Cult Sure: Mitä tapahtui Nik Kershaw’lle?

Nik Kershaw muistetaan hiteistä, kuten The Riddle – ja käynnistään Suomessa.

Kun tapasin The Riddlen esittäjän…

Yllättävän lyhyt. Se oli ensimmäinen ajatukseni, kun tapasin Nik Kershaw’n vuoden 1998 Syksyn Sävelen finaalilähetyksen kulisseissa.

MTV3:n perinteisen musiikkikisan suosio oli tuolloin pohjalukemissa, mikä kuvastui studion pienessä koossa. Voittokappaleesta, Marita Taavitsaisen Andrésta, nousi yllättäen jättimäinen hitti, mikä palautti ohjelman aiemmin nauttiman arvostuksen kuin korkeamman tahon armosta (tosin vain muutamaksi vuodeksi).

Noihin aikoihin comebackia yritti moni muukin takavuosien musiikillinen suosikki. 80-luvun artistit, kuten Modern Talking, julkaisivat Best of -kokoelmia ja remix-versioita vanhoista hiteistään kosiskellakseen uutta sukupolvea.

Aallon mukana myös herra Kershaw rantautui kylmään pohjolaan. Hänet oli kutsuttu Syksyn Sävelen tähtivieraaksi esittämään kasariklassikkonsa Wouldn’t It Be Good ja The Riddle.

Jälkimmäinen kappale oli jäänyt mieleen Ostos-tv:n mainoksesta, jossa puffattiin ”äärimmäistä” 80-luvun hittikokoelma-CD:tä. Lyhyt näyte riitti tekemään teininörtistä fanin ja rohkaisi pyytämään nimikirjoitusta iskelmäkisan kuvaustauolla.

Jo se, että saatoin lähestyä brittiartistia ilman kenenkään estelyjä, kertoi suosion huipun jääneen jo taa. Aivan kuin se, että mies oli suostunut tällaisen ohjelman vieraaksi ei olisi jo paljastanut samaa asiaa.

80-luvun päättymisestä viesti myös vaalean jättipehkon vaihtuminen lyhyeen tummaan kampaukseen ja värikkäiden vaatteiden mustaan pooloon. Kershaw näytti ennemmin Kummelin Timo Kahilaiselta vetämässä Steve Jobs -imitaatiota kuin legendaarisen Live Aid -hyväntekeväisyyskonsertin tähdeltä.

Oli miten oli, niiden 30 sekunnin ajan, kun Kershaw vastasi ootogrääf pliis -pyyntöön, artisti vaikutti mukavalta ja brittiläisen kohteliaalta.

Missä Nik Kershaw on nyt?

Nimikirjoitus on sittemmin kadonnut, eikä Kershaw välttämättä edes muista käyneensä Suomessa.

Vaikkei kuusikymppinen artisti kamppaile kuunnelluimpien kappaleiden listan kärkisijoista, aktiivinen hän edelleen on. Keikkaa pukkaa ympäri Eurooppaa ja tuoretta musiikkia kuultu useiden leffojen ääniraidoilla. Sivustollaan hän luonnehtii itseään itseironisesti “lyhyeksi, mutta täydellisesti hahmottuneeksi” artistiksi.

Vuosien varrella Kershaw on tehnyt yhteistyötä monien britti-rock-tähtien kanssa. Hän on muun muassa laulanut taustoja Elton Johnille yhdessä George Michaelin kanssa. John on kehunut Kershawta ”sukupolven parhaaksi lauluntekijäksi”.

Kershawn suurimmat hitit eivät ole vuosien saatossa menettäneet tehoaan huolimatta siitä, että artisti on itse hirtehisesti todennut The Riddlen olevan ”hölynpölyä; 1980-luvun pop-tähden hämmentynyttä horinaa”.

Erityisen hyvältä biisit kuulostivat livenä MTV3:n studiossa, jossa ne saivat Joel Hallikaisen ja Timo Koivusalon pitämään suunsa kiinni edes hetken aikaa ja teininörtin ensi kertaa myöntämään, että 80-luvulla tehtiin sittenkin hyvää musaa.

Viimeksi Kasarikesän varrella: Arvostelussa Road House

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.