TOP 10 biisiä Stallone-elokuvista

Sylvester Stallonen leffat ovat täynnä testosteronia myös soundtrackeillä.
Sylvester Stallonen elokuvat ovat täynnä hyvää musiikkia.

Rocky tykkää rockista

Kunnioitukseni Sylvester Stallonea varten on kasvanut vuosien varrella. Kyseessä ei ole pelkkä action-leffojen lihaskimppu, vaan moniulotteinen näyttelijä ja ammattitaitoinen elokuvantekijä, joka on esittänyt muutamia valkokankaan ikonisimpia sankarihahmoja. Stallonen elokuvia on ilo katsella, sillä hän tuntuu aina panostavan rooleihinsa sataprosenttisesti, vaikka tietäisi elokuvan olevan huono.

Lisäksi leffoissa on usein minuuttikaupalla hyviä biisejä. Niinpä luvassa onkin lista muutamista suosikkibiiseistäni Stallonen elokuvissa.

Spoiler: Jätämme listalta score-musiikin – muuten melkein jokainen valinta olisi Bill Contin sävellys. Toki silti kuullaan paljon musiikkia Rocky-elokuvista. Spoiler #2: listalla ei ole yhtään kappaletta Stallonen ja Dolly Partonin tähdittämästä musikaalista Rhinestone.

10. Yazoo: Let Go (elokuvasta Tango & Cash, 1989)

Aloitamme biisillä, jonka valitseminen tuntui pieneltä huijaukselta – sitä ei nimittäin purkitettu varta vasten elokuvaa varten. Alun perin vuonna 1982 julkaistun Don’t Gon ympärille rakennetaan kuitenkin dramaattinen performanssi, jonka esittää Teri Hatcher.

9. Frank Stallone: Two Kinds of Love (elokuvasta Rocky II, 1979)

Syltyn veli heittää cameo-roolin ”naapuruston jukeboksina” ja saattelee nyrkkeilijäsankarin kotiin soulahtavan lemmenlurituksen tahtiin. Two Kinds of Love jää usein muun Rocky-musiikin varjoon, sillä elokuvasarjan soundtrackit ovat turboahdettuja suuremmilla klassikoilla.

8. Survivor: Burning Heart (elokuvasta Rocky IV, 1985)

Rocky-elokuvat tunnetaan testosteronintäyteisellä musiikilla maustetuista kuntoilukohtauksistaan, mutta saagan neljäs osa on lähestulkoon pelkkää treenimontaasia. Burning Heart alleviivaa kylmän sodan dramatiikkaa kohtalokkaalla paatoksella.

7. Frank Stallone: Far From Over (elokuvasta Staying Alive, 1983)

Sylvester palkkasi veljensä purkittamaan tunnarin legendaarisen tanssielokuvan ei niin legendaarista jatko-osaa varten.

Far From Over on kaukana Saturday Night Liven tunnelmista, vaikka mukana disco-vaikutteita onkin. Silti biisi noteerattiin vuoden takaisella 11 hyvää biisiä huonosta elokuvasta -listalla.

6. Sammy Hagar: Winner Takes It All (elokuvasta Over The Top, 1987)

Over The Top on kaikkien aikojen paras elokuva kädenväännöstä – ja todennäköisesti myös ainoa.

Sammy Hagar peri biisin rock-bändi Asian laulajalta, koska alkuperäinen performanssi ei tuotantotiimin mielestä kuulostanut tarpeeksi häijyltä. Winner Takes It All tykittää adrenaliinia suoneen heti kitaranvingutusintrosta lähtien.

5. Tessa Thompson: Grip (elokuvasta Creed, 2015)

Vaikka kyseessä on spin-off, Creed on Rocky-sarjan parhaita vetoja. Edellisistä osista poiketen soundtrack nojaa sinfonisen musiikin ja rockin sijaan pääosin hiphopiin. Grip on poikkeuksellisen sensuelli ja tunnelmallinen kappale ollakseen Stallone-elokuvassa. Propsit siitä, että biisin esittää yksi leffan päähenkilöistä.

4. Jean Beauvoir: Feel the Heat (elokuvasta Cobra, 1986)

Cobra on Stallonen ryppyotsaisimpia toimintaelokuvia. Synkistelyn keskellä otetaan useita hengähdystaukoja, joiden aikana Stallonen poliisityötä seurataan kasarimusan soidessa. Feel the Heat on synavetoinen kertomus taistelusta epätodennäköisyyksiä vastaan.

3. Robert Tepper: No Easy Way Out (elokuvasta Rocky IV, 1985)

No Easy Way Out on Winner Takes It Allin hengenheimolainen. Se on kuin Rockyn personal trainer, jonka energia pakottaa puskemaan vaikka läpi harmaan kiven. Katso arvosteluni elokuvasta Rocky IV YouTubessa. Muista myös tilata kanava!

2. Survivor: Eye of the Tiger (elokuvasta Rocky III, 1982)

Jos kokonainen elokuvasarja pitäisi tiivistää yhteen biisiin, kyseessä olisi joko Gonna Fly Now tai Eye of the Tiger. Survivorin teos on niin ikoninen, että kaikki tunnistavat sen kitarasoundin välittömästi. Katso arvostelu Rocky III:sta ja sen tunnarista Eye of the Tiger.

1. Dan Hill: It’s a Long Road (elokuvasta First Blood, 1982)

Jerry Goldsmithin scoren päälle rakennettu It’s a Long Road tarjoaa katkeransuloisen päätöksen John Rambon yhteenotolle pikkukaupungin viranomaisten kanssa. Se kuvastaa elokuvan teemoja yksinäisyydestä ja sisäisestä kamppailusta.

Stallone ei ole yhtä arvostettu auteur kuin Quentin Tarantino, mutta molempien elokuvissa on mieleenpainuvat soundtrackit. Jäikö listalta uupumaan joku fanittamasi Stallone-leffabiisi? Kerro kommenteissa!

4 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.