Arvostelussa Carrie Fisherin The Princess Diarist

Carrie Fisherin elämäkerta The Princess Diarist paljastaa, mitä Star Warsin kulisseissa tapahtui.
Carrie Fisher Princess Diarist
Carrie Fisher jakaa salaisuuden vuosikymmenten takaa omaelämäkerrassaan The Princess Diarist

Ainutlaatuinen kurkistus Star Warsin kulisseihin

Alkuperäinen Star Wars -trilogia vei jalat alta 10-11-vuotiaana, eikä takaisin ollut enää paluuta – osa minusta jäi asumaan tuohon kaukaiseen galaksiin ikuisiksi ajoiksi.

Paljastus siitä, että Carrie Fisherillä oli salasuhde tuohon aikaan yhä naimisissa olleen Harrison Fordin kanssa ensimmäisen Tähtien Sodan kuvauksien ajan, ei kuitenkaan aluksi tuntunut tarinalta, josta haluan tulenpalavasti kuulla lisää. Hyvät arvostelut käänsivät lopulta pään. Lisäpontta antoi kirjoittajan menehtyminen vuodenvaihteessa.

Fisherin omaelämäkerta The Princess Diarist aiheutti ilmestyessään pienimuotoisen kohun. Fisherin ja Fordin suhde ei kuitenkaan ollut erityisen skandaalinomainen tai traaginen, mutta onko tarina viihdyttävä?

Prinsessapäiväkirja avautuu

The Princess Diarist jakautuu kolmeen osioon.

Ensimmäinen kertoo Fisherin vastentahtoisesta viihdeteollisuuteen siirtymisestään sekä hänen ja Fordin eli “Carrisonin” suhteen vaiheista. Irtonaiset muistikuvat yhdistyvät lyhyeksi dokumentaariseksi narratiiviksi, joka kerrotaan ikääntyneen Carrien näkökulmasta.

Toisessa osiossa avataan nuoren Carrien elokuvatuotannon aikaiset päiväkirjat. Merkinnät ovat sekalainen kokoelma tunnontuskia, runoja ja lyhyitä tarinoita. Lukija saa eturivin paikat Carrien sielunelämään ja siihen, miltä naimisissa olevan, itseä huomattavasti vanhemman miehen kanssa salaa puuhastelu tuntui ja mitä se vaati.

Kolmannessa osassa otetaan etäisyyttä Carrisoniin ja keskitytään Fisherin kokemuksiin koko kansan prinsessa Leiana. Fisher ruotii kuuluisuuden ihanuutta tai ennemmin kiroa – vaikka hän kertoo arvostavansa fanejaan, hän irvailee heidän fanaattisuutensa kustannuksella turhankin kanssa.

Tämä osio tuntuu romanssikertomuksen jälkeen irtonaiselta ja on teoksen tylsin. Muutama kommentti Fisherin ja Fordin nykyisestä suhtautumisesta toisiinsa saa tosin katkeransuloisen sävyn kirjoittajan kuoleman myötä.

Imperiumin vastaisku Fisher Ford
Tieto salasuhteesta antaa uusia mausteita Imperiumin Vastaiskun katsomiseen…

The Princess Diarist on leikekirja

Olen vuosien varrella lukenut muutamia viihdetähtien elämäkertoja. The Princess Diarist ei ole yhtä hauska kuin Greg Sesteron the Disaster Artist eikä yhtä inspiroiva kuin Arnold Schwarzeneggerin Total Recall. Se ei myöskään ole kirja elokuvan tekemisestä siinä, missä Roger Moore kertoi omaelämäkerrassaan kattavasti kokemuksistaan kameran edessä ja takana.

Fisherin teos erottuu joukosta kaikkein ”tajunnanvirtamaisimpana” – Fisherin ajatus kulkee välillä niin villiä vuoristorataa, että lauseita joutuu pilkkomaan aktiivisesti palasiksi. Lukija voi kuvitella tekevänsä haastattelua aikuisesta Fisheristä, jonka tyyli on tunnetusti korkealentoinen ja sarkastinen.

Kerrontatyyli vaihtelee osioiden välillä: ensimmäinen on melko kepeää ja sarkastista tekstiä, päiväkirjat taas on kirjoitettu nuoruuden vakavuudella ja paikoin muistuttavat enemmän romanttista kaunokirjallisuutta kuin pelkkää rakaspäiväkirjamaista tapahtumien luettelointia.

Parasta antia ovat Fisherin huomiot vastanäyttelijästään. Ford on Fisherin silmissä kypsä aikuinen, joka ei puhu paljoa ylimääräistä. Mies ei ole tuomiolla aviorikoksesta tai siitä, ettei suhde jatkunut – eikä Fisher pidä itseään uhrina.

Leia uudessa Star Warsissa

Film Februaryn kunniaksi HurraaKerkko esitti teorioita elokuvan Episode VIII: The Last Jedi tapahtumista. Fisher ehti purkittaa esiintymisensä Leiana, mutta saa nähdä, huomioidaanko edesmeno VIII:ssa.

Tuottajat ovat jo sanoneet, ettei Fisheriä digitoida uuden trilogian päätösosaan Rogue One -tyylillä. Tämä voi tarkoittaa, että Leia menehtyy tulevassa episodissa – tai sitten hänet vain mainitaan ohimennen IX:n alussa samaan tapaan kuin Christopher Lee Kuninkaan paluussa.

The Princess Diarist on vauhdikkaasti ja huumorilla kerrottu omaelämäkerta. Sen merkittävin ansio ei ole irtosuhteella herkuttelu vaan se, että se tarjoaa – ihmeellistä kyllä tuhansien ja tuhansien making ofien jälkeen – ainutlaatuisen kurkistuksen Star Warsin kulisseihin.

Katso myös: Oikea järjestys katsoa Star Wars -saagan elokuvat

Force Awakens Leia Solo
…Ja viimeiseen yhteiseen näyttäytymiseen valkokankaalla.

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.