Arvostelussa Alien: Covenant

Arvostelussa uusin Alien-elokuva.
Arvostelussa uusin Alien-elokuva.

Ridley Scott kasvattaa Alien-universumia entisestään

Ridley Scottin ohjaama Alien: Covenant pähkinänkuoressa: erinomaiset tehosteet, paljon tunnelmaa ja kenties Alien-elokuvasarjan parhaita chestbursting-kohtauksia. Elokuvan rakenne on kuitenkin epätasapainoinen, hahmogalleria tylsä ja liika dialogivetoisuus latistaa tunnelmaa.

Jos haluat perehtyä tarkemmin Alien-sarjan jatkoon, jatka lukemista. Varoitus: arvostelu sisältää yksityiskohtia Alien: Covenantin tapahtumista.

Avaruusalus Covenant matkustaa kohti kaukaista planeettaa perustaakseen siirtokunnan. Onnettomuuden vuoksi miehistön on herättävä kryo-unestaan. Toipuessaan he vastaanottavat mystisen signaalin, joka johdattaa heidät kymmenen vuotta aiemmin kadonneen Prometheus-aluksen miehistön jäljille.

Tuntemattomalla planeetalla heitä odottaa edellisestä elokuvasta tuttu androidi David. Covenantin miehistö joutuu keskelle suurta salajuonta ja tappaja-alieneiden uhriksi. Xenomorph-hahmot näyttäytyvät kaikessa komeudessaan ja kaiken lisäksi näemme olennosta useita variaatioita.

Miksi Scottin uudet Alienit eivät innosta?

Covenant on jatkoa muutaman vuoden takaiselle Prometheus-elokuvalle – arvosteluita myöten. Uutuuden arvostelut näyttävät nimittäin seuraavan edeltäjänsä jalanjäljillä: valtaosa on pettynyt näkemäänsä.

Miksi niin moni vaikuttaa väittävän, etteivät uusimmat Alien-elokuvat oikein tunnu Alien-elokuvilta? Kenties onkin pohdittava, miksi kaikki odottavat Ridley Scottin elokuvilta varsinaista avaruusolentojen massateloitusta.

Alkuperäinen Alien oli ytimeltään slasher-kauhuelokuva avaruudessa, mutta se ei ollut pelkkää sisuskaluilla herkuttelua. Tappajakin nähtiin kunnolla vasta loppusuoralla.

Alienin ensimmäinen puolikas oli taidokasta jännityksen kasvatusta ja verkkaista hahmoihin tutustumista. Päähenkilöiden tutkiessa avaruusolentojen haaksirikkoutunutta alusta yleisölle vihjaistiin suuremmasta tarinasta. Alien on pitkään täyttä scifiä, ennen kuin sen on väännyttävä suoraviivaiseksi kauhuelokuvaksi.

Syy yleiselle pettymykselle Prometheusta ja Covenantia kohtaan lienee James Cameronin ohjaamassa Alienin jatko-osassa. Aliens kunnioitti ykkösosan kauhuelementtejä, mutta teki örkkien jahtaamisesta ennemmin toiminnallisen sotaelokuvan, jossa ei luoteja ja alieneita säästelty.

Kaksi ensimmäistä Alien-elokuvaa ovat molemmat scifi-klassikoita, mutta tuntuu, että kakkososan alieneilla mässäily jätti monet fanit ikuisesti janoamaan suurten ajatusten sijaa verta ja suolenpätkiä.

Omalla Alien-listallani Prometheus on todella korkealla. Muutama juonenkäänne ontuu, mutta se on silti sarjan tyylipuhtain tieteiselokuva: siinä pohdiskellaan niin koneen ja ihmisen kuin tieteen ja uskonnon suhdetta.

Covenantin miehistö jää todella yksiulotteiseksi verrattuna muihin Scottin tai Cameronin ohjaamiin Alien-elokuviin

Mitä jäin kaipaamaan

Tästä päästäänkin Covenantin merkittävimpään epäkohtaan. Se yrittää olla sekä Alien että Prometheus, eikä onnistu täysin kummassakaan.

Body horror -kohtaukset kouraisevat tehokkaammin kuin koskaan aiemmin (jopa vaikuttavammin kuin Shawn hätäsektio edellisessä elokuvassa), mutta kauhistelut sijoittuvat pääosin elokuvan ensimmäiselle puoliskolle.

Toinen puolisko taasen on turhankin dialogivetoista, jopa Prometheus-fanille. Davidin ja toisen androidin Walterin suhde ei kiinnosta, ja katsoja vain odottaa, milloin pahisandroidi puukottaa jengiä selkään.

Lisäksi isoimmat juonenkäänteet – se, että David tappoi niin Prometheukselta kanssaan selvinneen Shawn kuin engineers-kansan – sivuutetaan todella hätäisesti.

Prometheuksen ja Covenantin välissä olisikin pitänyt olla vielä yksi leffa, Davidin Oma Elokuva, jossa olisi keskitytty Shawn ja Davidin välirikkoon ja kunnolla luodattu androidin pakkomiellettä tuhota luojansa. Covenant haaskaa kaksi mielenkiintoista teemaa sivulauseiksi.

Alien-elokuva, jossa on vain kaksi päähenkilöä, olisi ollut tuulahdus raikasta ilmaa sen jälkeen, kun kaikissa edeltäjissä on 10-20 hahmoa pelkästään odottamassa alieninruoaksi joutumista. Se olisi voinut myös selventää Alien-mytologiaa, joka alkaa olla jo turhankin monimutkainen.

Kolmen tähden avaruusseikkailu

Onko Alien: Covenant katsomisen arvoinen elokuva? On – tavallaan. Se tarjoaa katsottavaa niin scifin kuin horrorin ystävälle, muttei tarpeeksi kummallekaan.

Alien-hahmon ystävä saa nauttia tyylikkäistä tehosteista. Näemme xenomorphin hyökkäyksen yksityiskohtaisemmin kuin koskaan. Toimii, vaikka valtaosa tehosteista on CG, eikä “practical”.

Lopuksi bonuksena kuuman suihkukohtauksen taustalla kuultava tunnelmallinen Paolo Nutinin biisi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.