonka taustalle cameo-roolin heittävä dj-kaksikko iskee Derezzed-kappaleen. Melodia on intensiivinen vuoristorata, joka kiitää eteenpäin sata lasissa.

#3 Black Skinhead

Daft Punkia voi vain harvoin kutsua aggressiiviseksi, mutta Kanye Westin Black Skinhead on kaikessa ahdistavuudessaan nautinnollinen kokemus. Biisi on niinkin onnistunut, että se on yksi hiphop-suosikkibiiseistäni.

#2 One More Time

Myönnetään – kun olet kuullut noin 30 sekuntia, olet kuullut koko biisin. One More Time on kuitenkin yksi suurimmista Daft Punk -biiseistä. Se kätkee sisäänsä petollisen paljon kerroksia ja hypnoottisen soundin, jota kukaan ei voi jäljitellä. Tämän kappaleen tahtiin tanssiessa bileet eivät lopu koskaan.

#1 I Feel It Coming

The Weekndille tuotettu kappale nousee korkealle osin uutuudenviehätyksen vuoksi, mutteivät syyt siihen lopu. Kappale on täydellinen yhdistelmä tuottajien ja esiintyjän soundeja: pehmeää soul-kutumusiikkia elektrovaikutteilla.

Daft Punk Suomeen?

On aina jotenkin hauskaa huomata, miten pitkään on fanittanut tiettyä artistia tai elokuvaa. Daft Punk tuli elämääni varhaisessa teini-iässä. Muistan yhä oman television saatuani katsoneeni Music Sounds Better With Youta ja Around the Worldia MTV:ltä sekä kuunnelleeni One More Time -sinkkua Stockmannin levyosastolla.

Sattumalta Daft Punk on myös onnistunut soluttautumaan osaksi muita fanituksen kohteita, kuten Tron-soundtrack ja yhteistyöt Pharrell Williamsin ja Giorgio Moroderin kanssa.

Toivottavasti saan joskus mahdollisuuden nähdä yhtyeen livenä. Because these robots rock.

Edit: Kaveri antoi sattumalta oivallisen syyn laatia tämä lista:

4 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.