Katso videot: Rocky III -spesiaali!

Arvostelussa Rocky III ja sen ikoninen tunnusbiisi Eye of the Tiger.

Arvostelussa Rocky III ja sen tunnusbiisi Eye of the Tiger (1982)

Kasarikulttisarjassa otetaan viimein käsittelyyn yksi eniten fanittamistani elokuvasarjoista.

Moni nettikriitikko on ottanut syyniin sarjan neljännen osan. Kritiikki älytöntä elokuvaa kohtaan on toki oikeutettua, mutta valitsin tarkastelun kohteeksi elokuvan kolmannen osan. Tiikerinsilmä (Rocky III) edustaa nimittäin selkeää tyylillistä käännekohtaa koko sarjalle.

Rocky Balboa on urheilumaailman huipulla voitettuaan raskaan sarjan mestaruuden Apollo Creediltä. Rockyn paistatellessa menestyksen valokeilassa uusi haastaja Clubber Lang odottaa suurta mahdollisuuttaan.

Clubber härnää Rockyn suostumaan matsiin kanssaan ja voittaa ylivoimaisesti. Rocky nielee lopulta ylpeytensä, haastaa Clubberin uuteen otteluun – ja, kuten arvata saattaa, voittaa mestaruuden takaisin itselleen.

Clubber on huomattavasti yksitasoisempi hahmo kuin Apollo, mutta Mr. T:n tulkinta on nautinnollisen aggressiivinen ja Rockyn mindfuckaaminen viihdyttää joka kohtauksessa.

Suosikkimatsini koko sarjasta on Rocky II:n loppuhuipennus, uusintaottelu Apolloa vastaan. Se on piinaava jännitysnäytelmä.

Rocky III:n finaali on toteutettu melkein yhtä vaikuttavasti. Koreografia imaisee mukaansa, mutta katsoja ei pääse yhtä lailla Rockyn pään sisään. Matsi näyttää jälleen aidolta ja intensiiviseltä, mutta kestää turhan vähän aikaa.

Pituus on muutenkin elokuvan merkittävimpiä epäkohtia. Jokainen kohtaus ja sivujuoni olisi vaikuttavampi, jos niille olisi varattu enemmän aikaa. Dramaattisissa hetkissä olisi voinut viipyillä edes pari ruutua pidempään, eikä vain hyppiä ristihäivytyksestä toiseen heti, kun tunnelma uhkaa käydä vakavaksi. Elokuva on väen vängällä puristettu puolentoista tunnin kaavaan.

Toinen asia, mihin kiinnittää huomiota, on Sylvester Stallonen ulkonäön muutos. Vaikka hän puhuu tuttuun tyyliin hitaasti mutisten, hän näyttää huomattavasti skarpimmalta. Rocky ei tunnu enää Rockyltä.

Muuten elokuva täyttää kaikki Rocky-leffan tunnusmerkit: treenimontaasi, voittamattomalta vaikuttava pahis, Mickeyn ja Paulien hapokkaat kommentit. Ja tietysti, mukana on yksi 80-luvun tunnetuimmista rock-biiseistä, Survivorin Eye of the Tiger.

Eye of the Tigerin kitarasoundin tunnistaa välittömästi ja elokuvan teemoihin nivoutuvat sanoitukset ovat täynnä testosteronia. Ei liene yllätys, että biisi oli korkealla Top 10 biisiä Stallone-elokuvista -listallani.

Yllättävää kyllä, musiikkivideolla ei nähdä yhtäkään klippiä elokuvasta. Sen sijaan luvassa on vain lattea performanssivideo.

Rocky III on huomattavasti toimintapainotteisempi kuin edeltäjänsä, joissa draaman ja hahmojen annettiin kasvaa verkkaiseen tahtiin. Jos miettii, että ilmestyessään kyseessä oli trilogian päätösosa, leffa on aikamoinen antikliimaksi.

Elokuva on kuitenkin itsessään erittäin viihdyttävä. Se tarjoilee juuri sen, mitä tyypilliseltä 80-luvun urheiluelokuvalta voi toivoa.

Lue myös Cobra-kulttiklassikon monista eri tulkinnoista ja katso lisää nyrkkitappelua elokuvissa Road House ja Bloodsport.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.