Kuukauden Digilluusio: Saako aikuistubettaa?

Mitä on tubettaminen? Entä aikuistubettaminen?

Pitääkö täysi-ikäinen tubettaja luokitella omaksi genrekseen?

Tittelien kunnioittavuus on herättänyt paljon keskustelua viime kuukausien aikana. Aamulehti on siirtynyt sukupuolineutraaleihin virkanimikkeisiin, sosiaalisen median asiantuntijoiden keskuudessa taas ruoditaan nimikettä aikuistubettaja.

Tubettaja on henkilö, joka tuottaa yksin tai ryhmässä videosisältöä sosiaaliseen mediaan, ensisijaisesti YouTube-videopalveluun.

Tunnetuimmat suomalaiset tubettajat sattuvat olemaan teini-ikäisiä tai alle 25-vuotiaita, mistä johtuen varttuneemmat videoharrastajat ovat alkaneet käyttää tunnuksenaan termiä aikuistubettaja.

Aikuistubettaminen onkin hyvin suomalainen ilmiö – esimerkiksi Yhdysvaltojen suurimmat YouTube-tähdet ovat täysi-ikäisiä, mutteivät kutsu itseään aikuistubettajiksi.

Termi on herättänyt voimakkaan vastareaktion media-alan ammattilaisten keskuudessa. Esimerkiksi Timo Katajan mukaan aikuistubettaminen terminä vihjaa, että sisällöntuotanto olisi pelkkää lapsellista hassuttelua.

Omakin ensireaktioni oli negatiivinen. Jotenkin mieleen palautui eräässä CMAD-tapahtumassa käyty keskustelu Community Manager -tittelin suomenkielisestä vastineesta. En voinut ymmärtää, miksi joku haluaisi kaikkien käyttävän termiä nettikätilö, enkä myöskään, miksi täysi-ikäisen pitäisi erikseen identifioida itsensä aikuistubettajaksi.

Sittemmin olen kuitenkin pohtinut termin käyttötarkoitusta hieman tarkemmin.

Keino erottua massasta

Tädit tubettaa -kaksikko Maiju Kauppila ja Tiia Koivusalo ovat olleet ensimmäisten joukossa käyttämässä termiä. Heidän mukaansa tarkoitus on yksinkertaisesti erottua massasta nuorempien tekijöiden dominoimalla alalla.

Itsensä nimittäminen aikuistubettajaksi onkin varmasti monille vain keino tunnistautua yleisölle tai potentiaaliselle yhteistyökumppanille samaan tapaan kuin lifestyle-bloggaaja tai pelitubettaja.

Genrelajittelu ei kuitenkaan herätä samankaltaista, vaistonomaista syrjintäepäilyä kuin lajittelu tekijän arvomaailman tai fysiikan (etenkin sukupuolen tai iän) mukaan.

On sinänsä erittäin positiivista, että alojen terminologiaa kyseenalaistetaan – on korkea aika valita puhemiehen virkaan puheenjohtaja. Mutta jos joku vapaaehtoisesti omaksuu tietyn identiteetin, onko muilla oikeus kritisoida sitä?

Potentiaalista ikärasismia

Halventavammalta kuulostaa aikuistubettamisen käsittely mediassa. Otsikot, kuten ’Aikuisetkin osaavat tubettaa’, herättävät välittömästi ajatuksia ennakkoluuloista varttuneempien ihmisten mediataitoja kohtaan.

Voisiko aikuistubettajan rinnastaa feministiin? Molemmat ovat siksi itseään kutsuvalle voimaannuttava termi. Tosin siinä missä feminismi ajaa tasa-arvoa, aikuistubettaminen voi korostaa ikärasismia.

Some-tähtien ja vaikuttajamarkkinoinnin oma Flow Festival, Tubecon, ylläpitää aikuistubettajille omaa YouTube-kanavaa. On erikoista huomata arvovaltaisen toimijan asettama ikähaarukka: aikuistubettaja on 30–60-vuotias, eli täysi-ikäisyys – ainoa selkeästi määrittävä piirre aikuistubettaja-termille ­– ei riitä. Ikärasismista epäilty termi saattaa siis tosiaan olla ikärasistinen.

Päivitys 10/2017: Edeltävä kappale voi sisältää virheellistä tietoa. Tubecon-tiimin mukaan tubettajien oman yhdistyksen, Tubecon ry:n jäseninä olevien aikuistubettajien itsensä muotoilema määritelmä kuuluu seuraavasti: ”Aikuistubettajaksi mielletään henkilö, joka on yli 30-vuotias ja tekee sisältöä pääasiassa aikuiselle kohderyhmälle.” Kanavan sisällöntuottajat ovat yhdistyksen jäseniä. Mitään Tubeconin itsensä muotoilemaa 30-60 vuoden ikärajaa ei ole olemassa.

Tarve oikealle asiayhteydelle

Journalistina päähäni taottiin oppi siitä, että uutisesta pitäisi riisua kaikki, mikä ei ole vaikuttanut tapahtuneeseen. Usein bongaa esimerkiksi rikosuutisia, joissa eritellään tekijän kotimaa, vaikkei sillä olisi itse teolle mitään merkitystä.

Aikuistubettaja-termiä pitäisikin käyttää oikeassa asiayhteydessä, esimerkiksi silloin, kun käsitellään aikuisuutta tai muita selkeästi täysi-ikäisille suunnattuja aiheita.

(Joo joo, huono esimerkki.)

Tädit tubettaa -kaksikko uskoo katsojien haluavan seurata varta vasten täysi-ikäisten videoita. Ajatus on hyvä, mutta kenties aikuistubettaminen on kuitenkin liian yksinkertainen termi määrittelemään, miten laajasta aihevalikoimasta täysi-ikäiset tubettajat videoita tekevät.

”Sitä en sitten arvaakaan, miksi pelkkä tekijän ikä kiinnostaisi sisältömielessä oikein ketään tai miten siitä saa irti kokonaisen genren.” – Timo Kataja

Jos aikuistubettamisesta puhuminen halutaan lopettaa, tulisi niin tehdä siksi, ettei se ole riittävän kuvaava – ei siksi, että se voi antaa videoiden tuottajista lapsellisen kuvan.

Edellisessä Digilluusiossa: Uudet 10 tekijää, joita seuraan somessa

Easter Egg: Haastoin itseni Kasarikesän kunniaksi julkaisemaan YouTube-kanavallani videon joka viikko. 33-vuotiaana voisin Tubecon-asteikolla määritellä itseni aikuistubettajaksi, mutta jopa tubettajaksi itseni kutsuminen tuntuu välillä hassulta. Video on kuitenkin vain yksi formaatti, jota ”HurraaKerkko” käyttää aktiivisesti. 

6 comments

  1. Korjaisin hieman tuota Tubeconin aikuistubettajat-kanavan määritelmää: Kyseessä on siis tubettajien oman yhdistyksen, Tubecon ry:n jäseninä olevien aikuistubettajien itsensä muotoilema määritelmä, joka kuuluu seuraavasti: “Aikuistubettajaksi mielletään henkilö, joka on yli 30-vuotias ja tekee sisältöä pääasiassa aikuiselle kohderyhmälle.” Kanavan sisällöntuottajat ovat yhdistyksen jäseniä. Mitään Tubeconin itsensä muotoilemaa 30-60 vuoden ikärajaa ei ole olemassa.

    1. Kiitos kommentistasi! Korjataan tämä maininta 🙂 Terveisin Kerkko

  2. Hei!
    Kiitos mielenkiinnostasi meitä “aikuistubettajia” kohtaan. Perustin aikuistubettajat -ryhmän, jonka ensisijainen tarkoitus oli löytää muita kaltaisiani tubettajia joiden kanssa jakaa mukavaa harrastusta yhdessä toisia tukien.

    Ryhmä paisui pikaisesti innokkaista tubettajista, jotka herättivät suurta kiinnostusta myös mediassa. Olemme edelleen yhteisö, joka tukee toisiaan verkossa. Tarkoituksenamme aikuistubettajat-termin käytöllä on ollut saada meistä mahdollisesti kiinnostunut katsojakunta kanavillemme, sekä helpottaakseen juuri meidän kanavien löytymistä yhteisen nimikkeen alta.

    Tarkoituksena ei ole syrjiä tai viedä kenenkään ammattilaisen tuloja. Haluamme luoda uudenlaista YouTube-kulttuuria kaikille ja saada myös niitä (vanhempia) mukaan, jotka eivät välttämättä ole vielä löytäneet tätä maailmaa.

    T: Iriz Silander

    1. Moi, Iriz, ja iso kiitos kommentistasi. On hieno kuulla, että aiheen ympärille on kasvanut aktiivinen yhteisö 🙂 Terveisin Kerkko

  3. Tädit tubettaa kaksikko on omasta mielestään onnistunut siinä mihin ovat termin käytöllään pyrkineetkin eli tuomaan itselleen seuraajia tuben ulkopuolelta. Tätien katsojat ovat yli 60 prosenttisesti 34-64 vuotiaita. Miksi sillä on niin merkitystä, että mikä ikähaarukka meitä seuraa, niin syy on se, että teemme mielellämme myös kaupallista sisältöä ja silloin yhteistyökumppania kiinnostaa ihan ehdottomasti se, että mille ikäluokalle tuotteita myydään. Me tuomme seuraajia ihan ehdottomasti tubeen muilta kanaviltamme. Se ei voi olla ollenkaan huono asia se.

    T: täti Maiju

    1. Moi Maiju! …Ja iso kiitos kommentistasi. Tämän kaupallisen ja yhteisöllisen tavoitteen epäilinkin olevan taustalla. Hienoa, että aiheen ympärille on kasvanut aktiivinen yhteisö. Terkuin Kerkko

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.