Videodrome on vaikuttavin scifi-elokuva, jota et ole koskaan nähnyt
Body horroriksi kutsutun kauhuelokuvien lajityypin mestarin David Cronenbergin tunnetuin ohjaustyö on varmasti hänen tulkintansa Vincent Pricen tähdittämästä tieteiselokuvasta.
Kärpäsen (The Fly, 1986) tunnelma ja tehosteet ovat huippuluokkaa, mutta sydämeni sykkii vielä tiheämmin aiemmalle ohjaustyölle 80-luvun alkupuolelta.
Videodrome – Tuhon ase on Blade Runnerin ohella merkittävimpiä kyberpunk-lajityypin pioneereja, mutta sen suosio on jäänyt huomattavasti Ridley Scottin elokuvaa ”undergroundimmaksi”.
Kyseessä on kuitenkin yksi ehdottomista scifi-suosikeistani ja suosittelen sitä lämpimästi. Se saattaa nimittäin olla vaikuttavin tieteiselokuva, jota et ole koskaan nähnyt.
Max Rennin johtama törky-tv-kanava pyörittää ohjelmistossaan kaikkea pehmopornosta kovaan väkivaltaan. James Woodsin esittämä Max etsii uutta shokeeraavaa hittiä, ja löytääkin sellaisen snuff-tyylisestä Videodromesta.
Ohjelman nähtyään Max alkaa kuitenkin nähdä hallusinaatioita, joissa ihmisen ja koneen ja toden ja kuvitelman välinen raja häilyy. Max ajautuu keskelle salaista sotaa ja vaarallisen anarkistiryhmän pelinappulaksi.
Elokuva kritisoi 80-luvun alun ylivirikkeisenä pidettyä ilmapiiriä ja viihdeteollisuuden valtaa, muttei missään vaiheessa holhoavasti vaan hyvin taidokkaasti rivien välistä. Jos syvä analysointi ja useampi katselukerta ei siis kiinnosta, leffasta voi nauttia ihan tehosteiden ja tarinan puolesta.
Nauttia voi tosin olla hieman harhaanjohtava termi. Musiikin ja kuvaston luoma tunnelma on niin paineistava ja kieroutunut, että se kuumottaa kyynisempääkin katsojaa. Rick Bakerin tehosteet ovat vaikuttavia vielä tänäkin päivänä.
Body horror perustuu kuvaukseen ihmiskehon tuhoutumisesta tai rappeutumisesta. Cronenbergin ohjaustöiden ohella lajityypin valioita ovat muun muassa John Carpenterin The Thing – Se jostakin ja Alien-sarjan elokuvat.
Viimeksi Kasarikesän varrella: Top 10 Michael Jacksonin musiikkivideota 80-luvulta
1 comment