Kuukauden Digilluusio: Videostrategian työkaluja Googlelta

Thinkwithgoogle-sivusto tarjoaa paljon vinkkejä trendeihin tarttumisesta ja sisältöjen optimoinnista.
Thinkwithgoogle-sivusto tarjoaa paljon vinkkejä trendeihin tarttumisesta ja sisältöjen optimoinnista.

Video on verkon suosituin sisältöformaatti

Miljardeja videoita julkaistaan ja katsotaan eri kanavissa päivittäin, ja erään arvion mukaan 80% kaikesta verkkoliikenteestä on videota vuoteen 2019 mennessä.

Valtaosa brändeistäkin on viimein ymmärtänyt videon merkityksen. Silti videoiden tuottaminen nähdään yhä turhan usein raskaana ja etenkin hintavana prosessina – oli kyseessä sitten yksittäinen teos tai kokonainen sarja.

Video onkin joidenkin silmissä samanlainen ilmiö kuin sosiaalinen media vielä 3-4 vuotta sitten: sen hyödyt pitää todistaa ennen kuin sen käyttöä on edes kokeiltu.

Pelkkä videoiden tekeminen tekemisen vuoksi ei luonnollisesti riitä, vaan taustalla on oltava strategia ja vahva konsepti. Niinpä seuraavaksi tarkastellaan muutamia videostrategian suuntaviivoja Googlelta, jonka omistama YouTube on yksi netin merkittävimmistä videoalustoista.

Kolme sisältötyyppiä: Hero, Hub, Help

Google jakaa YouTube-sisällöt kolmeen kategoriaan. Jaottelu soveltuu hyvin muihinkin some-kanaviin ja auttaa arvioimaan eri konseptien painoarvoa.

Hero

Sisällöt, jotka aiheuttavat selkeän katsoja- tai engagement-piikin. Ei julkaista säännöllisesti. Usein hero-sisältö viittaa suurempiin tuotantoihin, mutta periaatteessa asemaan voi nousta mikä tahansa sisältö.

Hub

Säännöllisesti julkaistava sisältö, joka antaa katsojalle syyn palata kanavalle.

Help

Vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin. Sisällöt voivat liittyä omaan palveluun/tuotteeseen tai yleisesti suosittuihin aiheisiin. Help-sisällöt kannattaa suunnitella niin, että niistä on apua vielä useamman vuoden jälkeen, joten jokaisella trendillä ei tarvitse ratsastaa.

Kolme sisällöntuotantotekniikkaa: Create, Collaborate, Curate

Työskenneltyäni sosiaalisen median parissa pitkän aikaa olen nähnyt videon osallistavan tehokkaammin kuin staattiset kuvat, ja erään asiakkaan kampanjassa videot generoivat myös enemmän myyntiä kuin muut julkaisut.

Jos kuitenkin yhä epäilet tuotantoresurssien riittävyyttä, älä huoli – kaiken videosisällön ei tarvitse olla omaa. Google ehdottaakin seuraavia tuotantomalleja.

Create

Ensimmäisessä mallissa brändi vastaa sisällöntuotannosta. Sisältö viestii brändin arvoja ja on yleensä tuotantoarvoiltaan korkealaatuista ja hiottua.

Collaborate

Brändi voi myös tehdä yhteistyötä vaikuttajan kanssa. Vaikuttajamarkkinointimallissa video(t) julkaistaan usein tubettajan omalla kanavalla, mutta sisältö on selkeästi brändätty viestimään yhteistyöstä.

Curate

Sisältö voi olla myös yleisön tuottamaa, jolloin videosta ei tule vain tarinankerronnan mekanismi, vaan työkalu tarinan luomiselle. Kuratoimalla käyttäjien sisältöä brändi voi tuoda esille aidompia viestejä.

Sisältötyyppien määrittely ei riitä strategiaksi

Videostrategiaa luodessa on tietysti huomioitava samat asiat kuin missä tahansa strategiassa: muun muassa kohderyhmät, tavoitteet ja jakelukanavat.

Videota ei kuitenkaan tarvitse aina analysoida puhki, sillä totuus sen merkityksestä on yksinkertainen. Brändin on priorisoitava videoon, sillä yleisökin tekee jo niin.

Easter Egg: Digilluusio vetäytyy heinäkuun ajaksi kesälomalle, mutta Kasarikesä jatkuu. Mikäli missasit, katso Kasarikultti-arvio Road Housesta tai lue pop-tähti Nik Kershaw’n kuulumisista.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.