Kuukauden Digilluusio: Mitä on ASMR?

ASMR rentouttaa – varaudu roolileikkeihin ja pitkiin katseisiin.

ASMR on somen kutkuttavin videotrendi

Sosiaalista mediaa pidetään yleensä visuaalisena mediana, mutta yhdelle yhteisölle audio on vielä kaikki kaikessa.

ASMR tulee sanoista autonomous sensory meridian response, ja videoiden tavoitteena onkin rentouttaa herättämällä katsojan tahdosta riippumattomia fyysisiä tuntemuksia – etenkin miellyttävää kihelmöintiä (tingles). Näitä aiheutetaan visuaalisilla ja ääniärsykkeillä.

ASMR on vielä kenties vaiettu alakulttuurinsa, mutta siitä on innostunut valtaisa joukko.

Googlen mukaan ilmiö on niin suosittu, että termillä ASMR haetaan enemmän YouTube-sisältöjä kuin termeillä candy tai chocolate. ASMR kiinnostaa eniten 18-24-vuotiaita naisia ja miehiä, joista 77% hakee myös kauneuteen ja kuntoiluun liittyviä aiheita.

Pelkästään YouTubesta löytyy miljoonia ASMR-videoita, minkä lisäksi mobiililaitteille on ladattavissa useita dedikoituja videosoittimia.

Jonkinlaisena kuriositeettina Suomi on yksi kiinnostuneimmista maista. Tämä johtuu kenties siitä, että kyseessä on uusi viestinnän muoto – olemmehan myös ahkerimpia emojien käyttäjiä.

ASMR on oma taidemuotonsa

Videoilla ”artistit” esiintyvät kameralle puhuen ja elehtien rauhoittavaan sävyyn. Monilla on käytössä 3Dio tai muu erityisvalmisteinen mikrofoni, jolla saadaan aikaan mielikuva siitä kuin artisti puhuisi suoraan korvaasi. Videoita kannattaa katsoa kuulokkeet päässä.

Välillä höpötellään niitä näitä, välillä käytetään lasipurkkeja tai muita arkisia esineitä rekvisiittana. Myös roolileikit ovat supersuosittuja – etenkin lääkärintarkastukset ja muut hoidot. Etenkin näissä videoissa on ihailtava, miten artistit vetävät tunninkin mittaisia sessioita yhdellä otolla.

Esiintyjien taso vaihtelee, eivätkä videot aina tunnu toimivan. Yleisö on silti erittäin omistautunutta. Monilla YouTubessa julkaisevilla artisteilla on satoja tuhansia seuraajia ja videot voivat saada miljoonia katselukertoja.

Voin myöntää itsekin hurahtaneeni ASMR-videoihin.

Yksi suosikeistani on englantilainen WhispersRed. Tekijä panostaa lavasteisiin ja puhuu luontevammin kuin monet kollegansa, jotka ovat joko valinneet heikkolaatuisen mikrofonin tai kuulostavat siltä, kuin he puhuisivat pikkuvauvoille.

Lue myös: Uudet 10 tekijää, joita seuraan somessa

Kihelmöivää vaikutusta  ei ole todistettu tieteellisesti, mutta hätkähdellessäni simuloidun korvien puhdistuksen tahtiin kuin väistelisin luoteja The Matrixissä uskon, ettei kyse ole pelkästä huuhaasta. Valitettavasti joudun kuitenkin yhä puhdistamaan vaikkuni itse.

YouTube-kanavaltani löydät soittolistan, johon olen kerännyt muutamia ASMR-suosikkivideoitani. Käy rentoutumassa!

Easter Egg: Suosikkipodcastini How Did This Get Made on muuttunut maksulliseksi, minkä johdosta kaikki HurraaKerkko.com-artikkeleissa mainitut jaksot eivät välttämättä ole enää saatavilla. Löytyipä lisää nuristavaa audiostriimauspalveluista – ennen tarvitsi harmitella vain Spotifyn ala-arvoista, aina samoja kappaleita soittavaa shufflea.

2 Responses

  1. Hyvä artikkelin! Törmäsin tähän sinun juttuusi vahingossa tämän vuoden puolella ja aloin sitten itsekin katselemaan näitä ASMR videoita. Tulinpa nyt takaisin kommentoimaan, että minulla on musiikin kuuntelu vaihtunut kokonaan ASMR:ään. http://asmr.fi sivustolta löysin ison listan suomalaisista ASMR artisteista ja tosiaan juttu on levinnyt suomeen isosti! Toivottavasti muutkin löytävät tämän upean tunteen artikkelisi myötä!!

  2. Kiitos kommentistasi, Jonna! ASMR on tosiaan kiehtova ilmiö – hauska, että sen ympärille on kasvanut myös suomalainen yhteisö.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top