Mitä tapahtuu elokuvassa Blade Runner 2049?

Blade Runner 2049 juoni mitä tapahtuu
Mitä tiedämme uuden, Harrison Fordin ja Ryan Goslingin tähdittämän Blade Runnerin juonesta?
Blade Runner 2049 juoni mitä tapahtuu
Mitä tiedämme uuden, Harrison Fordin ja Ryan Goslingin tähdittämän Blade Runnerin juonesta?

Rick Deckardin tarina jatkuu 6.10.

Kun ensi kertaa kuulin Ridley Scottin aikeista jatkaa Blade Runnerin tarinaa, suhtauduin uutiseen varauksella. Blade Runner on yksi ehdottomia suosikkielokuviani, joten pelkäsin jatko-osan tahraavan rakkaat mielikuvat – Star Wars -etkot ja Die Hardin ja Indiana Jonesin uudelleenlämmittelyt olivat jättäneet pahan maun suuhun.

Viimeisen reilun vuoden aikana julkaistut trailerit ovat kuitenkin saaneet odottamaan elokuvaa kuumeisella innolla. Kuvasto näyttää äärimmäisen tyylikkäältä ja ohjaus uskolliselta alkuperäiselle tyylille. The Force Awakensin, Tron: Legacyn ja Creedin myötä yleinen usko laadukkaisiin comebackeihin on myös kasvanut.

Mutta mitä tiedämmekään tulevan jatko-osan juonesta?

Juonesta on paljastettu vain vähän yksityiskohtia

Blade Runner 2049 sijoittuu 30 vuoden päähän alkuperäisen elokuvan tapahtumista. Ryan Goslingin esittämä poliisi paljastaa pitkään kätketyn salaisuuden, joka liittynee replikantteihin ja sen maalaillaan tietävän loppua ihmiskunnalle.

Onko tarinan armottomalta vaikuttavan pahiksen, Jared Leton esittämän Niander Wallacen, tavoite korvata ihmiset replikanteilla?

Joka tapauksessa hänen suunnitelmansa vaikuttaa liittyvän vuosikymmeniä aiemmin kadonneeseen blade runneriin Rick Deckardiin (jota esittää Harrison Ford – duh!). Wallace toteaa yhdessä trailereista, että tällä on avain tulevaisuuteen.

Trailereiden perusteella Gosling eli K kuitenkin yhyttää virkaveljensä ensin.

K:n taustoista ei ole paljastettu paljoakaan, ja voi olla, että hän jollain tavalla etsii myös itse itseään, sillä Ana de Armas’n esittämä Joi toteaa trailerissä, ettei K:n tarinaa ole vielä kokonaan kerrottu. Ainakin on hyvin todennäköistä, että nimi K on lyhenne Kerkosta.

Viime vuonna julkaistussa tiiserissä K napauttaa pianon koskettimia, mikä tuo mieleen Deckardin musiikkisessiot ensimmäisestä elokuvasta. Olisiko siis myös K replikantti?

Aivan – myös K; Deckardin identiteetistä on spekuloitu vuosien ajan, mutta jos aiheesta oli vielä epäilyksiä, Scott on todennut haastatteluissa, että ”tietysti Deckard on replikantti”.

Ilmeisesti Deckard on uutta mallia, joka on selvinnyt yli ensimmäisessä elokuvassa mainitun neljän vuoden maksimikeston.

Elokuvan maailma laajentuu jättihologrammien ja Atari-logojen valaisemasta suurkaupungista karulle aavikolle, joka muistuttaa häiritsevän tarkasti omia mielikuvia Philip K. Dickin kirjoittamassa Blade Runner -alkuteoksessa Do Androids Dream of Electric Sheep? kuvatusta arosta.

Scottin mukaan aavikko esiintyy heti elokuvan alussa.

”We start off at what I describe as a ‘factory farm’ – what would be a flat land with farming. You can see for 20 miles. No fences, just ploughed, dry dirt.

“You see a massive tree, just dead, but the tree is being supported and kept alive by wires that are holding the tree up. By that tree is a traditional, Grapes of Wrath-type white cottage with a porch. Behind it at a distance of two miles, in the twilight, is this massive combine harvester that’s fertilising this ground. You’ve got 16 Klieg lights on the front, and this combine is four times the size of this cottage. And now a spinner [a flying car] comes flying in, creating dust. Of course, traditionally chased by a dog that barks.

“The doors open, a guy gets out and there you’ve got Rick Deckard. He walks in to the cottage, opens the door, smells stew, sits down and waits for the guy to pull up to the house to arrive. The guy’s seen him, so the guy pulls the combine behind the cottage and it towers three stories above it, and the man climbs down from a ladder – a big man. He steps onto the balcony and he goes to Harrison [Ford]’s side.”

Myös Gaffia esittänyt Edward James Olmos esiintyy elokuvassa, mutta vain yhdessä kohtauksessa. Saa nähdä, vahvistetaanko kohtauksessa varteenotettava teoria siitä, että Deckardin muistot kuuluivat alun perin Gaffille samaan tapaan kuin Rachael-replikantin muistot olivat peräisin oikealta ihmiseltä.

Nähdäänkö Rachael uudelleen? Tuskin. Erään teorian mukaan trailerissa nähtävä, puuhun kaiverrettu numerosarja 6 10 21 viittaa päivämäärään – olisiko kyseessä Rachaelin kotikutoinen hautakivi?

Mitä Blade Runnerin maailmassa on tapahtunut alkuperäisen elokuvan tapahtumien jälkeen?

Kahden elokuvan väliin jäävää aikaa valotetaan Road to 2049 -sivustolla.

Vuonna 2022 sähkömagneettinen pulssi aiheuttaa viikkoja kestävän sähkökatkoksen Yhdysvaltojen länsirannikolla. Elektronisesti tallennettu data tuhoutuu lähes koko maan laajuudelta, ruokavarannot vähenevät, talous romahtaa ympäri maailmaa.

Katkoksen (the Blackout) alkuperä on tuntematon, mutta valtaosa syyttää replikantteja. Niinpä vuonna 2023 ne kielletään laissa.

Wallacen innovaatiot geenimuunnellun ravinnon saralla auttavat päättämään globaalin kriisin ja erakkoluontoista keksijää laajentamaan liiketoimiaan myös Maan ulkopuolisiin siirtokuntiin. Tulevaisuus ei näytä kuitenkaan yhtään sen lupaavammalta – merenpinta on kohonnut niin vaaralliselle tasolle, että Los Angelesin suojaksi on rakennettu jättimäinen muuri.

Uutta Blade Runneria on pohjustettu myös kolmella lyhytelokuvalla, jotka taustoittavat, mitä maailmassa on tapahtunut ykkösosan jälkeen.

Yksi niistä on omistettu Dave Bautistan hahmolle Sapper Mortonille. Toisessa Wallace kertoo replikanttiensa ylivertaisuudesta Tyrell-yrityksen malleihin verrattuna.

Mitä muuta tiedämme?

Scottin, Fordin ja Olmosin ohella tiimissä on alkuperäinen käsikirjoittaja Hampton Fancher. Scott on luovuttanut ohjaajan pestin kehutulle Denis Villeneuvelle, joka haluaa tehdä kunniaa itsekin suuresti fanittamalleen alkuperäisteokselle.

Yksi Blade Runnerin ikonisimpia elementtejä on Vangelisin säveltämä futuristinen score. Hänen saappaisiinsa astuvat Jóhann Jóhannsson ja Hans Zimmer. Jälkimmäisen tyyli on yleensä kaikkea muuta kuin aavemaisen minimalistinen, joten toivon säveltäjän löytäneen uusia ulottuvuuksia.

Blade Runner 2049 ilmestyy 6. lokakuuta ja on katsottavissa 3D- ja 2D-versioina. Pituutta elokuvalla melkein kolme tuntia.

Ensi-iltaan voi valmistautua myös katsomalla yllättävän hyvin onnistuneen live action -version Ghost in the Shell -animesta. Kuvasto ja tunnelma vaikuttavat hyvin samanlaiselta uuden Blade Runnerin kanssa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.