Arvostelussa Flash Gordon (1980) – katso video

Arvostelussa kulttiklassikko Flash Gordon vuodelta 1980.

Mitä tapahtuu Flash Gordon -elokuvassa?

My Heart Will Go On. I Will Always Love You. Flashdance (What a Feeling). Niin moni Hollywood-hitin tunnusbiisi on jäänyt elämään – mutta vain harva niistä on tunnetumpi kuin itse elokuva, jossa se kuullaan.

Flash Gordon on yksi tällaisista poikkeuksista. Harva tuntuu nähneen Dino De Laurentiisin tuottamaa avaruusseikkailu, mutta rock-bändi Queenin esittämä tunnari on sitäkin kuuluisampi.

Queen tuotti itse asiassa koko elokuvan soundtrackin – ja erittäin onnistuneesti: syntetisaattori- ja kitaravetoinen ääniraita on täynnä tunnelmaa.

Mutta mitä tapahtuu itse elokuvassa, kerran se on niin monelta jäänyt näkemättä?

Futiksenpelaaja Flash Gordon joutuu ystävättärensä Dale Ardenin kanssa professori Hans Zarkovin vangiksi. Hulluksi luultu tiedemies johdattaa kolmikon matkalle avaruuteen estääkseen kaukaisen Mongo-planeetan hirmuvaltias Mingiä tuhoamasta Maata.

Flash kuitenkin yhdistää Mongon keskenään sotivat heimot nousemaan vastarintaan Mingiä vastaan, ja maailma pelastuu.

Vuonna 1980 julkaistu Flash Gordon on ollut varmasti jonkinlainen yritys ratsastaa Tähtien Sotien suosiolla. Molemmat ammentavat inspiraatiota samasta lähteestä, Buster Crabben tähdittämistä Flash-episodielokuvistä vuodelta 1936.

Näin vuosien jälkeen onkin pakko arvostaa Flash Gordonin lähdeuskollisuutta kaikessa teatraalisuudessaan ja naiiviudessaan. Tehosteet eivät ehkä ole Tähtien Sotien tasoa, mutta kuvasto ja puvustus ovat paikoin erittäin vaikuttavaa katseltavaa. Flash Gordon erottuu edukseen tuhansien Tähtien Sota -kopioiden joukosta.

Muita kohokohtia ovat Max Von Sydowin omahyväinen esitys keisari Minginä ja Ornella Muti hänen hekumallisena tyttärenään prinsessa Aurana.

Queen oli mukana myös yhden suosikkielokuvani, Highlanderin soundtrackillä. Elokuvan tunnetuin biisi lienee kohtalokas balladi Who Wants to Live Forever?

Samainen kysymys kuullaan itse asiassa myös Flash Gordonissa – onkohan Queen ottanut inspiraatiota Brian Blessedin esittämän haukkamiesten johtajan Vultanin repliikistä? Harmi, etteivät napanneet kuuluisaa lausahdusta ”Gordon’s alive?”

Etenkin Highlander-biiseihin verrattuna Flashin tunnusmusiikki voi kaikessa uhossaan kuulostaa camp-henkiseltä, mutta suosittelen kuuntelemaan soundtrackin muuta antia, kuten kappaleita Ming’s Theme ja The Ring.

Lue myös Flash Gordon on muutakin kuin se Queenin biisi ja suosikkikohtauksistani Star Wars -elokuvissa. Katso lisää Kasarikultti-arvosteluita HurraaKerkon YouTube-kanavalla.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.