Arvostelussa Bloodsport (1988) – katso video!

Bloodsport arvostelu Van Damme
Bloodsportilla on ollut suuri vaikutus budo-leffoihin ja videopeleihin.

Jean-Claude Van Damme ensi kertaa pääroolissa

Bloodsportin (1988) tuotantoprosessista kiertää useita tarinoita, joiden todenmukaisuudesta ollaan montaa mieltä.

Elokuva perustuu Frank Duxin omakohtaiseen kertomukseen siitä, miten hän soluttautui aasialaiseen rikollisjärjestöön. Jean-Claude Van Dammen taasen sanotaan saaneen ensimmäisen tähtiroolinsa yllättämällä tuottaja Menahem Golanin kadulla ja heittämällä kiertopotkun tuuman etäisyydellä tämän naamasta.

Olivat tarinat tosia tai eivät, Bloodsport on vaikutusvaltainen toimintaelokuva, joka on inspiroinut niin leffoja kuin videopelejä.

Van Dammen esittämä Dux osallistuu raakaan ja erittäin salaiseen kamppailuturnaukseen, johon kutsutaan taistelijoita ympäri maailmaa. Osallistuminen on hänen tapansa kunnioittaa opettajaa, mutta taistelusta päävastus Chong Lin kanssa tulee entistä henkilökohtaisempi, kun pahis melkein tappaa Van Dammen kaverin kehässä.

Kehän ulkopuolella Van Damme väistelee yhdysvaltalaisten agenttien yrityksiä kuljettaa hänet takaisin armeijan palvelukseen ja tekee lähempää tuttavuutta turnausta tutkivaan journalistiin.

Bloodsport hiipii so bad it’s good -osastolle. Kaikesta paistaa tuotantoyhtiö Cannonille tuttu matalan budjetin meininki. Juonesta riittää saivarreltavaa ja vaikka mukana on Forest Whitakerin tasoisia esiintyjiä, näyttelijänsuoritukset ovat kömpelöitä. Etunenässä tietysti nautinnollisesti överiksi vetävä Van Damme.

Kaiken kökköyden painaa kuitenkin villaisella, kun varsinainen Kumite-turnaus alkaa.

Kumite! Kumite! Kumite!

Ottelut ovat huikeaa seurattavaa, kun mukana on aitoja kamppailulajien taitajia. Turnauksen edetessä taisteluparit käyvät yhä mielenkiintoisimmaksi – yksi erikoisimmista otteluista on eläinten lailla liikkuvan taistelijan ottelu sumopainijaa vastaan.

Van Dammen vastustajista suosikkini on muythai-mestari Paco (Paulo Tocha) omintakeisine kamppailuasentoineen ja askelluksineen.

Komeimmat liikkeet on tietysti Van Dammella. Spagaattitaitoja esitellään taajaan, ja yksi vastustaja hoidellaan iskulla sukukalleuksiin. Tämä varmasti inspiroi videopeli Mortal Kombatin Johnny Cage -hahmoa.

Bloodsport tehtiin aikaan, jolloin niin sanottu ”edit fighting” oli kuumaa hottia, joten finaaliottelussa komeasti lentävä kiertopotku nähdään useampaan kertaan. Samaa tehostetta hyödynnettiin esimerkiksi Arnold Schwarzeneggerin Commandon loppuhuipennuksessa.

Bloodsportin soundtrack tuo mieleen toisen Schwarzenegger-leffan. Ensimmäinen Terminator-elokuva on yhtä lailla halpistuotanto, mutta synavetoinen score imaisee mukaansa.

Jos muuten kiinnostuit, miten käsirysyjä kuvataan, suosittelen katsomaan tämän videon Jackie Chanin tyylistä.

Viimeksi Kasarikesän varrella: The Running Man -arvostelu

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.