TOP 10 TV-tunnaria 1980-luvulta

kasari hurraakerkko
80-luvun suosikkitunnareiden jäljillä.
kasari hurraakerkko
80-luvun suosikkitunnareiden jäljillä.

Kymmenen eniten fanittamaani kasari-tv-sarjan alkutunnusta

Televisio elää uutta kulta-aikaa, mutta lämpimimmät muistot ruudun ääreltä ovat kuitenkin yhä 1980-90-luvulta.

Kasarikesän kunniaksi listataan Hurraakerkon suosikkeja 80-luvun televisiosarjojen tunnuksista. Järjestys perustuu niin melodiaan kuin tunnarissa nähtyyn kuvastoon, ja listalla nähdään vain sarjoja, joita olen seurannut pienenä. Sarjojen on täytynyt myös alkaa 80-luvulla (ei siis Lemmenlaivaa).

10 Ghostbusters

Ghostbusters-nimellä tuotettiin kaksi piirrossarjaa samoihin aikoihin. Vaikka olen suuri Haamujengi-elokuvan fani, Egonin, Rayn & kumppaneiden seikkailuita kuvaavan sarjan sijaan itselle tutummaksi tuli juuri se toinen animaatio. Filmationin 1970-luvulla tuottamaan tv-sarjaan Ghost Busters perustuvassa animaatiossa kummituksia jahtasi kaksi miestä ja jättimäinen gorilla, jotka huristelivat lentävällä autolla.

Sarjan introssa kannustetaan haamujengiä uuteen seikkailuun. Varusteiden pukeminen on vauhdikas operaatio, jonka lomassa nähdään myös muotoa muuttava robotti ja muita yliluonnollisia ilmiöitä.

Tehdäkseen pesäeroa Filmationin sarjaan elokuvahahmoihin perustuvan animaation nimeksi annettiin The Real Ghostbusters.

Lue myös arvio yllättävän viihdyttävästä uudesta Ghostbustersista

9 Kauniit ja rohkeat

Monelle sarjan parissa 80-90-luvulla kasvaneelle ”Kaunareiden” tunnari on kornia kuraa, mutta alkuperäinen intro on itse asiassa erittäin tyylikkäästi toteutettu. Siinä ei sorruta luettelemaan kameraa kohti kääntyvien näyttelijöiden nimiä, vaan liikutaan dynaamisesti stillistä toiseen. Henkilö- ja kaupunkikuvat ovat – sarjan asetelmalle sopivasti – täydellisiä editorial-tason muotikuvia. Pikkutuhma poven vilautus ohjelmatunnuksen lopussa toimii aina.

8 Matlock

Omalaatuisen juristin tutkimukset käynnistetään dixieland-tyylisellä introbiisillä, jota hallitsevat mahtipontinen trumpetti ja lopussa kuultava leikkisä piano. Ohjelmaklippien päälle liimatut stillit näyttävät tänä päivänä suttuisilta, mutta musiikki vie mennessään.

7 M.A.S.K.

GI Joeta ja Transformersia yhdistävässä sarjassa M.A.S.K muotoa muuntavilla ajoneuvoilla kulkeva tiimi taistelee pahaa V.E.N.O.M-rikollisjengiä vastaan – suurimpana aseenaan tunnusbiisi, joka on täyttä adrenaliinin pumppaamaan saavaa kasarirock-upeutta.

Harkitsin pitkään Transformers-tunnarin lisäämistä listaan, mutta itselle biisi kolahtaa parhaiten vuoden 1986 täyspitkässä elokuvassa kuultavana rock-versiona.

6 Aikahyppy

Aikahyppy oli yksi suosikkisarjojani pienenä, ja sen katkeransuloinen päätösjakso pyörii yhä mielessä merkittävänä tv-tapahtumana (jota kukaan muu tuskin muistaa). Scott Bakulan esittämä tiedemies matkustaa ajassa ja omaksuu ihmisten identiteettejä korjatakseen näiden kokemia vääryyksiä. Sarjassa oli huumoria, draamaa ja toimintaa – ja kenties yksi kaikkien aikojen sympaattisimmista tunnusmelodioista. Intron onnistuu venyä toiselle minuutille (kaudesta riippuen kolmannellekin), vaikka siinä luetellaan vain kaksi päähenkilöä.

5 Hercule Poirot

Puhallinvetoinen melodia on täynnä viettelevää noir-mysteeriä ja kuvitus animaatioista fontteihin retroa. Eikä tietenkään sovi unohtaa David Suchet’n virnettä ja kävelyä. Mestarietsivän ohjelmatunnus on eurooppalaisen tv:n klassikko.

4 Hollywood Beat

80-luvun kuuluisin kyttäkaksikko Tubbs & Crockett asusti itärannikolla, mutta oma suosikkini oli Los Angelesissa rikoksia ratkova etsiväpari Rado & McCarren. Aaron Spellingin tuottama Miami Vice -kopio jäi lyhytikäiseksi, mutta tunnari kuvastaa viihdyttävästi Hollywoodin kaksia kasvoja. Ilman halki lentävä limusiini on edelleen komea stuntti.

Lue myös, mitä sarjan tähdelle Jay Acovonelle tapahtui

3 Ankronikka

Biisi on kaikkien aikojen korvamato. Muutama miinuspiste siitä, että monet näyttävimmistä kohtauksista eivät ole klippejä sarjasta.

Katso myös Hyperkin Retron 5 -arvostelu

2 Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat

TMNT-sarjakuva siirtyi televisioon lapsiystävällisemmällä äänensävyllä ja energisellä tunnarilla. Piirrossarjoilla on mahdollisuus yhdistää haastavia kamera-ajoja ja kuvakulmia saumattomasti toisiinsa, ja Turtles-fani innostuukin alussa ulospäin zoomaavasta kamerasta, kun Michaelangelo veljineen hengailee New Yorkin katoilla. Mestari Tikun mutaatio on toinen kohokohta.

Lue myös, miten TMNT-brändiä sensuroitiin 80-luvulla

1 Ritari Ässä

Ykkössijasta käytiin kova kamppailu, mutta lopulta Ritari Ässän dramaattinen jamittelu vei Turtleseista voiton. Basson jytke on täynnä latausta, jota tumma kertojanääni ja viileä syntikka lisäävät. Ja pakkohan se on myöntää, että aavikon yli ajava KITT on paljon coolimpi kuin kilppareiden pakettiauto.

Listalta jäi suuria klassikoita – muun muassa Ihmemies MacGyver (“tämäniltainen Ihmemies on peruttu.”) ja Simpsonit. Mitkä ovat sinun suosikkejasi? Kerro kommenteissa!

Viimeksi Kasarikesän varrella: Katso arvostelu elokuvasta Säpinää Chinatownissa (Big Trouble in Little China)

6 comments

    1. Moi Risto, jotenkin kuulostaa tutulta – olikos se ulkomainen sarja? satutko muistamaan alkuperäistä nimeä?

      1. Olen joskus 80-luvulla nauhoittanut sen sarjan tunnarin c-kasetille ja merkinnyt kasettiin vain “Suhteita”. Mutta kyllä muistan, että se on ulkolainen (ehkä amerikkalainen, englanninkielinen kuitenkin) sarja. Se mun kasettini taitaa olla nauhoitettu vuonna 1980.

      1. Mulla on noita tunnareita nauhoitettuna kaseteilla (kasetteja parisataa). Haluatko, että laitan niiden sarjojen nimiä sulle? Tää “Suhteita” saa nyt jäädä. Siis sarjojen tunnareita mulla on pirun paljon

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.