Arvostelussa Säpinää Chinatownissa (1986) – katso video!

Säpinää Chinatownissa Kurt Russell
Arvostelussa kulttielokuva Säpinää Chinatownissa.

John Carpenterin toimintaseikkailussa ei turhia hengähdetä

Päivitys 2021: arvostelusta on saatavilla uusi, laajempi versio – katso Säpinää Chinatownissa. Alkuperäisen arvostelun löydät artikkelin lopusta.

Elokuvassa Säpinää Chinatownissa (Big Trouble In Little China) Kurt Russellin esittämä rekkamies sotkeutuu aasialaisten velhojen valtataisteluun. Toimintaseikkailu on täynnä maagisia voimia, omalaatuista huumoria ja vauhdikkaita taistelukohtauksia.

Paras sana kuvaamaan elokuvaa on tosiaan vauhdikas. Toimintakohtausten välillä ei turhaa hengähdetä ja tarvittavat taustoitukset syille ja seurauksille jauhetaan läpi sellaisella hopulla, ettei katsojan selvästi ole tarkoituskaan kiinnostua. Asenne on aivot narikkaan ja nauti siitä, mitä näet.

Leffa oli ilmestyessään floppi, mikä ei sinänsä ole ihme – näin erikoista elokuvaa on varmasti vaikea markkinoida, kun samoihin aikoihin julkaistaan James Cameronin hehkutettu tieteiselokuva Aliens.

Tuotantoprosessikaan ei ilmeisesti ollut pelkkää ruusuilla tanssimista – aluksi sekä Kurt Russell että ohjaaja John Carpenter suhtautuivat projektiin varauksella. Sivuroolissa nähtävä Kim Cattrall on sentään kehunut, ettei hänen roolihahmonsa ole vain tavallinen neito pulassa.

Big Trouble In Little China
Paha velho David Lo Pan tarvitsee vihreäsilmäisen irman saadakseen voimansa takaisin.

Russellin hahmo kuvataan mielenkiintoisella tavalla.

Jack Burton kuvittelee olevansa jengin alfauros, mutta töppäilee koko ajan – hän jopa iskee itsensä tainnuksiin yhden kamppailun alussa. Päähenkilö onkin siis oikeasti leffan todellisen sankarin sidekick.

Säpinää Chinatownissa muistuttaa siitä, miten Hollywood on muuttunut. Näin sekopäisen mielikuvituksellisia leffoja ei yksinkertaisesti enää tehdä – valitettavasti.

Arvosteluvideon alussa tutkitaan muuten kamppailuleffaklassikkoa The 36th Chamber of Shaolin. Lisää kasarileffa-arvosteluita löydät Hurraakerkon YouTube-kanavalta.

Viimeksi Kasarikesän varrella: Toton hitti ei kerrokaan Rosanna Arquettesta

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.