Kuukauden Digilluusio: Miten Batman-meemi syntyi

Batman meemi My Parents Are Dead
Mistä Batman-meemi My Parents Are Dead on peräisin?
Batman meemi My Parents Are Dead
Mistä Batman-meemi My Parents Are Dead on peräisin?

Batman Slapin alkuperä

Hurraakerkko-blogi täytti kuluneella viikolla jo yksitoista vuotta. Tuona aikana on ehditty käsitellä vaihtelevia aiheita elokuvista musiikkiin ja sosiaalisesta mediasta Keravaan.

Tämän kirjoituksen (pää)aiheena ei ole oman torven tööttääminen, mutta historian havina innosti käsittelemään kuvaa, joka generoi jatkuvasti liikennettä sivustolle. Siirtykäämme siis seläntaputtelusta posken läpsintään.

Netti on täynnä variaatioita sarjakuvaruudusta, jossa Batman nähdään pieksemässä vastahankaista apuriaan Robinia. Suosion innoittamana Hurraakerkko hyödynsi aihiota artikkelissa Huomenta, meemi-Suomi! vuonna 2014.

Piirroksen historia kantautuu kuitenkin vuosikymmenten taa.

Alkuperäisessä ruudussa Batman on vasemmalla, mutta meemiksi nousseessa versiossa kuva on käännetty.

Kuuluisa ruutu on nostettu vuonna 1965 World’s Finest -lehdessä julkaistusta Edmond Hamiltonin ja Curt Swanin tarinasta.

Tutut sankarihahmot elävät vaihtoehtoisessa todellisuudessa, jossa Batman uskoo Teräsmiehen olevan syyllinen isänsä kuolemaan ja ryhtyneensä yön ritariksi vain kostaakseen kryptonlaiselle.

[Päivitys 2020: miksi ihmeessä tätä ideaa ei käytetty väsähtäneessä Batman v Superman -elokuvassa? Luulisi isän tai jonkun sukulaisen kuoleman motivoivan huomattavasti enemmän kuin kollegan, jota fanitkaan eivät tunnista. Lähdemateriaali tarjoaisi toki myös tahattoman komiikan aineksia, kun kuulisimme Ben Affleckin ulisevan sanan “Deeeaaaaad”.]

Tiettävästi ensimmäinen versio ruudusta, jossa vuorosanat on vaihdettu, esiintyi SFWChan-sivustolla vuonna 2008. Muokattujen tekstien lisäksi myös kuva on käännetty ympäri.

Lue myös, miten meemit ohjaavat sosiaalisia normeja

Uusi sommittelu suorastaan pakottaa hahmot suhtautumaan toisiinsa uudella tavalla: Batman keskeyttää Robinin puheen iskullaan. Meemi nähdäänkin yleensä tyrmäämässä yleisesti paheksutun väittämän. Robinin kuvastama lausuja päästelee suustaan niin hölmöjä, että ansaitsee Batmaniin samastuvan julkaisijan mielestä rangaistuksen.

Meemistä löytää versioita hakusanoilla Batman slap tai sen ”virallisella” nimellä My Parents Are Dead, mutta voit napata tyhjän, korkealaatuisen templan talteen suoraan tästä. Kuka lieneekään jäljentänyt alkuperäisen printin teräväksi digiversioksi, meemiyhteisö on ikuisesti kiitollinen.

Batman slap My Parents Are Dead
Internet kiittää Batman-meemistä.

Easter Egg: Huhtikuun ensimmäisenä päivänä pääsin mukaan olympiahankkeeseen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.