Mitä tapahtuu elokuvassa Episode VIII: The Last Jedi?

The Last Jedi juoni
Episodi VIII:n juonen spekulointia, episodi 2.

Star Wars Episode VIII:n juonen spekulointia

Tähtien Sota -avaruussaagan onnistuneesti uudelleen käynnistänyt The Force Awakens saa jatkoa jouluna 2017. Jatko-osasta on valunut julkisuuteen vain muutamia tiedonjyviä – tärkeimpänä varmasti sen nimi, The Last Jedi.

Salamyhkäisyys on saanut nörtit jakamaan teorioita ja huhuja elokuvasta, ja spekuloihan HurraaKerkkokin Episode VIII:n juonta viime vuoden Film Februaryn alussa. Carrie Fisherin tuore omaelämäkerta The Princess Diarist ei anna vihjeitä.

Ensimmäisen virallisen trailerin julkaisun lähestyessä on aika päivittää valistuneiden arvausten lista. Jatka lukemista! PÄIVITYS 04/2017: Ensimmäinen teaser on julkaistu ja vahvistaa uskoa muutamaankin alla esitettyyn spekulaatioon – lue ensireaktiot videoon!

Kuka on viimeinen jedi?

Vastikään paljastettu otsake The Last Jedi sai fanit pohtimaan salaliittoteorioita uudistuneella puhdilla.

Episodi VII:n lopussa nuori Rey löytää pitkään kadoksissa olleen jedimestari Luke Skywalkerin. Ensireaktiona tuntuukin luontevimmalta, että otsikko viittaa Lukeen, sillä tiettävästi kukaan hänen jälkeensä ei ole saanut jedin arvonimeä. Aiemmissa episodeissa häneen on viitattu useaan otteeseen viimeisenä jedinä.

Yksi tulevan elokuvan tärkeimmistä teemoista on varmasti se, että Luke kouluttaa Reylle Voiman saloja. Voi olla, että viimeinen jedi onkin Rey. Alkuperäiskielellä ’jedi’ on myös sanan monikkomuoto, joten kenties otsikossa viitataan sekä mestariin että oppilaaseen.

Aavistuksen mielenkiintoisempi koukku asetelmaan on teoria siitä, että Luke kouluttaa Reyn täysin uudella tavalla, jotta Voiman oppi säilyy, muttei ole jedien suojeluksesta kiinni. Reystä ei tule jediä vaan hän ansaitsee jonkinlaisen uuden identiteetin, ja Luke jää viimeiseksi jediksi.

Kylo Renin Darth Vader -pakkomielle yltyy, minkä lisäksi hän varmasti jäljittää Reytä, Finniä ja etenkin Luke Skywalkeria.

Kylo Renin tehtävä

Virallisen PR-materiaalin punaiseksi värjätty Star Wars -logo on inspiroinut myös teorian siitä, että pimeälle puolelle langennut Kylo Ren olisi viimeinen jedi – olihan Kylo viimeinen virallisesti Luken kouluttama taistelija.

Tapettuaan isänsä Kylo varmasti painiskelee omantuntonsa kanssa samalla, kun hän kouluttautuu tappavammaksi Renin ritariksi.

Mutta miksi tarkalleen Kylo seivästi isänsä valosapelillaan? Eräs erittäin potentiaalinen teoria esittää, että Kylo onkin Luken orkestroimana siirtynyt pimeälle puolelle toimiakseen salaisena agenttina. Niinpä Ren kiitti isäänsä Episodi VII:ssa siksi, että tämän kuolema auttaisi häntä olemaan uskottava pahis pomonsa silmissä.

Tiettävästi Kylon esittäjä Adam Driver bongattiin samassa kuvauspaikassa kuin, mistä Rey löysi Luken, joten ainakin jonkinlainen kohtaaminen Kylon ja entisen opettajansa välillä on todennäköinen. Mark Hamill on vihjannut Twitter-tilillään olevansa mukana myös Episode IX:ssä, joten kuolettavaa kaksintaistelua tuskin on luvassa.

Kuka Snoke on?

Viimeisen jedin metsästys ei tähän lopu. Teorioita riittää vaikka millä mitalla: yksi sanoo, että se olisi suurkansleri Snoke, toinen taas Yodan ja muiden Voima-aaveiden tekevän comebackin.

Snoke tuskin lukeutuu viimeisten jedien joukkoon, mutta hänen identiteettinsä on mysteeri. Hahmo oli ainoa merkittävä epäkohta Episodi VII:ssa juuri siksi, että hänen taustansa oli niin epäselvä (ja koska kyseessä oli tietokoneanimaatio).

Fanit ovat esittäneet villejäkin teorioita pahiksen taustoista. Suurkansleri onkin Darth Maul, Mace Windu tai se jediksi kouluttautuva pikkupoika Episodi III:sta. Snoken on myös arveltu olevan Episodi IV:stä ja Rogue Onesta tuttu Grand Moff Tarkin.

Snoken esittäjä Andy Serkis on kuitenkin todennut, että Snoke on originaali hahmo, joten korkealentoiset teoriat lienee syytä unohtaa.

Detaljina mainittakoon, ettei Snoke välttämättä osaa käyttää Voimaa – tästä ei ole näyttöä Episodi VII:ssa.

kuka on Snoke Star Wars
Onko Snoke sittenkin langenneen jedin julmuuden todistanut Sors “ai-sillä-hahmolla-on-nimikin” Bandeam?

Huhumylly kiihtyy

Star Wars Episode VIII: The Last Jedi saapuu teattereihin 15.12.2017. Lienee jo varmaa, ettei otsikkoa käännetä suomeksi – mikä edelleen syö The Force Awakensin kohdalla. Huhumylly juonen kohdalla kiihtyy kiihtymistään ja saa uutta pontta, kunhan ensimmäinen virallinen traileri julkaistaan. Kenties saamme jo vihiä Reyn vanhemmista?

”Pääsaagan” ulkopuolinen Rogue One: A Star Wars Story jätti toivomisen varaa, mutta jos Episodi VIII  jatkaa edeltäjänsä  tyylillä, luvassa on varmasti erinomainen seikkailu. En malta odottaa!

4 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.