Arvostelussa Bloodsport (1988) – katso video!

Jean-Claude Van Damme ensi kertaa pääroolissa

Bloodsportin (1988) tuotantoprosessista kiertää useita tarinoita, joiden todenmukaisuudesta ollaan montaa mieltä.

Elokuva perustuu Frank Duxin omakohtaiseen kertomukseen siitä, miten hän soluttautui aasialaiseen rikollisjärjestöön. Jean-Claude Van Dammen taasen sanotaan saaneen ensimmäisen stararoolinsa yllättämällä tuottaja Menahem Golanin kadulla ja heittämällä kiertopotkun tuuman etäisyydellä tämän naamasta.

Van Dammen esittämä Dux osallistuu raakaan ja erittäin salaiseen kamppailuturnaukseen, johon kutsutaan taistelijoita ympäri maailmaa. Osallistuminen on hänen tapansa kunnioittaa opettajaa, mutta taistelusta päävastus Chong Lin kanssa tulee entistä henkilökohtaisempi, kun pahis melkein tappaa Van Dammen kaverin kehässä.

Bloodsport menee tuotantoarvoiltaan vähän so bad it’s good -osastolle. Osa dialogista ja näyttelijäsuorituksista on kömpelöitä ja juonesta löytyy saivarreltavaa.

Kaiken tuon painaa kuitenkin villaisella, kun Kumite-turnaus alkaa. Ottelut ovat huikeaa seurattavaa, kun mukana on aitoja kamppailulajien taitajia. Van Dammen vastustajista suosikkini on muythai-mestari Paco (Paulo Tocha) omintakeisine kamppailuasentoineen ja askelluksineen.

Komeimmat liikkeet on tietysti Van Dammella. Spagaattitaitoja esitellään taajaan, ja yksi vastustaja hoidellaan iskulla sukukalleuksiin. Tämä varmasti inspiroi videopeli Mortal Kombatin Johnny Cage -hahmoa.

Elokuva tehtiin aikaan, jolloin niin sanottu ”edit fighting” oli kuumaa hottia, joten finaaliottelussa komeasti lentävä kiertopotku nähdään useampaan kertaan. Samaa tehostetta hyödynnettiin esimerkiksi Arnold Schwarzeneggerin Commandon loppuhuipennuksessa.

Bloodsportin soundtrack tuo mieleen toisen Schwarzenegger-leffan. Ensimmäinen Terminator-elokuva on yhtä lailla halpistuotanto, mutta synavetoinen score imaisee mukaansa.

Viimeksi Kasarikesän varrella: The Running Man -arvostelu

One Response

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top